Back Back Interview

Martijn van den Broek: ‘Mijn voorganger Frank van Ham heeft vanuit het niets een prachtig bedrijf opgebouwd’

07 december 2012

Waar halen je branchegenoten hun inspiratie vandaan? Wat was hun grootste blunder? En welke gouden tip willen ze delen? In Event Personality leer je je branchegenoten pas echt kennen! Deze week maak je kennis met Event Personality Martijn van den Broek van Van Ham Tenten & Podia.

Door: Mariska Tjoelker

Wie is Martijn van den Broek
Ik ben 32 jaar, getrouwd en mijn grootste hobby is tenten en podia bouwen. Ik ben hier als tentenbouwer begonnen en zo langzamerhand doorgegroeid. In 2010 heb ik het bedrijf overgenomen.

Kort bedrijfsprofiel
Wij leveren allerlei soorten tenten, podia en vloeren en dat doen we voor grote en kleine evenementen. Daarbij proberen we te leveren wat de klant nódig heeft, niet wat hij vraagt. Langlopende klantrelaties vinden we belangrijk, dus als een evenement even niet zo goed loopt, gaan we kijken hoe we de kosten verder kunnen drukken. Jaarlijks doen we zo’n 1.000 evenementen en alle kennis die we daarmee opdoen, delen we ook weer met onze klanten.

Mijn motto
Alles met hart en zeil doen! Met ‘ei’, inderdaad.

Het mooiste evenement dat ik georganiseerd heb
Poeh, moeilijke vraag, we doen zo veel mooie evenementen. We doen bijvoorbeeld alle podia voor Extrema, dat is geweldig. Maar de Cliniclowns Theatertour vind ik ook heel mooi. Het mooiste is toch dat we met wederzijds respect samenwerken met de klant.

Zo zie ik de toekomst van de evenementenbranche
Ik zie de toekomst wel rooskleurig in, ondanks dat we met de publieksevenementen wel aan de max zitten. Kwaliteit leveren en afspraken nakomen worden steeds belangrijker; de markt is echt aan het professionaliseren. Daar zijn investeringen voor nodig; in materialen, in je personeel. Voor sommige bedrijven is dat lastig, die redden dat niet meer.

Ben ik geworden wat ik had willen zijn?
Ik zit goed in mijn vel, ja. Ik doe dit werk omdat ik het leuk vind. Ik kan me wel voorstellen dat ik er op een dag te oud voor ben; onze branche vernieuwt en verjongt continu en daar moet je wel in mee kunnen gaan. Je kunnen verplaatsen in waarom mensen een evenement leuk vinden is essentieel in dit vak.

Hier haal ik mijn inspiratie vandaan
Van mijn personeel. Een mooie club mensen die heel betrokken is en het geweldig vindt om steeds weer nieuwe dingen te verzinnen.

Dit is mijn droom
Mijn droom is op dit moment aan het uitkomen. Eigenlijk heb ik geen grote droom, ik heb steeds kleine dromen die ik wil realiseren. Wat ik wel hoop, is dat alle mensen die hier nu werken, er over 25 jaar nog steeds en met evenveel plezier werken.

Ik bewonder uit de evenementenbranche
Mijn voorganger Frank van Ham die vanuit het niets een prachtig bedrijf heeft opgebouwd. Dat vind ik echt knap. Ruud Verschoor was ook zo iemand die vanuit niets een mooi bedrijf heeft neergezet. Ja, zulke mensen bewonder ik wel.

Mijn gouden tip die ik altijd toepas in mijn werk
Blijf eerlijk, want eerlijkheid duurt het langst. Je kunt mensen maar een keer voorliegen en je schiet er niets mee op. Mijn ervaring is ook dat mensen het snel doorhebben als je eerlijk en oprecht bent.

Deze (publieks)evenementen staan steevast in mijn agenda
Solar festival, Totaal festival Bladel, Flevo festival, Paaspop, … Met ons bedrijf doen we er 500 tot 1.000 per jaar, dus dat is nogal wat.

Mijn grootste hobby
Mijn werk, zonder meer.

Favoriete boek, tijdschrift en tv-programma
Aan boeken lezen kom ik bijna niet toe, maar ik heb de Da Vinci Code een keer gelezen en dat vond ik fantastisch. M’n favoriete tijdschrift is de Donald Duck en op tv kijk ik het liefst naar De Wereld Draait Door.

Favoriete vakantieland, favoriete vakantiestad
Vakantie is voor mij thuis zijn, want we zijn werkelijk altijd op pad. Dus thuis is mijn favoriete vakantieland en mijn favoriete vakantiestad ineen.

Van deze muziek geniet ik
Rockmuziek, zoals Metallica, Iron Maiden en AC/DC.

Mijn grootste blunder
Blunder, blunder; van fouten leer je juist. Maar ik herinner me een keer dat we op een christelijk festival aan het werk waren en daar werd ik aangesproken op mijn gevloek. Nee, dat werd me niet in dank afgenomen.

De ‘social media’ en ik
Zakelijk doen we alles, maar privé doe ik er toch wat minder mee.

Over 5 jaar…
Doe ik nog hetzelfde, maar ik hoop wel dat we dan onze huidige locatie hebben uitgebreid of dat we verhuisd zijn. Verder heb ik tegen die tijd weer vijf nieuwe producten geïntroduceerd, want we komen ieder jaar met iets nieuws. We zijn toonaangevend en dat moeten we blijven.

Dit weet of verwacht bijna niemand van mij…
De wereld kan vergaan, maar carnaval gaat door. Ik ben een zeer fervent carnavalvierder, in die periode gaat het bedrijf een week op slot. Daarna heel even bijkomen en dan ben ik weer helemaal klaar voor het nieuwe seizoen.

Dit wil ik nog graag even kwijt aan de branche…
We moeten met z’n allen doorgaan en niet bang zijn voor regelgeving: omarm het, haal er de goede dingen uit. Te veel bedrijven zijn bang voor regelgeving, maar die regelgeving zorgt wel voor veiligheid. Bovendien wordt het inzichtelijker: wat mag wel, wat mag niet? Nu is er nog te vaak sprake van onduidelijkheid: in de ene gemeente mag dit, in de andere dat. Met goede regelgeving zijn zulke problemen uit de wereld en dat komt onze gezamenlijke kwaliteit alleen maar ten goede.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!