Back Back Nieuws

Vincent Icke rekent af met 'schoolse' ideeën over natuurwetten tijdens Felix College

01 juni 2015
Astronoom Vincent Icke rekent 3 juni tijdens het wekelijkse Felix College af met de 'schoolse' ideeën over natuurwetten. Voorafgaand kun je onder het genot van een seizoensgerecht praten met elkaar en de spreker. Na negentig minuten sta je weer buiten, zowel geestelijk als lichamelijk gevoed.

Vincent Icke
Vincent Icke (Utrecht, 1946) is hoogleraar Theoretische Astrofysica aan Universiteit Leiden en bijzonder hoogleraar Kosmologie aan de Universiteit van Amsterdam. Vanaf het begin van zijn loopbaan heeft hij zich ingezet om de natuurwetenschappen voor algemeen publiek toegankelijk te maken en is hij regelmatig te gast bij de Wereld Draait Door.

Tijdens het Felix College besteedt hij aandacht aan de natuurwetten. Op school leren we dat ons heelal beheerst wordt door 'onveranderlijke wetten'. Het klassieke voorbeeld is het stel 'wetten' van Newtons mechanica. Maar natuurwetten bestaan niet. Wat in de wandelgang een 'natuurwet' heet is een tijdelijke verbinding tussen hoe het heelal in elkaar zit en ons begrip daarvan. Maar ach – we wisten al dat we sommige schoolwijsheden met een schepje zout moeten nemen.

Felix College 
In het wekelijkse Felix College rekenen deskundigen uit de literatuur, wetenschap, kunst, politiek, sport, religie of journalistiek af met hardnekkige misvattingen uit hun werkgebied. Zo krijg je een kijkje in de keuken van een gebied waar je misschien nog niks van wist. Het college duurt een half uur. Voorafgaand aan het college eet je samen een een hapje uit de keuken van restaurant Staets. Er is per college plek voor 30 personen, de grootte van een schoolklas. De collegereeks wordt bij succes na de zomer voortgezet.

Binnenkort in Felix College
» 10 juni – Bianca Stigter (essayist kunst en cultuur voor het NRC en schrijfster van De Bezette Stad) rekent af met het idee dat kunst voor zichzelf moet spreken en nooit uitleg behoeft.
» 17 juni – Bettine Vriesekoop (wereldberoemd tafeltennisster, Neerlands' trots en correspondent China voor NRC) rekent af met ons achterhaalde beeld van de positie van vrouwen in China.

Felix in de Steigers
Felix in de Steigers loopt vooruit op de heropening van een volledig gerenoveerd Felix Meritis in 2017. Tot de bouwvakkers komen, wordt er negen maanden geëxperimenteerd met pand, publiek en programmering.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!