Back Back Achter de schermen

Poffernier lanceert Tako Yaki, het hartige Japanse poffertje

21 september 2015

Nederlanders staan steeds meer open voor nieuwe culinaire invloeden. De Poffernier speelt daar op in met de lancering van Japanse poffertjes. Deze lekkernij stamt uit Osaka en heet in het Japans Tako Yaki, hetgeen gebakken octopus betekent. Tako Yaki bestaat uit inktvis, gember en lentebosuitje meegebakken in een hartige bouillonbeslag, geserveerd in een leuk bakje met wakame (zeewiersalade), Japanse stroop en mayonaise, afgewerkt met diverse soorten sesamzaadjes. De Tako Yaki wordt op foodfestivals en bedrijfsevenementen vanuit een authentiek Japans mobiel eetkraampje geserveerd en vindt gretig aftrek onder jong en oud.

Het idee om naast de oer Hollandse, ambachtelijke bereide lekkernij poffertjes ook Tako Yaki aan te bieden, had Sjoerd van den Berg van Poffernier al heel lang. ‘Vijf en twintig jaar geleden, toen ik Poffernier startte, ben ik naar Japan gereisd om uit te zoeken of ik daar de Hollandse poffertjes kon introduceren. Dat is uiteindelijk niet helemaal gelukt, maar ik ontdekte wel aldaar Tako Yaki, dat in Japan dezelfde populariteit heeft als poffertjes in Nederland. Het is in Japan een streetfood, een gezonde snack. Nu Nederlanders inmiddels gewend zijn aan sushi, vond ik nu de tijd rijp om Tako Yaki als japans poffertjes in de markt te zetten.’

Eerst lanceerde Poffernier Tako Yaki op het jaarlijkse Japanse festival in Amsterdam. Inmiddels weten ook partycateraars, eventbureaus en festival organisatoren Sjoerd van den Berg te vinden voor de Japanse lekkernij. De Japanse bouillon, stroop en sesamzaadjes importeert hij uit het land van de rijzende zon, de inktvis haalt hij dichterbij huis, uit Portugal, en de zeewier komt uit Nederland. ‘Zeewier en inktvis zijn zeer goed verkrijgbaar en zijn beide heel gezond. Inktvis is zeer eiwitrijk & zeewier staat zelfs bekend als super food.’

Drijvende markt Waterfestijn
Ideeën voor nog meer nieuwe gerechten en culinaire concepten heeft Sjoerd van den Berg volop. ‘Nederlanders staan er voor open om hun smaakpapillen te ontwikkelen. Tegenwoordig worden er zelfs kreeft ,sprinkhanen en rupsen vanuit foodtrucks aangeboden op festivals. Vooral vis is tegenwoordig in trek: gezond, lekker en licht verteerbaar. In de toekomst wil ik nog enkele nieuwe concepten lanceren. Zo heb ik vorig jaar het evenement Ffloat georganiseerd: een zogenaamd ‘cross-over -bootjes’ evenement op de Amstel met muziekconcertjes, expo’s, theater, kunstobjecten, sport en bootjes met culinaire hapjes. Daaruit is het idee voor een drijvende markt ontstaan. We kennen allemaal de floating market uit de brochures van Thailand, maar dat kan natuurlijk ook in het waterrijke Nederland. Steeds meer mensen schaffen een sloep aan. Wat is er dan leuker om onderweg drijvende kraampjes tegen te komen met allerlei lekkernijen? Dit concept is natuurlijk ook door te trekken naar festivals en evenementen.’

Poffertjesboot, oud-Hollandse bakfiets en poffertjesautomaat
Het idee voor de drijvende markt is een vervolg op de poffertjesboot: dat is een authentieke bakdek kruizer uit 1930, die langs komt varen om poffertjes uit te serveren, terwijl Mokumse meezing liederen uit een 78-toeren grammofoonkoffer klinken. Poffernier bakt poffertjes vanuit meerdere ludieke ‘kraampjes’ en foodtrucks: zo heeft Sjoerd van den Berg een Daf 33 (de nostalgische oldtimer met het pientere pookje) omgetoverd tot een poffertjes automaat. Speciaal voor moeilijk bereikbare plaatsen heeft hij een demontabele toogkraam met theatrale uitstraling ontwikkeld, terwijl een oud-Hollandse bakfiets met veel hout- en koperwerk geschikt is voor het bakken van poffertjes zowel binnen als buiten.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!