Back Back Nieuws

10 must knows van Rederij Blue Boat Company voor op het water

21 maart 2015
Met de lente in het verschiet haasten Amsterdammers zich met volle picknickmanden richting de grachten. Met mooi weer een rondje maken over de grachten blijkt een populaire aangelegenheid. Het aantal pleziervaartuigen in Amsterdam is de afgelopen jaren zelfs verdubbeld*. Met name bij mooi weer ontstaan op het water en in bepaalde delen van de stad opstoppingen, onveilige situaties en overlast. Logisch, want niet iedere schipper is zich bewust van de vaarregels die gelden.

Hoe heurt het ook alweer?
Rederij Blue Boat Company wenst dat alle Amsterdammers en bezoekers van de stad ongestoord van het vaarseizoen kunnen genieten en presenteert daarom de 10 must knows voor op het water.
- Hoe mooi de linkerkant van de gracht ook is, vaar altijd stuurboord (rechts).
- Vaar je tijdens de schemering of in het donker? Zorg dan voor een wit lampje dat lekker opvalt. Let op, een fietslampje is niet voldoende.
- ‘FLITS!’ Ook op het water wordt de snelheid gemeten. Toegestane maximum: 7,5 km/u.
- Onderschat je rol als schipper niet. Je hebt bijvoorbeeld de verantwoordelijkheid om je medepassagiers te waarschuwen dat ze bij een brug moeten bukken. Amsterdam telt 1752 bruggen**, dus let goed op!
- Op het water gaat het er heel gemoedelijk aan toe. Schippers groeten elkaar door een hand op te steken.
- Tussen medio maart en medio juli is het broedseizoen en planten vogels zich voort. Ook vogels worden tijdens zo’n daad niet graag gestoord, let dus extra op je snelheid.
- Weet dat een rondvaartboot veel minder flexibel is dan een pleziervaartuig en om die reden altijd voorrang heeft.
- Een heerlijk wijntje en een hapje aan boord is natuurlijk het summum van genieten. Maar let wel op, varen onder invloed is verboden. Ook muziek verhoogt de sfeer aan boord. Maar ook hier geldt: houd het binnen de perken.
- Plassen? Langs de grachten zijn er diverse mogelijkheden om te urineren. Dus ga netjes van boord en zoek een café of openbaar toilet. Is er aan de steiger geen plek om aan te meren dan mag je de boot aan een andere boot vastleggen, mits je de doorgang niet belemmert.
- De Amsterdamse grachten staan op de UNESCO werelderfgoedlijst. Wees hier trots op en laat geen afval rondslingeren. Neem altijd een afvalzak mee zodat er geen afval in de wateren belandt.

* Bron: Nota varen Amsterdam

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!