49ste Nationale Molendag op 14 en 15 mei49ste Nationale Molendag op 14 en 15 mei
Back Back Nieuws

49ste Nationale Molendag op 14 en 15 mei

22 april 2022

Nationale Molendag is weer terug op 14 en 15 mei 2022, het belangrijkste molenevenement van Nederland, mede mogelijk gemaakt door de VriendenLoterij. Honderden oude wind- en watermolens door heel Nederland openen weer hun deuren om het bezoek te ontvangen. Vereniging De Hollandse Molen, belangenvereniging van alle nog werkende oude molens in Nederland organiseren het evenement jaarlijks, samen met het Gilde der Vrijwillige Molenaars.

Molenaars en molengidsen staan overal te popelen om hun bezoekers van alles te vertellen en veel te laten zien van dit oer-Hollandse levende monument.  Bovendien worden bij een groot aantal plaatsen feestelijke activiteiten georganiseerd. Voor kinderen ligt er een leuke cadeautje klaar. Op www.nationalemolendag.nl zijn alle deelnemende molens te vinden.

Grote variëteit
Nederland heeft molens in allerlei soorten en maten én functies. Van kleine ‘spinnenkoppen’ tot grote stellingmolens, houten standerd- en wipmolens, achtkante  grondzeilers en ronde stenen molens enzovoort. Dat molens graan kunnen malen en water kunnen verplaatsen is algemeen bekend. Maar molens malen ook mosterd en zelfs krijt, kunnen olie slaan en hout zagen. Elke molen is uniek en heeft zijn eigen verhaal. Het is dan ook niet verwonderlijk dat duizenden vrijwilligers actief zijn in molenland. Als vrijwillig molenaar, maar ook als molengidsen, in educatieteams of in molenwinkels waar meel, mosterd, olie, en meer molenproducten worden verkocht. Tijdens de Nationale Molendagen delen al deze liefhebbers graag hun passie en wordt een oproep gedaan aan andere enthousiastelingen.

Extra activiteiten tijdens Nationale Molendag
Op Nationale Molendag is voor iedereen wat extra’s te beleven. Sommige zijn jarig, zoals de Hompesche Molen in Stevensweert (L), die 300 jaar wordt. Bij veel korenmolens worden pannenkoeken gebakken. Ook is er vaak muziek, wordt er een springkussen voor de kinderen neergezet of zijn er boeken- of plantjesmarkten.

Wie een keer wil ontbijten op de stelling met een prachtig uitzicht kan op zaterdag naar molen De Hoop in Zoetermeer.

Verschillende molens zijn ook met een pendelbootje te bezoeken en zo vanaf het water te bewonderen, bijvoorbeeld in Leiden en in Rijpwetering (ZH).

Een aantal molens doen mee aan 'Mills on the air' waarbij zendamateurs verbonden zijn met andere zendamateurs overal ter wereld. En met elkaar vanaf de Broekdijkmolen in Warmond (ZH), de Oude Molen in Fijnaart (NB) en De Eendracht in Gieterveen (D).

Op veel molens zijn verhalenvertellers te beluisteren. Bijvoorbeeld in Weert bij de Sint Anna (L), in Utrecht bij Rijn en Zon en bij de Noordmolen in Ambt Delden (Ov). Bij de Noordmolen kunt u bovendien leren hoe u olie kunt slaan.

Op de site www.nationalemolendag.nl zijn de bijzonderheden en de openingstijden van alle deelnemende molens te vinden. In aanloop naar Nationale Molendag komen daar steeds meer molens bij. Ook zijn er fiets- en wandeltochten te vinden.

 

 

Foto: Wim Giebels

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!