28 juli 2012

27ste Olympische Spelen met overweldigende show officieel geopend

Vrijdagnacht om 01.18 uur (Nederlandse tijd) heeft de Britse koningin Elizabeth II de 27ste Olympische Spelen officieel geopend. Ruim drie uur eerder was de ceremonie in het Olympisch Stadion in Londen begonnen. Een massaal aftellen en het luiden van een gigantische bel door Tour-winnaar Bradley Wiggins maakte een begin aan een indrukwekkend schouwspel onder de titel 'Isles of Wonder'.

Theaterspektakel vol historie
Het spektakel was geregisseerd door Danny Boyle, die ook tekende voor de regie van de in 2009 met Oscars overladen film 'Slumdog Millionaire'. Het middenterrein van het stadion was omgetoverd in een Engelse countryside. Daar werd de geschiedenis van het Verenigde Koninkrijk vanaf de zeventiende eeuw verbeeld. Allereerst maakte het levend decor met boerderijen, schapen, koeien, akkers en weiden op ingenieuze wijze plaats voor fabrieken, die de industriële revolutie uitbeeldden. En zo ging het steeds verder naar moderner tijden. Ook de tribunes waren betrokken als decor door LED-verlichte stoelen. Het Olympisch stadion vormde hierdoor één groot spectaculair decor.

Bond escorteert The Queen 
Vervolgens werd koningin Elizabeth in het stadion verwelkomd door IOC-voorzitter Jacques Rogge en betrad ze met haar man prins Philip de eretribune. De 86-jarige Queen was overigens, zo was op film te zien, persoonlijk door James Bond(-acteur Daniel Craig) van Buckingham Palace opgehaald en na een korte helikoptervlucht op – ogenschijnlijk – spectaculaire wijze op de plaats van bestemming terechtgekomen.

Britse cultuur passeren de revue
Nadat een kinderkoor het Britse volkslied ten gehore had gebracht, ging de kleurrijke en dynamische show verder. Met veel dans en muziek in diverse stijlen passeerde de Britse cultuur door de jaren heen de revue.

Hilarisch optreden Mr. Bean
Een hoofdrol was weggelegd voor Rowan Atkinson die in zijn creatie van Mr. Bean plaatsnam bij het London Symphony Orchestra voor de vertolking van de soundtrack van 'Chariots of fire'. Een zich zichtbaar vervelende Mr. Bean – hij hoefde slechts één toets te bedienen – slaagde er uiteraard in de lachers op zijn hand te krijgen. De befaamde acteur werd beloond met een groot applaus.

204 deelnemende landen
Om 23.20 uur was het de beurt aan de atleten om de arena binnen te marcheren. De reeks van 204 deelnemende landen (en één onafhankelijke delegatie) werd traditiegetrouw geopend door de ploeg van Griekenland, de bakermat van de Olympische Spelen.

Nederlandse delegatie
Er was al een uur gepasseerd toen de Nederlandse ploeg als 133ste land aan de beurt was om het stadion te betreden. De delegatie werd aangevoerd door vlaggendrager Dorian van Rijsselberghe, die op deze Spelen een gooi gaat doen naar het goud bij het windsurfen. Prins Willem-Alexander en prinses Máxima zwaaiden de Nederlandse sporters vanaf de tribunes toe.

Olympische eed
Tegen één uur kwam onder de tonen van David Bowie's 'Heroes' en begeleid door luid gejuich als laatste de thuisploeg binnen. Sir Chris Hoy was de drager van de Union Jack. Nadat Lord Sebastian Coe, de voorzitter van het organisatiecomité, en IOC-preses Jacques Rogge het woord hadden gevoerd, verklaarde koningin Elizabeth de Spelen officieel geopend. Daarna werd – met onder meer een bijdrage van bokslegende Muhammad Ali – de Olympische vlag binnengedragen en gehesen en de Olympische hymne gespeeld. Een sporter, arbiter en coach legden de Olympische eed af.

Sporters van de toekomst ontsteken Olympische vlam
Voetballer David Beckham leverde per boot de Olympische fakkel af, waarna de vermaarde ex-roeier Sir Steve Redgrave – tussen 1984 en 2000 op vijf opeenvolgende Olympische Spelen goed voor goud – het vuur hardlopend naar het stadion bracht. Daar zetten zeven jonge atleten de tocht voort om uiteindelijk op het middenterrein de Olympische vlam te ontsteken. Het septet gaf met hun daad gestalte aan de slogan van de Londense Spelen: het inspireren van een nieuwe generatie.

Memorabele avond
Het slotakkoord van de memorabele avond was weggelegd voor een spectaculair vuurwerk en voor Sir Paul McCartney. De ex-Beatle sloot het festijn af met een langgerekt en luidkeels meegezongen versie van 'Hey Jude'. 

Facts & Figures van de openingsceremonie
80.000 toeschouwers
4 miljard kijkers wereldwijd
2,8 miljoen Nederlandse kijkers
284 repetities
3.000 (veelal vrijwillige) betrokkenen
4 maanden voorbereidingstijd voor kostuums
35.000 knopen aan de kleding
965 drummers
600 dansers

Bron: NOS.nl