81% Lowlands bezoekers van plan gehoorbescherming te dragen 81% Lowlands bezoekers van plan gehoorbescherming te dragen
Back Back Nieuws

81% Lowlands bezoekers van plan gehoorbescherming te dragen

28 juni 2024

Deze zomer zijn er grote verschillen in de intentie om gehoorbescherming te dragen, zo blijkt uit onderzoek van Hoorspecialist Schoonenberg. Drie op de vier festivalbezoekers geeft aan oordoppen te dragen, maar per festival verschillen de percentages behoorlijk. Bezoekers van Lowlands en Tomorrowland zijn koplopers in gehoorbescherming: respectievelijk 81 en 71 procent beschermt hun oren. Solar Weekend (44 procent) en Decibel Outdoor (21 procent) ontvangen de minste bezoekers die oordoppen dragen.

Schoonenberg vroeg in aanloop naar de grote festivals die in juli, augustus en september op de planning staan aan meer dan 1000 festivalbezoekers in hoeverre ze van plan zijn hun gehoor te beschermen tijdens hun festivalbezoek. Ook de redenen om dit wel of niet te doen werden bevraagd evenals de verschillen per leeftijdsgroep en regio. Het onderzoek vond medio juni plaats via een online vragenlijst.

Wie en waarom

Jongeren tot 30 jaar dragen het vaakst gehoorbescherming (74 procent altijd of regelmatig en slechts 20 procent nooit), terwijl festivalgangers boven de 40 jaar minder geneigd zijn oordoppen te dragen. 40 procent is helemaal niet van plan ze te dragen. Mensen uit Oost-Nederland lopen voorop, 36 procent van de festivalgangers uit het oosten van het land draagt altijd gehoorbescherming, terwijl festivalbezoekers uit Noord-Nederland met 16 procent het laagst scoren.

Bezwaren wegnemen

De belangrijkste redenen voor het niet dragen van oordoppen zijn ‘er niet aan denken’ (40 procent), een oncomfortabel gevoel (33 procent) en de angst om vrienden niet te kunnen verstaan (21 procent). ‘Voor ons is er een taak weggelegd om deze bezwaren zoveel mogelijk weg te nemen voor mensen, zegt Martijn van Veghel Specialist AC- & KNO- relaties bij Schoonenberg. ‘Gehoorbescherming op maat kan een veel groter gevoel van comfort bieden. Bovendien blijkt dat mensen nog niet goed genoeg weten dat er speciale gehoorbescherming is met muziekfilters, waardoor je dus wel van de muziek kunt blijven genieten, je vrienden beter kunt verstaan én tegelijkertijd je oren beschermt.’

Comfort en optimaal geluid

De belangrijkste redenen voor festivalgangers om wel oordoppen te dragen zijn het voorkomen van blijvende gehoorschade en de hoge geluidsniveaus op de festivals. Meer dan de helft van de respondenten geeft aan dat ze bang zijn voor gehoorschade. Comfort speelt voor een kleine groep mensen die goed geïnformeerd is ook een rol: deze festivalgangers willen genieten van muziek zonder vervorming en toch gesprekken met vrienden kunnen voeren.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!