Back Back Nieuws

3 bijzonder duurzame locaties in Nederland

11 november 2013
We hebben nu diverse mogelijkheden bekeken om je meetings te verduurzamen. Nadat we reizen, transport, catering en afvalreductie van het lijstje hebben afgevinkt, is het nu tijd om de accommodaties onder de loep te nemen. Helaas staan de meeste hotels en evenementenlocaties niet bekend om hun duurzaamheid. Vaak verbruiken ze grote hoeveelheden energie en grondstoffen en produceren ze tonnen afval.

Gelukkig zijn er steeds meer locaties die zich aansluiten bij de groene beweging en proberen hun invloed op het milieu te verkleinen. Veel Nederlandse hotels en congres- en vergaderaccommodaties zijn gecertificeerd met Green Key. Dit houdt in dat ze effectieve maatregelen hebben genomen om water en energie te besparen en afvalproductie terug te dringen.
Hieronder noemen we drie aansprekende voorbeelden:

Mercure Hotels
Alle Mercure Hotels zijn Green Key gecertificeerd. Mercure Hotels waren de eerste hotels in Nederland die CO2 neutrale meetings aanboden. Alle CO2 uitstoot die door meetings in de hotels veroorzaakt wordt, compenseert Mercure financieel door te investeren in duurzaamheidsprojecten. Sinds 2011 wordt het geld gedoneerd aan de grootste windmolenprak in Taiwan.

Inntel Hotels
Alle hotels van de Inntel-keten ontvingen in 2011 de Green Key Award met een score van 37 punten. Daardoor is Inntel de meest duurzame hotelketen in Nederland. De vestigingen in Amsterdam, Zaandam, Rotterdam en Zutphen werken met een duurzame inkoopstrategie. Alleen producten met een Eco- of Fair Trade keurmerk worden ingekocht. Verpakking zijn minimaal en kunnen worden gerecycled. Afval wordt grondig gescheiden en zo veel mogelijk gerecycled of gecomposteerd.

Green Meet*s Resort
Het beste voorbeeld voor een duurzaam hotel geeft het Green Meet*s Resort in Erica bij Drenthe. Het hotel streeft naar het meest milieuvriendelijke alternatief voor alle activiteiten. Verwarming vindt plaats door middel van aardwarmte en een ondergrondse pompinstallatie. ‘s Zomers wekt deze koeling op. Vuil water wordt gereinigd met een helofytfilter, waarna het gebruikt wordt om tuinen en golfbanen mee te besproeien. Een groot deel van de energie is afkomstig van zonnecellen op het dak. Het hotel streeft er naar is om qua energie helemaal zelfvoorzienend te worden.

De invloed van locaties
De vervuilende invloed van hotels wordt hoofdzakelijk door drie factoren bepaald: energie, water en afval. Veel voorzieningen in locaties verbruiken meer water en energie dan die in een gemiddeld huishouden. Bovendien zullen veel gasten zich tijdens hun verblijf niet even zuinig gedragen als thuis. Ze hoeven immers de energie rekening niet zelf te betalen.
Evenementenlocaties produceren, volgens gangbare schattingen, een kilogram afval per gast, per dag. Verwerken van zo veel afval is zowel een probleem voor het milieu als een kostenfactor voor het hotel. Steeds meer locaties zoeken naar mogelijkheden voor afvalreductie.

Maak de groene keuze
Wees bij het plannen van een bijeenkomst of evenement zorgvuldig in je accommodatiekeuze. Op Holland.com vind je een lijst met duurzame locaties. Wat is jouw persoonlijke aanbeveling?

Dit artikel maakt onderdeel uit van een uniek samenwerkingsproject tussen de Nederlandstalige vakmedia voor de congres- en evenementenbranche (Eventbranche.nl, Congreswereld.nl, Eventplanner.nl/be, Events.nl, QM, Meeting Magazine en GreaterVenues.com). Iedere 2 weken verschijnt op al deze platformen een artikel over duurzaam organiseren, aangeleverd door de Nederlandse afdeling van de Green Meetings Industry Council (GMIC).

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!