Back Back Interview

Michiel Bredius: ‘Verzekeren is geen droge materie!’

16 maart 2016

Wie zijn je branchegenoten? Waar halen ze hun inspiratie vandaan en wat is hun droom? Waarom hebben ze voor deze branche gekozen en hoe zien ze de toekomst ervan? In Event Personality leer je je branchegenoten pas echt kennen. Dit keer maak je kennis met Michiel Bredius van Klap Verzekeringen.


Wie is Michiel Bredius?
Ik ben 48 jaar, getrouwd en vader van twee dochters: één van zeventien en één van bijna vijftien.

Wat is typisch Michiel?
Ik wil altijd samenwerken, daar word ik gelukkig van. Daarom heb ik altijd al verschillende bestuursfuncties bekleed, bijvoorbeeld in het MKB en bij SAIL Amsterdam. Hier kwam mijn voorkeur voor samenwerken al snel naar boven. Ook in mijn werk ben ik een echte teamspeler. Het liefst laat ik anderen floreren.

Beroep en bedrijf?
Ik ben assurantiemakelaar bij Klap Verzekeringen. Na mijn studie in Groningen heb ik een tijdje bij de ING Bank gewerkt, totdat twee neven mij overhaalden ook bij Klap te komen werken. We zijn een familiebedrijf, al sinds 1854. Klap is gespecialiseerd in de wat complexere verzekeringen en sinds kort focus ik me volledig op de verzekeringen voor de evenementenbranche.

Waarom deze branche?
Alle aspecten die ik leuk vind komen samen in het verzekeren van evenementen: het organiseren, de sponsering, de vergunningen, de subsidies en vooral het toepassen van mijn eigen kennis en ervaring vanuit mijn functie bij Sail Amsterdam (Bredius is bestuurslid van de Stichting Sail – red.). Er komt zoveel kijken bij een evenement. Daarom is verzekeren voor mij geen droge materie, integendeel zelfs. Je hebt met mensen te maken, dat alleen al! Mijn persoonlijke doel is alle partijen die bij een evenement betrokken zijn al van tevoren rond de tafel te krijgen en vragen te beantwoorden als: Waar liggen welke risico’s? Wat moeten we verzekeren? En wat willen we verzekeren? Zulke gesprekken helpen partijen een evenement te organiseren en ik ben echt trots op alle evenementen die we op deze manier al hebben kunnen verzekeren.

Mooiste evenement waaraan je hebt meegewerkt?
Dat is dan toch de Koningsvaart. Sail Amsterdam werd gevraagd deze Koningsvaart te helpen organiseren. En dat in drie maanden tijd. Voor Sail hebben we altijd vijf jaar de tijd, dus je kunt je wel voorstellen dat drie maanden best kort was. Toch is het gelukt! De beelden gingen de hele wereld over. Het was echt een visitekaartje van Nederland.

Mooiste evenement dat je hebt bijgewoond?
In 1986 ging ik voor het eerst naar een groot concert van U2 in het Wembley Stadion. Dat was zo groots en onvergetelijk. Waarschijnlijk ook omdat het mijn allereerste concert was. Het maakte zo’n indruk! In die jaren was zoiets ook nog wel bijzonder. Tegenwoordig is er bijna ieder weekend wel ergens een evenement of festival, maar toen nog niet.

Wat inspireert jou?
De passie van mensen. Of dat nu gaat om organisatoren die bruisen van de creatieve ideeën of om duizenden vrijwilligers die zich vol enthousiasme voor een evenement inzetten. Daar komt zo veel energie bij vrij, dat vind ik heel bijzonder en inspirerend.

Waar droom je nog van?
De Olympische Spelen in Nederland. Dat zou ik echt mooi vinden. En als we dat koppelen aan een gezonde bevolking, verdienen we het geld echt wel weer terug. Daar zou ik me graag kwaad voor willen maken. Als we zoiets kunnen realiseren, inclusief de koppeling met gezondheid en bijvoorbeeld een lager ziekteverzuim, dan weet ik zeker dat het ons land veel op zal leveren.

Hoe ziet de branche er over vijf jaar uit?
De branche is al ongelooflijk mooi en ik denk dat het alleen nog maar professioneler en volwassener zal worden. Mijn persoonlijke doel hangt daar wel mee samen: ik hoop ervoor te kunnen zorgen dat het normaal wordt dat alle partijen die bij een evenement betrokken zijn vooraf tijd investeren in een goed gesprek over risico’s en aansprakelijkheid, zodat er naderhand geen vervelende situaties ontstaan. Gelukkig is de branche er al veel bewuster mee bezig. Dat is denk ik mede het gevolg van het toegenomen aantal risico’s. Denk bijvoorbeeld aan extreem weer, terrorisme, maar ook aan evenementen waarbij het mis is gegaan. Naar mijn mening zaten daar zeker zaken bij die voorkomen hadden kunnen worden áls de partijen vooraf met elkaar aan tafel hadden gezeten. Het vervelende is dat de hele branche er in zulke gevallen last van heeft. Daarom zeg ik: praat met elkaar en timmer het financieel goed dicht, want de gevolgen kunnen desastreus zijn.

Stel: je mag een dag in iemands schoenen staan… Wie kies je en wat wil je die dag leren?
Dan wil ik graag een weekje directeur van een groot voetbalstadion zijn en zien hoe zo’n voetbalveld wordt omgetoverd tot concertarena en vervolgens weer wordt veranderd in een voetbalveld. Als je beelden ziet van zo’n timelapse, zo gaaf en zo professioneel. Daaraan zie je hoe ver deze branche in ons land al is. Wat ik in die week zou willen leren? Ik zou willen praten met alle betrokken partijen, met eigen ogen willen zien hoe ze dat doen, welke valkuilen er zijn en hoe die worden vermeden. Dat lijkt mij heel leerzaam en interessant.

Hekel aan…
Er zijn eigenlijk geen zaken waar ik écht een hekel aan heb. Maar als ik toch iets moet noemen misschien het zwarte gat na afloop van mijn eerste Sail. Alhoewel dat eerder een rare en bijzondere ervaring was dan dat ik kan zeggen dat ik er een hekel aan had.

Dol op…
Het moment dat het mis gaat en dat je weet dat de voorbereiding van een evenement goed is geweest en alle betrokken partijen met elkaar om de tafel hebben gezeten en de zaken goed met ons hebben afgestemd. Als er dan iets misgaat denk ik alleen maar: het komt goed, alles wordt geregeld. Het is een fijn gevoel om dat ook tegen een klant te kunnen zeggen. Uiteindelijk draait het daar ook om in mijn vak: het gaat niet alleen om het afsluiten van een polis, maar om een écht tevreden klant als het onverhoopt toch misgaat.

Wat was je grootste blunder?
Tegenwoordig verstuur ik al mijn mails met vijf minuten vertraging. Dat is een bewuste keuze. Soms heb je het zo druk en dan is een foutje snel gemaakt. Het gekke is dat er in je achterhoofd dan toch een alarmpje afgaat, maar waar dat alarmpje voorheen te laat kwam, kan ik er tegenwoordig dus wel wat mee.

Dit weet of verwacht bijna niemand van mij…
Langzaamaan wordt het wel bekend, maar heel lang wist bijna niemand dat ik zelf ook heel fanatiek met evenementen zoals Sail bezig ben.

Welke wijsheid wil je graag met je branchegenoten delen?
Dat is een eenvoudige: overleg vooraf en praat dan niet alleen over de inhoud, maar ook over de risico’s. Dat scheelt achteraf heel veel ellende.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!