Het zijn er maar liefst 160, waarvan 145 landenpaviljoens en 20 corporates (zoals Coop met Future Supermarket) die zich op hun best presenteren. Jaren aan voorbereidingen en bouwen zijn er aan voorafgegaan, en ook jaren van tegengeluiden en demonstraties onder andere door anti-kapitalisten, maar sinds 1 mei staat het er alsof het er altijd al geweest was: World Expo Milaan. Iets boven de Noord-Italiaanse stad is de 34ste wereldtentoonstelling uit de grond gestampt en daar zal het blijven tot en met 31 oktober. Even leek het er op dat Nederland bij deze editie niet present zou zijn, maar dankzij een collectief van overheden en een aantal bedrijven en de inzet van een paar andere partijen, waaronder DVP Europe, werd het toch mogelijk om ons land te vertegenwoordigen.
En hoe?! Zoals we wereldwijd bekend staan: niet lullen, maar poetsen, en dat met een uniek paviljoen dat veel wegheeft van een typisch Nederlands festival; zowel op het gebied van food & beverage als op presentatie. Remi Oerlemans, CCO van DVP Europe, nodigde ons uit voor een flitsbezoek aan de World Expo. En zo vlogen we naar Milaan, Airport Malpensa, gewaarschuwd voor de warmte en bewapend met goed schoeisel.
Wordt het thema omarmd?
Op 23 november 2010, werd het evenement officieel aangekondigd door het Internationaal Tentoonstellingsbureau. De tentoonstelling werd op 1 mei 2015 om 10.00 uur geopend en zal op 31 oktober weer sluiten. World Expo 2015 heeft als thema Voedsel voor de planeet, energie voor het leven en de meeste landen lijken zich hier wel aan te houden, hoewel het bij sommige paviljoens goed zoeken is (denk aan het Amerika paviljoen dat sier maakt met onder andere McDonald’s). De vraag is steeds: Is het land er op uit om zichzelf te promoten of omarmt het het thema? Zo gebruiken andere landen de World Expo weer voor een eigen doelstelling; zoals Kazachstan…
46 miljoen euro?
In 2017 mag dit grote land in Midden-Azië de kleinere versie van de World Expo hosten. En klein is een veel te groot woord, zo kunnen we aan de maquettes en de filmpjes zien die het landenpaviljoen van Kazachstan tentoonstelt. Paviljoen dekt overigens ook de lading niet: de 145 landen, behalve Nederland en nog een enkel ander land, zoals het Vaticaan, hebben gigantische panden gebouwd, niet echt in het teken van duurzaamheid. De één nog imposanter dan de ander. Zo heeft Japan een locatie van ongeveer 46 miljoen euro uit de grond gestampt, ook Duitsland laat spierballen zien met een schitterende venue en een zeer innovatieve tentoonstelling, waarbij je met een soort kartonnetje interactief informatie kunt ophalen – het karton dient in je handen als een soort tablet waar je heen en weer mee beweegt (in plaats van swipen). En ja, het moet gezegd, je kijkt werkelijk je ogen uit wanneer je een bezoek brengt aan de World Expo, zowel op innovatief als logistiek gebied. Hoewel er soms weer wat minder aandacht aan de content is geschonken. Het is bijna onwerkelijk wat er is neergezet: een stad met zoveel verschillende gebouwen die allemaal een boodschap over willen brengen. En dan te bedenken dat er hele wegen en waterwerken zijn aangelegd, een village is gebouwd voor de werknemers, (internationale) stagiaires werkgelegenheid krijgen en het een heus economisch landmark voor een half jaar betreft. Gastland Italië doet haar best om de World Expo te showcasen.
Van massaal tot intiem
Maar het bijzondere: het paviljoen van het gastland lijkt geen gunstige routing te hebben; het is voor de bezoeker even zoeken naar de ingang en als je iets nu juist op een expo wilt voorkomen is dat jouw paviljoen niet goed te vinden is… en dat terwijl er vijf jaar bouwwerkzaamheden aan vooraf zijn gegaan. Dat geldt overigens ook voor andere venues zoals die van Frankrijk. Gelukkig hebben zij nog een kleine brasserie voor de deur, zodat bezoekers in ieder geval iets Frans meekrijgen… Een bezoekje aan het – naast het Nederland Paviljoen gelegen – Vaticaan is zeker de moeite waard… Ingetogen, klein en met een minimalistische tentoonstelling die je aan het denken zet. En dat temidden van al het kolossale en commerciële geweld van groot, groter, grootst. Vaticaan brengt je even terug naar de basis. Naar de andere kant van de medaille van het thema, naar het verdriet in de wereld, de armoede en hongersnood. Heel even vergeet je zelfs dat je bij de World Expo bent. En bij het verlaten van het paviljoen krijg je nog snel een kitscherige koelkastmagneet in je handen gedrukt met daarop een foto van de paus en de tekst: ‘giving bread is not enough’. Touché.
