Back Back Achter de schermen

Van den Broek: “We willen niet de grootste maar de beste zijn!”

12 mei 2010

Hij kwam als 23-jarige Van Ham Tenten & Podia binnen met het idee kennis te maken met de branche en af te tasten of het echt wat voor hem was. “Ik ga toch niet heel de dag aan van die zeilen liggen trekken dacht ik in het begin” Maar het bleek meer. Martijn van den Broek begon op de werkvloer, leidde binnen een half jaar zijn eigen projecten en zes jaar later heeft hij de zaak overgenomen van zijn voorganger Frank van Ham.

Een bedrijf dat in 28 jaar is opgebouwd overnemen. Jij durft!
Martijn: “Dat is eigenlijk vanzelfsprekend gegaan. Ik kwam uit de farmaceutische industrie. Ik had geen idee of deze branche wat voor mij was. Lokaal organiseerde ik een festival waar ik Frank van Ham van kende. Ik vertelde hem dat ik de evenementenbranche wel aantrekkelijk vond. Toen Frank opperde om een keer te komen praten dacht ik nog: Heel de dag aan die zeilen trekken, dat is niets voor mij. Ik kwam erachter dat er meer achter zat. Al die facetten van het bedrijf: bouwen, projecten leiden, de technische kant. Ik vond en vind het allemaal prachtig.”

“Ik begon op de vloer en had al snel mijn eigen projecten. Ik ben er langzaam ingegroeid en raakte verknocht aan het bedrijf. Frank en zijn vrouw woonden altijd bij het bedrijf en besloten op een gegeven moment te verhuizen. Toen ze vroegen of er iemand interesse had, was dat voor mij een logische stap. Ik zag mijn toekomst bij dit bedrijf liggen en liet hen weten dat ik interesse had om het ooit over te nemen.”

Een zaak overnemen op je 29ste in deze roerige tijden. Hoe regel je dat?
Martijn: “Frank ging met pensioen. We hebben dezelfde visie over het bedrijf. Dit was mijn kans. We hadden besloten dat hij er helemaal in 1 keer uit zou stappen om mij zo geheel vrij spel te geven. ‘Het is nu jouw toko’, zei Frank tegen mij.”

Ja, dat is mooi maar dan moet je nog aan geld zien te komen
“Ik wist ook niet of het haalbaar was. Ik kwam dan ook bij de bank en ze pakten mij bijna letterlijk op en smeten mij naar buiten. Maar toen kwam de kracht van onze lokale bekendheid. De bank in ons dorp (Bladel) kent ons van de lokale festivals. Onze tenten en podia staan al jaren letterlijk bij de bank voor de deur. Dan is er een band van jarenlang vertrouwen. Ik heb het daardoor rond gekregen.”

Frank loopt niet meer rond maar heb je wel iets van hem mee gekregen?
Martijn: “De kracht van de persoonlijke manier van werken. Je woord aan je klant. Heel veel mensen zeggen wat ze doen maar je moet doen wat je zegt!”

Wat ga jij doen dan?
“Ik bemoei mij overal mee. Het operationele gedeelte, de planning, logistiek, personeel, projectbouw maar ook locatiebezoek. Ik vind het belangrijk om feeling te hebben met alles en iedereen. We hebben alles in huis. We zijn in de loop der jaren uitgegroeid van alleen tenten naar ook podiumbouw. We bieden eigen transport, hebben alle kennis van de techniek maar ook van veiligheid en kwaliteit. We doen alles zoveel mogelijk uit eigen beheer. We zijn sinds kort bezig met een programma om statistische berekeningen uit te voeren voor de podiumbouw. We willen niet de grootste maar de beste zijn!”

Door Marieke Prins de Vos

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!