Back Back Achter de schermen

Reisverslag travelmediate | De bizarre combinatie New York en Reykjavik

24 mei 2012

Het drukke en hectische New York staat in groot contrast met het rustieke en natuurlijke Reykjavik. Dus combineerde travelmediate deze twee bestemmingen tot een Fam Trip van 6 dagen. Op 19 april stonden er zeven trappelende deelnemers, klaar om met Icelandair aan het grote avontuur te beginnen. Verrassend genoeg was pas één van de deelnemers eerder in New York geweest. Een goed begin dus. Lees het verslag wat travelmediate maakte van deze reis:

NEEEEWWWW YORK!
Rond een uur of 7 ’s avonds kwamen we aan op JFK airport. Al grappend en grollend over limousines en champagne liepen we onze gastheer Mark Locker van First Incentive Travel tegemoet. Grappenmaker als hij is stonden daar werkelijk twee limousines op ons te wachten met jawel… CHAMPAGNE! Al zingend (New York van Alicia Keys) uit het dakraam uiteraard, reden wij door downtown New York. Zo cliché en zo ontzettend gaaf. Natuurlijk moesten we tussendoor even stoppen bij een hotdog stand voor een late night snack.

Ground Zero
Eenmaal aangekomen in het W Hotel Down Town ging de groep naar boven om de kamers te bewonderen. Een van de unieke dingen aan dit hotel is het feit dat de meeste kamers letterlijk op Ground Zero uitkijken. Heel bijzonder! Natuurlijk mogen we de bijzondere rooftop en DJ niet vergeten. De DJ staat iedere donderdag t/m zaterdag in de lobby en zorgt voor een top sfeer.

Hollands traditie vs. Amerikaans
Ondanks dat Mark (First Incentive Travel) zo’n 20 jaar geleden vanuit Nederland naar Amerika is verhuisd, blijft hij lekker Nederlands. Dat betekent dat wij deze dag gingen fietsen. De helm werd weer netjes teruggegeven onder het mom van, mevrouw wij komen uit Nederland wij weten hoe het werkt, en hop samen met gids Ans (ja, ook Nederlands) op weg naar Brooklyn.

Met helicopter over New York City
We stopten onder andere op de Chelsea Pier, High Line, Brooklyn Bridge park, Greenwich Village en bij het helicopter platform. Chelsea Pier is heel leuk met veel vintage winkels, kleine koffie shops en fantastische restaurants. Brooklyn Park was het ‘lunch restaurant’. Lekker op zijn Amerikaans met een pizza slice en een colaatje even bij tanken. Greenwich Village, het hippe stuk, wellicht bij de dames meer bekend van Sex and the City. En gewoon omdat het kon vlogen we per helikopter ook nog even over New York. Net ter land, ter zee en in de lucht. Want een vaartocht met privé watertaxi ontbrak natuurlijk ook niet op deze enerverende dag.

Rooftop bar 230
Het voordeel van de watertaxi is dat je hem ook kunt gebruiken voor groepen om ze te vervoeren van de luchthaven naar het hotel en zo een stuk verkeer ontloopt. Maar wij gingen gewoon langs het Vrijheidsbeeld. Om de dag stijlvol af te sluiten zijn we naar de rooftop bar 230, fifth geweest. Heel handig: de naam van deze gave bar is het adres. De meesten hadden het om 02.00 wel gezien en gingen terug naar het hotel.

Serieuze zaken en shop-a-holics
Na het bizarre programma van de dag ervoor was het de volgende dag tijd voor het serieuze werk. Hotel inspecties bij: The Westin, Ink48, W Hotel Times Square en het Eventi Hotel. Het zijn stuk voor stuk stijlvolle hotels met een goede locatie en top service. Daarnaast is het Rockafeller gebouw niet alleen een ware attractie, maar ook de plek bij uitstek voor een evenement. Natuurlijk konden we niet vertrekken voordat de groep ook nog even 34th Street had bezichtigd. Tja, wat wil je met zes vrouwen en een man. In twee uur tijd had iedereen genoeg schade aangericht om met een voldaan gevoel terug te keren naar JFK Airport. Op naar avontuur nummer 2.