Nederland valt op!
Na een bezoek aan Kazachstan, Japan, Amerika, Duitsland, Spanje en Vaticaan is het tijd voor ons eigen paviljoen: Nederland. Een stukje achtergrondinformatie leert dat we vorig jaar oktober pas wisten dat we mee zouden doen. We waren zelfs het allerlaatste land dat haar handtekening zette. Dit heeft nogal wat gevolgen gehad, onder andere met betrekking tot nutsfaciliteiten zoals stroom. Maar oplossingsgericht als Nederlandse ondernemers zijn, staan er nu een paar Green Eggs in De Kas die dienstdoet als restaurant.
Het paviljoen van Nederland heeft een open karakter, zoals een zonnig festival en kenmerkt zich door een zeer gemoedelijke sfeer. Oerlemans: ‘Italianen zijn echt fan van deze stand. We weten als land een boodschap te verkondigen en mensen een warm welkom te heten, zonder dat het tientallen miljoenen heeft gekost.’
Uniek alternatief concept
DVP Europe is verantwoordelijk voor het venue-management en de commerciële exploitatie van het Nederland Paviljoen en het bureau is hiervoor een succesvolle samenwerking aangegaan met SWEM, Totems en Gielissen. In minder dan een maand tijd belandde de stand van Nederland in de top 3 van meest populaire paviljoens, volgens de grootste Italiaanse krant: Corriere Della Sera. En dat met een zeer beperkt budget en een uniek alternatief concept.
‘Ruim 10.000 bezoekers weten ons elke dag te vinden en dat is niet in de laatste plaats vanwege de goede sfeer en het open karakter,’ meent Oerlemans. ‘De juiste food & beverage en het entertainment maken de beleving compleet en daarom valt het collectief van negen Nederlandse bedrijven in dit paviljoen in de smaak.’
Hier gebeurt het…
Nederland blijkt weer een van de krachtpatsers te zijn als het gaat om het sociale aspect van een expo. Waar ik ook kom, of dat nu bij de IMEX of bij EIBTM is, of in dit geval bij de World Expo: bij de Nederlandse stand gebeurt het! Volgens mij komt dat door de ongedwongen sfeer van het paviljoen, de muziek (DJ’s) en de mensen die er werken. Heb je trek in een ijsje, dan kun je een Unguilty Pleasure halen in een van de foodtrucks. Toch zin in iets hartigs? Ben je van harte welkom bij de truck aan de overkant voor een heuse Dutch Weedburger! Een wat? Juist ja, een Weedburger. Ook ik mag eraan geloven en de eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik de hamburger met liefde verruil!
Hier wordt handel gedreven!
De organisatie van het Nederland Paviljoen organiseert ook het één en ander om het de bezoeker zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Oerlemans: ‘We ontvangen elke week 180 man op ons dakterras, mensen die hier op de World Expo werkzaam zijn. Zo zorgen we voor betrokkenheid onderling en faciliteren we iets leuks voor de mensen uit alle uithoeken van de wereld die hier maanden hard werken.’ Ook vinden er meetings en seminars plaats in het Nederland Paviljoen: ‘We hebben de gemeente Rotterdam en Famab (een Duitse branchevereniging, red.) mogen ontvangen. Ook Philips heeft hier meetings en zo zijn er nog vele anderen. Hier wordt handel gedreven! We kunnen groepen verwelkomen op ons dakterras met mooi uitzicht over het paviljoen en over de expo, vervolgens kan er gegeten worden in de kas (van weedburgers tot shaking salads, red.) en is er voldoende ruimte voor een inhoudelijk én een sociaal programma.’ Wat dacht je van een rondje in het mini-reuzenrad, onder het genot van een hapje en een drankje?
Afsluiten op z’n Italiaans
Na zo’n inspirerende dag op de World Expo is het heerlijk bijkomen in het centrum van Milaan. Afsluiten op z’n Italiaans met een goed glas wijn en een Aperitivo. Een bezoek aan de World Expo is een must-do voor iedere event professional (die bovendien de Italiaanse keuken en het Italiaanse temperament weet te waarderen)!
Facts & Figures
Deelnemers World Expo: 145 landen en 20 corporates;
Het terrein van de World Expo 2015 in Milaan meet 1,1 miljoen vierkante meter en heeft een kilometerlange hoofdstraat;
Verwachte aantal bezoekers: 20 miljoen;
Duur: 6 maanden (1 mei – 31 oktober 2015)
Nederland Paviljoen telt 9 foodtrucks (van tomeato-burgers tot worstenbroodjes), een kas (restaurant), terras en dakterras, flexibele tentoonstellingen. Nederland is het enige land dat geen presentaties geeft en lange rijen wachtende mensen kent. Een verademing!