Back Back Interview

Sjoerd van Dijk: ‘Ergens over dromen is soms nog leuker dan iets verwezenlijken’

24 februari 2015

Wie zijn je branchegenoten? Waar halen ze hun inspiratie vandaan en wat zijn hun dromen? Waarom hebben ze voor deze branche gekozen en hoe zien ze de toekomst ervan? In Event Personality leer je je branchegenoten pas echt kennen! Dit keer maak je kennis met fotograaf Sjoerd van Dijk.

Wie is Sjoerd van Dijk?
‘Ik ben 36 jaar, getrouwd met Yvette, in afwachting van ons eerste kindje en woonachtig in Oosterhout, Noord-Brabant. Dat is Sjoerd in het kort.’

Wat is typisch ‘Sjoerd van Dijk’?
‘Ik zie dingen die anderen niet of in ieder geval minder opvallen. Dat is in mijn werk heel fijn, maar buiten m’n werk kan het wel eens vermoeiend zijn; al die informatie die binnenkomt. Verder wil ik er altijd het beste uit halen, wat de omstandigheden ook zijn. Dat houdt het wel heel spannend, want ik moet het toch doen met wat er is.’

Beroep en bedrijf?
‘Sjoerd van Dijk, fotograaf. Ik heb een breed werkveld: zakelijke evenementen, publieksevenementen, bruiloften, maar ook veel foodfotografie. Die afwisseling bevalt me uitstekend, omdat ieder onderwerp zijn eigen facetten heeft. Food bijvoorbeeld vind ik heel leuk, omdat ik zelf ook graag kook. En er hangt toch een mythe rond de foodfotografie; dat het er op een plaatje schitterend uitziet, maar dat is dan alleen het plaatje – het zou in werkelijkheid niet meer eetbaar zijn. Ik vind het juist daarom ook het leukst als ik om de chefs heen mag lopen terwijl zij aan het buffelen zijn om al die mooie gerechten neer te zetten. Fotografie is echt mijn hobby, en eten, horeca en de evenementenwereld zijn mijn passies. Dat al die dingen in mijn werk samenkomen, vind ik nog altijd bijzonder.’

Waarom deze branche?
‘Nou ja, ik ben er natuurlijk in opgegroeid, van kleins af aan heb ik niets anders gezien en meegemaakt. Toen ik klein was, had mijn vader (Arjan van Dijk, red.) nog kantoor aan huis, dus deze branche was mijn leefwereld. Zelf heb ik een horecaopleiding gedaan, maar dat bleek uiteindelijk niet de wereld te zijn waarin ik goed tot mijn recht kwam. Nu combineer ik mijn creativiteit met mijn passies, in een omgeving waarin ik me als een vis in het water voel. Dat ik me in deze wereld zo thuis voel, heeft ook voor mijn werk veel voordelen. Ik heb zelf ook in die keukens gewerkt, en in de bediening en als runner. Door mijn achtergrond kijk ik een beetje van binnenuit naar wat er tijdens een evenement gebeurt. Ik ben geen echte buitenstaander en dat ervaar ik wel als een pre; ik ben op zo’n evenement toch de ogen van mijn opdrachtgever.
Verder vind ik juist de evenementenfotografie enorm afwisselend. Alle disciplines komen langs: portretten, sfeer, catering, artiesten, locaties, noem maar op. Foodfotografie kun je dan weer meer naar je hand zetten en de ervaringen die ik daarbij opdoe, neem ik uiteindelijk ook weer mee naar de evenementen.’

Mooiste evenement waaraan je hebt meegewerkt?
‘Lastig te zeggen, want een mega-evenement kan heel warm, knus en sfeervol zijn en een klein evenement kan een enorme indruk achterlaten. Als ik er dan echt eentje uit moet halen, dan zijn dat de Electrolux Dealerdagen, van Constant In Beweging. Daar kwamen zeven dagen lang dagelijks ongeveer driehonderd mensen à la carte eten, ’s middags en ’s avonds. Er stonden zeven chefs continu te koken, echt geweldig. De locatie was een afgeschermd deel van een loods waar op normale werkdagen de heftrucks heen en weer rijden, dat gaf het geheel een unieke sfeer. Het hele concept vond ik ook heel gaaf. En we vormden een echt team, een club specialisten die met samen een geweldig evenement neerzet – zo gaaf. Iedereen doet z’n eigen ding en plots staat daar dan een compleet evenement. Heel mooi, ja.’

