Back Back Nieuws

Schuimbekkende directeur jaagt zaal stuipen op het lijf

24 februari 2016

Een acteur als voorzitter van de Raad van Bestuur: een garantie voor verbazing, verbijstering en hilariteit. Onlangs bezocht ik samen met mijn nichtje de profielkeuzedagen voor de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN). Zij wil zich oriënteren op een vervolg van haar studie na de HAVO. Wat er vervolgens in de aula van de hogeschool gebeurde, kun je zien in dit filmpje.

Een gewichtige man wordt aangekondigd als de voorzitter van de Raad van Bestuur. Strak in het pak, glimmende schoenen, een hoornen bril en een streng gezicht. Kennelijk heeft hij slecht geslapen of kan hij niet met mensen omgaan; in elk geval is hij vanaf het begin zuur en chagrijnig. Hij deelt terloopse sneren uit aan laatkomers en klaagt zwaar geïrriteerd over geroezemoes en gegiechel.

[afbeelding niet meer beschikbaar]
Op een gegeven moment jaagt hij de leerlingen de stuipen op het lijf. Volslagen overspannen jammert hij met overslaande stem over de gemiste kansen in zijn leven. ‘Vroeger hád je geen profielkeuzedagen. Je moest doen wat je ouders je vertelden. Ik moest bestuurskunde studeren, maar als het aan mij had gelegen, had ik de kleinkunstacademie gedaan. Dan hadden jullie me van televisie gekend. Dan was ik de beste showpresentator van Nederland geweest!’ brult de man schuimbekkend. Driehonderd jonge mensen kijken in doodse stilte en met angst in de ogen toe. Op de eerste rij krimpen de leerlingen ineen. Daarna volgt een volledige transformatie. ‘Ik ga alsnóg presentator worden’, krijst de voorzitter. Hij ritst zich uit zijn formele pak en transformeert in een mum van tijd tot Ferry Koel, een foute artiest in fluwelen kleren, pruik en bling bling kettingen, die vlotjes een quiz houdt over profielkeuzes.

[afbeelding niet meer beschikbaar]
Ferry Koel blijkt het alter ego van Otto Wijnen, bekend van onder meer fake speeches. Opmerkelijk was de reactie van de leerlingen na afloop. ‘Ik was bang dat hij écht boos was’, was het eerste wat ik opving bij het verlaten van de aula. Niet bij iedereen was het kwartje gevallen, want in het evaluatieformulier schreef een meisje: ‘Een leuke en nuttige dag bij de HAN, maar jullie hebben wel een gekke directeur’…

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!