Back Back Locaties

Openstelling Rijksmuseum voor het Genootschap zorgt voor veel aaaaah’s!

28 januari 2014

Het Rijksmuseum als decor voor de nieuwjaarsreceptie van het Genootschap voor Eventmanagers, Platform Museum Locaties en Freelance Event Professionals. Het werd gisteravond werkelijkheid in het hart van onze hoofdstad. Dat het een unieke locatie en gebeurtenis betrof – het was een exclusieve openstelling – was voor veel aanwezigen een extra motivatie om het glas te heffen op 2014, samen met de drie vakverenigingen. Het aantal inschrijvingen lag tientallen percentages hoger dan het recordjaar 2013.

‘Belofte: 2014 wordt echt beter!’
Op de uitnodiging werd met klem verzocht om uiterlijk 19.00 aanwezig te zijn. Een kwartier te vroeg werden we samen met een aantal eventmanagers en bureaus nog weggestuurd, maar om stipt 19.00 uur vormden lange rijen vakgenoten zich voor de Oost-ingang van het Rijksmuseum. Het was even inhaken en aansluiten, maar uiteindelijk kon iedereen op tijd het welkomstwoord van Leon Kruitwagen, voorzitter van de drie organisaties, bijwonen met een warm soepje en een fris drankje in de hand, verzorgd door Vermaat Partyservice. “Het is een bijzondere tijd geweest de afgelopen jaren,” zo begon Leon zijn speech. Hij vervolgde: “Soms was het lastig, soms op persoonlijk vlak en soms op zakelijk vlak. Maar er zijn ook mooie dingen gebeurd en veel daarvan hebben we toch mooi met elkaar gedaan. Dat we vandaag hier staan is bijzonder te noemen. We hebben keer op keer moeten vechten om mooie dingen neer te zetten en dat gaan we ook komend jaar weer doen met de belofte dat het in 2014 echt beter wordt!”

Eregalerij en Nachtwachtzaal
Het Genootschap voor Eventmanagers draagt liefde uit voor het vak. “En we zijn er ook om jullie te inspireren en hoe kan dat beter door aan het begin van het jaar de mooiste kunst van Nederland (zonder andere musea te kort te willen doen) aan jullie te tonen tijdens een exclusieve openstelling van de Eregalerij en de Nachtwachtzaal.” In het atrium, als ware het een verlengstuk van de stad, complimenteerde Leon alle aanwezigen: “In dit museum hangt het beste werk dat ooit gemaakt is en jullie zijn allemaal verantwoordelijk voor de beste evenementen in onze branche.”

“Kan ik een evenement in het Rijksmuseum organiseren?”
Marjolijn Meynen, verantwoordelijk voor marketing en advertising, sprak namens het Rijksmuseum ook nog even tot het gezelschap: “Sinds 13 april 2013 hebben we 2,3 miljoen bezoekers mogen ontvangen en 386 evenementen georganiseerd. Dat hebben we dankzij de inzet van het team mogen realiseren, maar ook dankzij de steun van alle leveranciers. De vraag die wij vaak krijgen: ‘Kan ik een evenement in het Rijksmuseum organiseren?’, zal ik direct voor jullie beantwoorden. Ja, dat is mogelijk, maar het antwoord is tweeledig. Het is alleen mogelijk voor begunstigers, partijen die het Rijksmuseum steunen. Maar vandaag is het museum voor jullie! We hebben 10 van onze beste rondleiders klaarstaan om jullie mee te nemen naar de Eregalerij en de Nachtwachtzaal en al jullie vragen te beantwoorden.”

Exclusieve rondleidingen
Dat lieten de gasten zich geen twee keer zeggen. Groepen werden automatisch gevormd en iedereen kreeg de kans om in relatief kleine gezelschappen een unieke ervaring te beleven in de Eregalerij: want laten we eerlijk zijn… wanneer krijg je de kans om in alle rust van zo dichtbij de Nachtwacht in zijn volle glorie te bewonderen. Onze rondleidster, Margreet, had op alle vragen een antwoord, ze was extreem goed voorbereid en vertelde mooie anekdotes over het Huishouden van Jan Steen, de Staalmeesters en uiteraard de Nachtwacht: “In 1830 scheidde België zich af van wat later Nederland werd. De Belgen namen de werken van Peter Paul Rubens mee en gaven deze overleden kunstenaar het predicaat ‘nationale schilder’. De Noordelijke Nederlanden zaten zonder nationale schilder, totdat iemand bedacht dat er nog een enorm doek in een kast lag. Deze werd ‘letterlijk’ uit de kast getrokken, afgestoft en opgehangen in het Paleis op de Dam. Postuum raakte Rembrandt weer uit de vergetelheid en werd gebombardeerd tot nationale schilder; Het Rembrandtplein kreeg zijn naam en een standbeeld werd gebouwd. Overigens paste De Nachtwacht niet helemaal tussen twee deuren in het Paleis op de Dam met als gevolg dat men er een metertje van af heeft gesneden aan de linkerkant…”

Doeken op het netvlies
Vol inspiratie en prachtige doeken op het netvlies vervolgde iedereen de borrel in het atrium, dat met al zijn allure toch een warme sfeer creëert. Een fijne netwerkbijeenkomst kon niet uitblijven terwijl Photonic zorgde voor ‘herinneringsmateriaal’ en Vermaat Partyservice hartige hapjes en zoete nagerechten. Het belooft een mooi jaar te worden en we houden Leon dan ook aan zijn woord: 2014 wordt beter! 

Met speciale dank aan het Rijksmuseum, Vermaat Partyservice, Hulskamp Audiovisueel, Photonic en Event Assist.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!