15-jarig pianotalent ontvangt Concertgebouw Young Talent Award15-jarig pianotalent ontvangt Concertgebouw Young Talent Award
Back Back Nieuws

15-jarig pianotalent ontvangt Concertgebouw Young Talent Award

03 mei 2017

Pianist Aidan Mikdad (15) is de winnaar van de vijfde Concertgebouw Young Talent Award. De Young Talent Award, een initiatief van Het Koninklijk Concertgebouw, wordt uitgereikt tijdens het Concertgebouw Diner op dinsdag 19 september 2017. Tijdens dit besloten galadiner wordt tevens de Concertgebouw Prijs overhandigd aan het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor.

Aidan 

Aidan Mikdad (Amsterdam, 19 november 2001) begon op zesjarige leeftijd met pianospelen en heeft zich ontwikkeld tot een van de grote pianotalenten van dit moment. Aidan studeert aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij les krijgt van Mila Baslawskaja. Daarnaast volgt hij regelmatig lessen bij Jean-Yves Thibaudet.

Al op jonge leeftijd won Aidan prijzen, waaronder de eerste prijs van de International Piano Competition of Lagny-sur-Marne (2014) en de eerste prijs van de Talentenjacht van Het Koninklijk Concertgebouw (2013). Vorig jaar won Aidan de Italiaanse Premio Internazionale Pianistico ‘A. Scriabin’ in de categorie pianisten tot 35 jaar. Zijn repertoire omvat werken van Bach, Beethoven, Brahms, Chopin, Debussy, Liszt, Prokofjev, Rachmaninoff, Schubert, Skrjabin en Stravinsky.

Aidan heeft opgetreden in diverse Europese landen, zowel in recitals als met (orkest)ensembles. In 2017 zal Aidan voor de tweede keer concerten geven op het Verbier Festival, waar hij ook deelneemt aan diverse masterclasses. Zijn meest recente optreden in Het Concertgebouw was tijdens het 30-jarig jubileum van de serie Meesterpianisten in maart 2017.

Stimuleren van talent

Met de toekenning van de Concertgebouw Young Talent Award wil Het Concertgebouw Aidan Mikdad ondersteunen bij zijn professionele ontwikkeling. De prijs bestaat uit een bronzen sculptuur en een studiebeurs van €5.000,-. Eerdere winnaars van de prijs waren de pianisten Lucas en Arthur Jussen (2011) ,violiste Noa Wildschut (2013), sopraan Laetitia Gerards (2014) en blokfluitiste Lucie Horsch (2015).

Simon Reinink, Algemeen directeur van Het Concertgebouw: 'Met de Young Talent Award geeft Het Concertgebouw jong muzikaal talent de kans om internationaal door te breken en op te treden in prachtige concertzalen binnen en buiten Europa. Aidan Mikdad is een uitzonderlijk pianotalent dat wij graag stimuleren en de ruimte geven om tot volle wasdom te komen. Ik ben heel blij de Concertgebouw Young Talent Award aan Aidan te kunnen overhandigen omdat hij het talent, de ambitie en de motivatie heeft om in zijn vakgebied tot de allerbesten te gaan behoren'.

 

Foto: Ronald Knapp

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!