Back Back Locaties

Stadspaleis het Markiezenhof: Middeleeuwse grandeur, moderne faciliteiten

02 februari 2016

Laatgotiek, een vleugje Jugendstil, binnenpleinen met fraaie arcades en Franse tuinen. Stadspaleis het Markiezenhof is voor de inwoners van Bergen op Zoom de gedroomde locatie om in het huwelijksbootje te stappen. De historische sfeer en de moderne faciliteiten zorgen ervoor dat het Markiezenhof ook regelmatig het decor is van toneel- en theatervoorstellingen, wisselende exposities, filmopnames en bedrijfsevenementen.

Als je door de Middeleeuwse binnenstad van Bergen op Zoom slentert, kun je niet om het Markiezenhof heen. De sfeer van grandeur straalt je in volle glorie tegemoet vanaf de markante gevel. Robuuste, metersdikke muren van vergeelde stenen met rode tralies rond de glas-in-loodramen boezemen ontzag in. Ooit moet dit een onneembare vesting geweest zijn, is de eerste gedachte. Het paleis was in de veertiende en vijftiende eeuw de residentie van de markiezen van Bergen op Zoom, die tot de machtigste edelen van Nederland behoorden. Het paleis fungeerde als woning en bestuurscentrum van de adel. Later, eind achttiende eeuw, kreeg het complex een militaire functie; eerst als hospitaal, later als kazerne. In de jaren vijftig van de vorige eeuw werd het Markiezenhof overgedragen aan de gemeente Bergen op Zoom, die er het historisch stadsmuseum vestigde.

Wapenschilden, rode luiken en glas-in-lood
De parel van het Markiezenhof is de Hofzaal. Glas-in-lood ramen waarin het motief van wapenschilden is verwerkt, een laatgotische Christoffelschouw en rode luiken. Een klassieke zaal, die op diverse manier sfeervol uitgelicht kan worden. Je hoeft geen detail te veranderen om er een film over de Middeleeuwen te maken. Recentelijk zijn er filmopnames geweest voor de kaskraker Michiel de Ruyter.

Koninklijk bezoek in de Hofzaal
De Hofzaal is vooral het toneel van ontvangsten. Koning Philips II, eind zestiende eeuw de machtigste man van Europa en heerser over de Spaanse Nederlanden, is er ooit ontvangen. Tegenwoordig vinden hier huwelijksvoltrekkingen, recepties voor ambassadeurs, dansvoorstellingen, lezingen, exposities en besloten vergaderingen plaats. Komende maand maken Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima er hun opwachting tijdens hun bezoek aan Bergen op Zoom. De Hofzaal heeft een intiem karakter; er zijn diners tot 80 personen en recepties tot 120 personen mogelijk.

Versailles-achtige tuinen
De wandeling door het stadspaleis gaat verder via de twee Tuinzalen, waar het daglicht rijkelijk naar binnen stroomt. De Tuinzalen bieden een uitzicht op de fraaie Versailles-achtige beeldentuinen en worden meestal gebruikt voor wisselende exposities. Via het smaakvolle Museumcafé en enkele Middeleeuwse trappen, gaat de tocht verder naar de Stijlkamers. In deze kamers komt het persoonlijke dagelijkse leven van de bewoners uit de 17e en 18e eeuw duidelijk naar voren: in de muziekkamer prijkt een oude vleugel, in de slaapkamer het originele hemelbed en allerlei attributen, die zijn vergaard uit meerdere Europese stadspaleizen uit lang vervlogen tijden. In de eetkamer staat origineel Middeleeuws servies op tafel en in de kasten.

Binnenpleinen met arcades
Er zijn meerdere binnenpleinen, waar eventueel ook tenten geplaatst kunnen worden. Een klein plein met schitterende arcades, in bouwstijlen uit verschillende periodes. Een grote binnenplaats, waar regelmatig auto introducties, Kerstmarkten, haringparty’s, lokale theaterproducties en filmopnames worden gemaakt. Daarnaast nog enkele kleinere intieme ruimtes, geschikt voor diners voor tien tot twintig personen en voor bijeenkomsten van Raden van Bestuur of het Management Team.

Turnkey oplossingen voor evenementen
Het Markiezenhof is onderdeel van het cultuurbedrijf van Bergen op Zoom, waartoe ook Theater De Maagd behoort. ‘De mogelijkheden voor evenementen in het Markiezenhof zijn talloos. Binnen of buiten, van kleine vergaderingen en intieme diners tot feesten voor duizend personen,’ vertelt Jurgen van den Heuvel, accountmanager van het Markiezenhof. ‘We kunnen turnkey oplossingen voor bijeenkomsten aanbieden. Catering en techniek zijn standaard aanwezig. Daarnaast hebben event organizers onder voorwaarden de vrijheid om hun eigen leveranciers mee te nemen. Voor het gemak van gebruikers bieden we voor kleine evenementen en bruiloften package deals aan.’

Historisch stadsmuseum
Evenementen kunnen er altijd doorgang vinden, ook tijdens bezoektijden van het historisch stadsmuseum. Dit museum bevindt zich op de hogere verdiepingen, waardoor de verschillende publieksstromen elkaar niet tegenkomen. Het Markiezenhof herbergt onder meer het kermismuseum (compleet met rariteitenkabinet, spiegelwanden en een zaal met miniatuur kermisattracties), een nostalgische filmzaal, waar de geschiedenis van de cinematografie tot leven komt en een industriezaal. De verschillende museumzalen kunnen thematische aanknopingspunten bieden voor evenementen en rondleidingen. Voor wie een beetje van de geschiedenis houdt, is dit een locatie om bij weg te zwijmelen…

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!