Back Back Achter de schermen

Yes! Het event van de eeuw…

19 januari 2009

Morgen is De Grote Dag voor wat, schat ik in, wel eens Hét Event van de eeuw zou kunnen worden. De inauguratie van Barack Obama! Ik lees op het ANP nieuws dat er in ons land allerlei events gaan plaatsvinden, de enige echte 'Obamaclub' gaat bijvoorbeeld in het Scheveningse restaurant Raar uit hun bol: zeven grote beeldschermen! Even verderop, in de Amerikaanse ambassade aan het Haagse Lange Voorhout, gaan ze ongetwijfeld wat sjieker los.

[afbeelding niet meer beschikbaar]

Wat pittiger lijkt het programma in Rotterdam, daar kunnen Obamafans terecht in het World Music & Dance Center, Onder de titel Change We Need wordt er muziek gemaakt, gedebatteerd en natuurlijk vanaf een groot scherm gekeken naar de officiële benoeming van de 44e president van Amerika.
 
Amsterdam: yes we can!

De meeste bijeenkomsten zijn echter dinsdag in Amsterdam. Bijvoorbeeld in het American Book Center in de Voetboogstraat. 'Yes we watch', is dinsdag vanaf 16:00 de slogan in het Amsterdamse genootschap Felix Meritis. Ook hier staat een groot scherm opgesteld, om live de gebeurtenissen in Washington te volgen.
De gemeente Amsterdam organiseert in de ambtswoning van burgemeester Job Cohen een bijeenkomst voor de Amerikaanse gemeenschap in de hoofdstad. Onder anderen de Amerikaanse consul en wethouder Carolien Gehrels (cultuur) zijn daarbij aanwezig.
Live muziek is er dinsdag te horen rond de Oude Kerk, op de Amsterdamse wallen. Het carillon brengt speciaal voor de kersverse president Amerikaanse muziek ten gehore.
En Boom Chicago is inmiddels uitverkocht, hoor ik net van Michael Diederichs, standup comedian/ regisseur/musicalster. En mijn buurtgenoot.
Shoot….
Jammer, dat leek me nou een leuke locatie om naar mijn held Obama gaan kijken. Wat nu? Mijn eigen eventje snel organiseren…

No niggers please

Want ik heb zin om deze historische gebeurtenis te delen, met mijn man, zijn huid is nog donkerder dan die van Barack dus breek me de bek niet open, met mijn kennissen, mijn kroegvrienden en liefst veel gezellige Yanken om me heen. Samen dronken worden van geluk. Met heel de wereld. Ik ben zo trots, zo blij, zo …emotioneel.

Vergeten was ik hoe kort geleden het is dat we wel de mond vol hadden over apartheid in Zuid Afrika, maar over Amerika hadden we het maar niet, nou soms dan. Gisteren zag ik een ontroerend tv-moment. Een Afro-Amerikaans echtpaar voor de camera, ooit gingen zij op huwelijksreis naar Washington, met de trein. Stokoud zijn ze. Maar ze gaan weer. Waarom? Omdat ze tientallen jaren geleden niet mochten plaatsnemen en eten in restaurants in Washington DC. Met blanken in een bus zitten. Forbidden for Niggers. Geen toegang. My God… Nu in 2009 staat daar een fiere, donkere man, die kan speechen zoals ik nog nooit heb meegemaakt. Boeken als keynotespeaker a.s.a.p.!! En een heerlijke swing in de heupen heeft, zag ik laatst op Internet. Barack. Het hoogbejaarde echtpaar reist naar Washington om even in zijn verre  nabijheid te vertoeven, even dezelfde lucht in te ademen als deze man.
 

Veel Kleenex kopen

Dus….in mijn stamkroeg in Oud Zuid klappen we morgen om 5 uur sharp het projectiescherm naar beneden, stellen de beamer voor de 1000ste keer scherp, moeten we vechten om een fatsoenlijke zitplaats, maar boy, oh boy, daar krijgen we sfeer. Plus hamburgers & Coke.
Nu de uitbater bellen dat hij een en ander regelt en inkoopt.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!