Back Back Nieuws

175 jaar Spoor in Nederland - Als de dag van toen

23 september 2014
Xsaga bedacht en produceerde de officiële verjaardag van 175 jaar Spoor in Nederland op 20 september. Maar liefst 90 partners van het spoor bundelen hun krachten samen in dit bijzondere jaar.

De Arend
Speciaal voor deze verjaardag was de Arend uit het Spoorwegmuseum gehaald. De Arend, ook wel genoemd als de Mona Lisa van het vaderlandse Spoor, is de eerste trein die ooit in Nederland reed op het traject Amsterdam - Haarlem. Xsaga bedacht samen met een creatief team onder leiding van Pieter Kramer (bekend van de 30 minuten serie met Arjan Ederveen en van de familievoorstellingen bij het Ro Theater) een bijzondere theatrale en muzikale vertelling waarbij de historische trein uit 1839 letterlijk centraal stond.

Netwerk
Een achttal acteurs en een koor van conducteurs namen ons mee in een speels verhaal van een tijd waarin er nog geen treinen reden in Nederland en dat de prachtige Roos (uit Spaarne Haarlem) zich wilde verbinden met haar geliefde Bram (uit Amsterdam). In de tijd van de postkoets en de trekschuit was dat geen eenvoudige opgave. Gelukkig was daar ingenieur Conrad die droomde van een fijnmazig netwerk van Oost naar West van Noord naar Zuid. Een netwerk dat Bram en Roos en in hun kielzog ‘heel Nederland’ met elkaar zou gaan verbinden. Een netwerk dat op 20 september jl op de kop af zijn 175 ste verjaardag vierde.

Informatie
Wil je meer informatie over de feestelijkheden rondom 175 jaar spoor ga dan naar de gelijknamige website. Ook tref je daar alle informatie over de SpoorParade Amersfoort, een evenement voor jong en oud dat van 16 t/m 21 oktober zal plaatsvinden op de Wagenwerkplaats te Amersfoort.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!