Mooiste evenement dat je hebt bijgewoond?
‘De Olympische Spelen in Sydney. Toen werkte ik nog in de horeca en ik had het geluk dat ik daar in het Holland Heineken House aan de slag kon. Het mooiste vond ik de grootsheid van dat evenement: overal waar je kwam voelde je dat er iets bijzonders aan de hand was. En wat ik ook briljant vond: alles kwam uit Nederland, alles in het Holland House had de halve wereld afgereisd: iedere tent, iedere haring, iedere prullenbak. Zo ontzettend gaaf om te zien.’

Wat inspireert jou?
‘Eigenlijk heel veel. De dingen die ik zie, ik maak vaak kleine fotootjes met m’n telefoon. Maar ook boeken, muziek en films. En ik kijk naar het werk van collega-fotografen, ook kunstfotografen. Kunstfotografen bekijken hun objecten weer vanuit een totaal andere hoek, daar kan ik wel van genieten. Verder heb ik zelf een mentor, iemand van wie ik veel leer en van wie ik veel inspiratie krijg.’

Waar droom je nog van?
‘Ik droom heel veel. Brainstormen en ergens over dromen is soms nog leuker dan iets verwezenlijken. In een droom kan alles, dat is zo leuk. En als daar dan een deel van uitkomt, is dat alleen maar heel erg gaaf. Ik zou bijvoorbeeld nog wel een keer een evenementenboek willen maken, maar dan in de vorm van een soort kookboek. En dan niet zo’n kookboek waar alleen de recepten in staan, maar ook verhalen en beelden van waar de koeien worden geslacht. Voor een evenementenboek denk ik dan aan de making-off van een evenement, van niks tot en met de uitvoering, inclusief alle mensen die daarbij betrokken zijn. Wat doen de lichtjongens ’s morgens, wat doen de artiesten voor ze gaan optreden – zoiets. Ja, dat zou heel mooi kunnen worden.’

Hoe ziet de branche er over vijf jaar uit?
‘Ik denk dat de organisatoren ook met een klein budget met steeds mooiere creatieve oplossingen zullen komen, dat gebeurt nu al. Op een gegeven moment waren de grenzen bereikt, groter dan groot kon niet meer. Nu blijkt dat het helemaal niet zo groot hoeft te zijn om indruk te maken.

Fotografie wordt misschien nog wel groter in de communicatie, ook voorafgaand en na afloop van het evenement. Foto’s delen, er meer mee gaan doen, combineren van bewegend beeld en fotografie, filmen, time-lapse. Ik weet nog niet precies hoe, maar die werelden komen dichter bij elkaar, dat denk ik wel. Dat biedt ook weer nieuwe mogelijkheden, want de foto an sich is nu soms te statisch terwijl er op bewegend beeld juist weer te veel gebeurt. Wanneer je die twee gaat combineren, kun je er zelfs een meer surrealistische kant mee op.’

Met wie uit de branche wil je graag een avondje uit eten, en waarom?
‘Fotograaf Jan Bartelsman, de fotograaf van het boek Puurst van Jonnie en Thérèse Boer. Toen ik dat boek zag… zo gaaf! Ik word echt gelukkig van mooie culinaire foto’s. Een avondje praten over fotografie en lekker eten en koken en alles wat er verder nog op tafel komt. Ja, dat zou ik graag willen.’

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?
‘Liever niet! Morgen weer een dag.’

Welke wijsheid wil je graag met je branchegenoten delen?
‘Gelukkig hebben we de foto’s nog.’

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!