Back Back Interview

Mari van Dorst: ‘Het is jammer dat er nog steeds ruimte is voor ongezonde concurrentie’

30 oktober 2013

Waar halen je branchegenoten hun inspiratie vandaan? Wat is hun droom? En in wiens schoenen zouden ze graag een dagje willen staan? In Event Personality leer je je branchegenoten pas echt kennen! Dit keer maak je kennis met Mari van Dorst van Crowd Support.

Wie is Mari van Dorst?
Ik ben in 1983 geboren in Brabant. Daar ben ik ook opgegroeid, maar inmiddels woon ik al heel wat jaren in Noord-Holland. In Utrecht studeerde ik Integrale Veiligheidskunde en in dat kader werkte ik kort voor de politie Brabant-Noord. Al tijdens mijn studie heb ik mij gespecialiseerd in evenementenveiligheid. Daarna ben ik een ruime tijd werkzaam geweest voor WWS Group, een particuliere beveiligingsorganisatie gespecialiseerd in evenementen. In 2010 ben ik betrokken geweest bij de oprichting van het Kenniscentrum Evenementenveiligheid. Twee jaar later ben ik mij daarnaast bezig gaan houden met Crowd Support. Eerst als Directieadviseur, sinds april ben ik aangesteld als Directeur.

Wat is typisch ‘Mari van Dorst’?
Recht voor z’n raap. Niet te verwarren met onbezonnen, maar duidelijk zijn en staan voor wat je zegt. Dat maakt mij geen allemansvriend, maar ik vind het belangrijk om de rug recht te houden. Ik pas mijn mening niet aan omwille van de pais en vree. Men weet daardoor wat ze aan mij hebben.

Beroep en bedrijf?
Ik ben Directeur bij Crowd Support en Adviseur bij het Kenniscentrum Evenementenveiligheid, het KCEV. Het KCEV ondersteunt overheden, hulpverleningsdiensten en andere betrokken professionals met informatie en advies over evenementenveiligheid. Crowd Support is een particuliere veiligheidsorganisatie, gespecialiseerd in de veiligheidszorg bij evenementen. Vooral evenementenbeveiliging en crowd management services spreken voor veel mensen tot de verbeelding.

Waarom deze branche?
Het is alweer ruim twaalf jaar geleden dat ik voor het eerst in aanraking ben gekomen met de beveiliging van evenementen. Voor het eerst toen ik als student een bijbaan zocht. Ik ging aan de slag als evenementenbeveiliger en er was een link met mijn opleiding. Wat mij direct aansprak was hetgeen er allemaal komt kijken bij het organiseren van de veiligheid bij evenementen. De bezoeker ziet vaak alleen het topje van de spreekwoordelijke ijsberg.

Mooiste evenement waaraan je hebt meegewerkt?
Namens het KCEV heb ik CliniClowns ondersteunt met advies en praktische tips over de veiligheid van de Theatertour. Een reeks evenementen voor kinderen met een verstandelijke of meervoudige beperking. Kinderen, gezinnen en instellingen kunnen hier onbezorgd genieten van een dagje uit, dat maakte een bijzondere indruk. Ik vind dat erg mooi.

Mooiste evenement dat je hebt bijgewoond?
Privé bezoek ik nauwelijks evenementen. Zakelijk bezoek ik er erg veel. Als directeur van Crowd Support ben ik ook dit jaar weer aanwezig geweest bij Mysteryland, een toonaangevend dancefestival. Crowd Support verzorgt daar de evenementenbeveiliging en crowd management services. Mysteryland is een dancefestival waar een mengelmoes van elektronische muziekstijlen ten gehore wordt gebracht. Zelfs wanneer de muziek u niet aanspreekt, zal het evenement dat wel doen. Mysteryland blinkt uit in variëteit en creativiteit.

Wat inspireert jou?
Het zijn vooral andere mensen die mij creatief en enthousiast maken. Zakelijk kijk ik graag naar diegene die toonaangevend zijn op een bepaald gebied. Bijvoorbeeld in leiderschap, ondernemen of juist meer vakinhoudelijk.

Waar droom je nog van?
Ik heb niet zozeer een onvervulde droom, maar ik zou graag zien dat het kwaliteitsdenken wat achter Crowd Support schuil gaat, wordt omarmt door de branche. De gefragmenteerde verdringingsmarkt komt de kwaliteit niet ten goede. Ik vind het jammer dat er nog steeds ruimte is voor ongezonde concurrentie en organisaties die ondermaats presteren in de uitvoering.

Hoe ziet de branche er over vijf jaar uit?
Nog niet alle organisatoren zijn zich ervan bewust dat hun veiligheidsvraagstukken bij evenementen vragen om een specialistische organisatie. Het in stand houden van zo’n specialistische organisatie met kwaliteit in uitvoering en bedrijfsvoering vraagt om continue investeren in de bedrijfsprocessen en permanente educatie van personeel, bijvoorbeeld op het gebied van agressiehantering en hostmanship. Dat is voor heel veel beveiligingsorganisaties onmogelijk. Zeker de kleine organisaties kunnen niet investeren en tegelijkertijd concurreren in de sterk versnipperde verdringingsmarkt. Zij zullen één van beide achterwege moeten laten of vallen om. De middelgrote organisaties zullen moeten groeien. Autonome groei is steeds moeilijker realiseerbaar. De uitbreiding komt vooral door consolidatie. Consolidatie is voor veel beveiligingsbedrijven een manier om efficiencyslagen te maken en schaalvoordelen te realiseren. Over vijf jaar zullen de resultaten hiervan zichtbaar zijn.

Stel: je mag een dag in iemands schoenen staan… Wie kies je en wat wil je die dag leren?
Mijn schoenen zitten mij als gegoten, maar ik begrijp waar u heen wilt. Ik zou mij wel eens een dag willen bezighouden met veiligheidsvraagstukken op landelijk niveau, zoals bijvoorbeeld de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie dat doet. Ik doel dan niet zozeer op de persoon, maar vooral op de functie. Dat zou ongetwijfeld een buitengewoon interessante dag opleveren.

Wat was je grootste blunder?
Ik kan mij geen blunder voor de geest halen die ik zou aanmerken als de grootste, maar ik maak uiteraard fouten zoals ieder ander. Zo heb ik wel eens teveel vertrouwen gehad in toeleveranciers die dat niet hadden verdiend. De vastlegging van onze afspraken liet te wensen over en de levering werd een loterij zonder nieten. Ik zou dat nu niet meer doen.

Welke wijsheid wil je graag met je branchegenoten delen?
Ik geef graag een kijkje in de keuken van de evenementenveiligheid en evenementenbeveiliging in het bijzonder. Daar is veel wijsheid over te delen. Ik nodig belangstellenden graag uit om daarover contact met mij op te nemen.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!