Back Back Locaties

MPI Event in Oude Postkantoor: over ideeën, ergernissen en kansen grijpen

14 januari 2015

In de uitnodiging liet MPI (Meeting Planners International) weten dat de branche het jaar 2015 goed kon starten met een netwerkevent in het Oude Postkantoor aan de Neude in Utrecht. Alle ingrediënten voor een geslaagde nieuwjaarsbijeenkomst waren maandagavond dan ook aanwezig: een unieke evenementenlocatie, een grote opkomst, inspirerende sprekers en fijne catering.

Geheel in het thema ‘post’ – hoe kan het ook anders in deze locatie – werden de gasten onthaald door de evenementencommissie van MPI. Naamkaartjes met de herkenbare kleuren van de oude postzakken en een stijlvolle dame in een mantelpakje gemaakt van postzakken waren de details die ons terugbrachten naar de tijden waarin deze locatie nog fungeerde als hoofdpostkantoor van Utrecht.

Crashcourse ‘Valkuilen bij Innovatie’ door Wouter Pijzel
Het evenement vond plaats in de centrale hal van het monumentale gebouw, dat vooral indrukwekkend is dankzij de hoge paraboolvormige bogen die glas in lood ramen omgeven. Research leert dat de bouw van het Oude Postkantoor in 1926 voltooid was en dat het pand een sfeer zou (moeten) ademen van rijkdom, groei en succes. Maar ook staat het gebouw in het teken van innovatie, want op dit moment zijn de uitvindingen van niemand minder dan Leonarda da Vinci hier tot dinsdag te zien en aan te raken in de tijdelijke expositie Da Vinci, the joy of understanding. Het is dan ook niet geheel verrassend dat MPI een crashcourse ‘Valkuilen bij Innovatie’ organiseerde, waarin de bevlogen Wouter Pijzel van NOVU (Nederlandse Orde van Uitvinders) en Protospace alle gasten meenam in dit boeiende onderwerp. ‘Hoe zit het eigenlijk met goede ideeën en aan welke eisen dienen zij te voldoen,’ zo vroeg gastheer Erik Peekel van Aaaaha! The Actory Factory aan Pijzel? ‘Hoe zit het met octrooi en wanneer vraag je patent aan?’ Mooie praktijkvoorbeelden, grappige anekdotes en duidelijke schema’s geven ons in korte tijd inzicht in de wereld van uitvindingen; we leren dan ook dat uitvindingen meestal tot stand komen door ergernis, spontaan, in opdracht of door research & development.

Oude Postkantoor als evenementenlocatie
Tja, hoe zouden ondernemers Micha van Herk (iQ Events) en Imre van Leeuwen (Shivers) dan op het idee gekomen zijn om het Oude Postkantoor te exploiteren als evenementenlocatie? Simpelweg door de kans te creëeren, te zorgen voor draagvlak en uiteidelijk het vergrendeld pand weer een nieuwe functie te geven. Zo konden de evenementenmannen tijdens de MPI nieuwjaarsbijeenkomst het gezelschap mededelen dat de vergunningen nu rond zijn en dat de evenementenmarkt tot oktober 2015 deze unieke lcoatie in mag zetten voor evenementen, congressen, seminares, productpresentaties en meer. Van Herk, die de exploitatie van Van Leeuwen nu overneemt: ‘Veel is mogelijk, maar we openen de deuren niet voor alles: een dancefeest met 2.000 feestgangers komt er niet snel in, ook niet als zij 65 euro per persoon betalen. Onze focus ligt op events met waarde.’

Diverse ruimtes
Naast de centrale ruimte, ook wel exporuimte genoemd, beschikt het karakteristieke pand, gelegen in het hart van de Domstad, over drie andere ruimtes: de Meetingroom voor maximaal 60 personen, de Boardroom met een capaciteit voor 15 man en de Studio, geschikt voor groepen tot 40 personen. Alle gasten kregen de gelegenheid om het Oude Postkantoor met eigen ogen te ontdekken en dat deden de evenementenmensen dan ook graag, onder het genot van de fijne canapés en drankjes van Van der Linde Catering + Evenementen, de cateraar die zich tot oktober 2015 heeft verbonden aan de locatie.

Onderwerpen van de avond
Zo werd de MPI Nieuwjaarsbijeenkomst, zoals beloofd, een mooie start van 2015, waarin zowel de locatie als de grappige en zelfs herkenbare anekdotes van Wouter Pijzel het gesprek van de avond werden tijdens de netwerksessie. Nog een veelbesproken onderwerp: Mariëlle den Hertog nam als nieuwe voorzitter van MPI Nederland voor het eerst het woord tot haar leden en liet daarin weten dat ‘kennis delen’ en ‘de markt verbinden’ doelstellingen voor haar zijn voor de komende termijn. MPI heeft daarvoor het eerste bewijs mogen leveren!

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!