Wiki de Viking en maskertjes
Op 21 april om 06.15 kwamen we aan op Reykjavik Airport. Kleinschalig en overzichtelijk. Kijk daar houden we van. In no time hadden we onze koffers en werden we door onze eigen manusje van alles meegenomen naar het Grand Hotel. Stina, onze gids, is naast project manager bij Iceland Travel ook onze chauffeuse (in een best wel grote bus) de gids tijdens het sneeuwscooteren en ga zo maar door. Nadat we het centrum van Reykjavik hadden bewonderd en hier en daar nog wat lokale mannen tegenkwamen (groot, stevig en incl. Viking baard) werd het tijd voor wat welverdiende ontspanning. Op naar de Blue Lagoon.

Blue Lagoon
Na een heerlijke lunch in het restaurant was het tijd om ons om te kleden. In het begin best even spannend. We kenden elkaar pas drie dagen en de kleedkamer was een open ruimte. We moesten even op onze tanden bijten toen we van binnen naar het buitenbad liepen, maar het water was zo ontzettend fijn dat we dat in no time weer vergaten. Lekker drijven in het warme water, een maskertje op het gezicht met vulkaan mineralen en een cocktail. Daar knapt toch iedereen van op?

Vulkanen, vissen en geisers
Op de terugweg van de Blue Lagoon hebben we een kleine D-tour gemaakt en Grindavik, Krisuvik, Seltun, Kleifarvatn bezocht. Grindavik is een klein vissersdorp en ontzettend typerend voor het IJslandse leven. Krisuvik is de plaats waar zich 1 van de 200 vulkanen zich bevindt, daarnaast zijn er ook verschillende ‘hot’spots waar de rook uit de aarde komt. Ook Seltun staat bekend als actief heet bronnengebied en behoort tot 1 van de 4 vulkaan ketens op het eiland. Kleifarvatn is het grootste meer op IJsland en naar oud verluid zit hier een monster dat nog enger dan het monster van Loch Ness!

Stuiter de stuiter
Onze laatste dag brak aan. Na een klein traantje te hebben weggepinkt was het tijd voor het grote avontuur. De hele dag rondcrossen in de natuur van Reykjavik in een Super Jeep.  Anton, onze chauffeur van deze dag, wachtte ons op. Nee hij komt niet uit Tirol, maar zingt wel vrolijk mee. Op de natuur in. Zo bezochten we al stuiterend (sterke veren heeft die Jeep) onder andere de Lake Thingvallavatn, Gullfoss Waterfalls, Geysir, de vulkanen en Langjökull, de op een na grootste gletsjer van de wereld. Wat overal opviel was de lava en de aardscheuren. Ieder jaar zijn er aardverschuivingen die grote scheuren veroorzaken waardoor het tussenliggende land zakt. Ook hier wist Stina, onze geologe, ons alles over te vertellen.

Sneeuwscooters
Het mooie van de Langjökull gletsjer is, dat deze het hele jaar door bedekt is met sneeuw, waardoor wintersporten het gehele jaar door mogelijk zijn. Zo ook het sneeuwscooteren. Natuurlijk moesten wij dat even uit proberen. Een fantastische tocht hoog op de gletsjer, omringt door sneeuw en beschenen door een sterke zon en strak blauwe hemel. Een prachtige plek op de aarde. Het diner werd op de terugweg geserveerd in een schattig lokaal restaurant direct aan de kust. De kreeften en vissen werden letterlijk een paar meter verderop uit zee gevist. Hoe vers wil je het hebben.

GA!
Moe maar voldaan keerden wij rond 22.00 weer terug in het hotel. Helaas was de nachtrust van korte duur want om 05.15 vertrokken wij alweer voor de terugvlucht naar Nederland. De conclusie van deze Fam Trip is dat beide bestemmingen op zichzelf al bizar, bijzonder en het bewonderen waard zijn. Maar wanneer je deze twee steden combineert krijg je een reis met uitersten, constant balanceren op die lijn tussen de werkelijkheid en het onwerkelijke. Het enige dat ik u kan aanraden is: GA! Ga er naartoe en geef je over aan de hectiek van New York en de rust van Reykjavik.

travelmediate

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!