Back Back Achter de schermen

TRUFA geeft uitreiking Heineken Prijzen een eigentijds karakter

15 november 2016

Elke twee jaar worden in de Beurs van Berlage de Heineken Prizes for Art and Sciences uitgereikt: dat zijn zes prijzen voor wetenschappelijke en artistieke prestaties. De Heineken Prijzen zijn in 1960 ingesteld door dr. Alfred Heineken, de toenmalige bestuursvoorzitter van Heineken BV en diens vader, dr. Henry Heineken, die zelf doctor in de biochemie was. De oprichter van het bierimperium heeft altijd een grote voorliefde voor wetenschap gehad en wilde dat stimuleren door de Heineken Prijzen in het leven te roepen.

Wetenschappers over de hele wereld kunnen collega’s voordragen voor de Heineken Prijzen. Een onafhankelijke jury van wetenschappers, bestaande uit leden van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, kiest uit de voordracht de winnaars.

De Heineken Prizes staan internationaal hoog aangeschreven. Ze worden min of meer beschouwd als het voorportaal van de Nobelprijzen. Van 2002 tot en met 2012 werden de Awards uitgereikt door de Prins van Oranje. Als aanmoedigingsprijzen voor jonge, getalenteerde onderzoekers, zijn sinds 2010 de Heineken Young Scientists Awards toegevoegd aan de Heineken Prijzen.

Eigentijds karakter
Dit jaar was de uitreiking van de Heineken Prijzen op donderdag 29 september, volgens traditie in de Beurs van Berlage. Om het plechtstatige karakter van de bijeenkomst een fris en eigentijds karakter te geven, werkt de Stichting Alfred Heineken Fondsen voor het concept en de productie van het tweejaarlijkse event samen met het bureau TRUFA CONCEPTS. Dit jaar was het al de zesde keer dat TRUFA de organisatie van de uitreiking op zich nam. TRUFA zorgde via moderne projectietechnieken, levendige presentatievormen en muzikale intermezzo’s voor een moderne en frisse uitvoering van de Award uitreikingen.

Projectie op de muren
Nadat de grote zaal was vol gestroomd met 500 genodigden werden de prijswinnaars en laureaten voorgesteld via videoportretten op een groot scherm. Het was eigenlijk meer een grote bewegende visuele projectie op de muren van de Beurs van Berlage, met daarin picture-in-picture beelden. ‘We wilden de prachtige locatie die de Beurs van Berlage is, niet wegstoppen achter zwarte doeken. In plaats daarvan hebben we de koperkleurige wanden juist gebruikt als decor waarop we de beelden hebben geprojecteerd,’ verduidelijkt Damon Dooijeweerd van TRUFA.
Het bewegende decor bracht de prijswinnaars goed in beeld. De jonge talenten werden aan het publiek voorgesteld door middel van korte interviews door journalist Michiel Vos in een talkshowsetting. Pianist Michiel Borstlap zorgde voor het muzikale intermezzo.

Charlene de Carvalho-Heineken, dochter van dr. Alfred Heineken en voorzitter van de Dr. H. P. Heineken Stichting Heineken, reikte de prijzen uit aan Jennifer Doudna (biochemie en biofysica), Stephen Jackson (geneeskunde), Georgina Mace (milieuwetenschappen), Judith Herrin (geschiedenis), Elizabeth Spelke (cognitieve wetenschappen) en Yvonne Dröge Wendel (kunst). Daarnaast werden vijf aanmoedigingsprijzen uitgereikt aan jonge, getalenteerde onderzoekers in dezelfde wetenschapsgebieden als de Heineken Prijzen.
De winnaars wacht een bijzondere toekomst. De Heineken Prijzen voor Kunst en Wetenschappen worden namelijk gerekend tot de meest prestigieuze wetenschapsprijzen in de wereld. Liefst elf winnaars van de Heineken Prijzen uit het verleden wonnen later ook de Nobelprijs.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!