Back Back Interview

Maarten Penders: ‘Zakendoen in een totaal andere cultuur geeft mij een kick’

02 oktober 2013

Waar halen je branchegenoten hun inspiratie vandaan? Wat is hun droom? En in wiens schoenen zouden ze graag een dagje willen staan? In Event Personality leer je je branchegenoten pas echt kennen! Dit keer maak je kennis met Maarten Penders van Veldeman Structure Solutions.

Wie is Maarten Penders?
Ik ben Maarten, geboren op 10 september 1985 en sinds anderhalve maand gehuwd met Margit. Kinderen en huisdieren moeten nog even op zich laten wachten, want we zijn recent gestart met het bouwen van een eigen huis.

Wat is typisch ‘Maarten Penders’?
Ik ben erg dynamisch van aard en heb graag dat de dingen vooruit gaan. Verder zijn nauwkeurigheid en openheid twee begrippen waar ik veel waarde aan hecht. Mijn motto in het bedrijfsleven is dan ook ‘Behandel je klant zoals je zelf behandeld wilt worden’. Een klassieker, absoluut, maar het heeft mij nog geen windeieren gelegd. Verder heb ik een erg open karakter waardoor het snel en met nagenoeg elke klant klikt.

Beroep en bedrijf?
Sinds 2007 ben ik werkzaam bij Veldeman Structure Solutions. Nu 4,5 jaar actief in de buitendienst als Sales Executive voor het segment Event Solutions, daarvoor anderhalf jaar binnendienst gedaan. Veldeman is een wereldspeler in de ontwikkeling, productie, verhuur en verkoop van tentstructuren voor tal van toepassingen: evenementen, sporthallen, winkelruimte, opslag, etc. Alle structuren worden ontwikkeld volgens de modernste technologieën en regelgeving en verkrijgbaar in bijna alle mogelijke maten en vormen. Binnen de tak Event Solutions biedt Veldeman totaaloplossingen aan voor publieks- en sportevenementen, bedrijfsevenementen, festivals, privéfeesten, ijsbanen, beurzen, etc. Naast het leveren van kwaliteitsvolle producten, staan service en flexibiliteit centraal. Dankzij onze totaalaanpak hoeft de klant zich geen zorgen meer te maken. Wij kunnen indien gewenst voor een totaalpakket zorgen incl. vloeren, vloerbedekking, verwarming/airco, verlichting, stoffering, sanitair, stroomvoorziening, watervoorzieningen en meubilair.

Waarom deze branche?
Raar maar waar: toeval. Dit is nog steeds mijn eerste baan sinds ik ben afgestudeerd als bedrijfsvertaler-tolk. Ik wist niet goed welke richting ik uit wilde na mijn hogere studies. Bij het recruteringsbureau waar ik 6 jaar geleden binnenstapte, vroegen ze me of ik een commerciële functie ook zag zitten. Nog geen 2 weken afgestudeerd, een baan op 20 minuten rijden van thuis…waarom niet? Ik heb van nature een vlotte babbel en erg snel na mijn sollicitatiegesprek mocht ik beginnen op de binnendienst; na 1,5 jaar ben ik doorgegroeid naar de buitendienst. De tentenbranche is erg afwisselend omdat je dagelijks op andere plekken komt en met een heel divers cliënteel te maken hebt.

Mooiste evenement waaraan je hebt meegewerkt?
Ongetwijfeld de G20 top afgelopen 5 en 6 september 2013 in het Russische Sint-Petersburg. Maar liefst 54 vrachtwagens vanuit België met 22.000 m2 tentstructuren en stoffering. Zakendoen in een totaal andere cultuur, als Belgisch familiebedrijf zomaar even alle accommodatie leveren voor de 20 grootste staats- en regeringsleiders ter wereld en dat een paar duizend kilometer van huis. Dat geeft mij een kick!

Mooiste evenement dat je hebt bijgewoond?
Afgelopen jaar zijn we met 20 klanten en relaties een dag naar de Olympische Spelen in Londen getrokken. De omvang van dit wereldevenement heeft toen een diepe indruk op mij gemaakt.

Wat inspireert jou?
Mensen die in hun vakgebied de wereldtop bereikt hebben, die inspireren mij. Dat kan gaan over mensen uit de sportwereld, zakenwereld tot astronauten en de paus toe. Om dat niveau te bereiken moet je elke dag met plezier in het leven staan en jezelf de volle 100% geven. Voor die mensen heb ik veel respect.

Waar droom je nog van?
Op professioneel vlak hoop ik dat ik nog aan vele mooie nationale en internationale projecten mag meewerken. En privé zou ik heel graag nog een stuk van de wereld willen zien, van noord naar zuid en van oost tot west.

Hoe ziet de branche er over vijf jaar uit?
Ik denk in ieder geval nog transparanter dan ze de dag van vandaag al is. Alles moet altijd maar beter en vooral sneller. Daarbij zullen het internet en de sociale media een steeds grotere rol in ons dagelijkse leven gaan spelen. Informatie over alles en iedereen, slechts enkele muisklikken verwijderd. Ik hoop in ieder geval dat dit niet ten koste gaat van persoonlijk contact; er gaat voor mij immers niets boven persoonlijk zakendoen tijdens een aangename babbel en een kop koffie.

Stel: je mag een dag in iemands schoenen staan… Wie kies je en wat wil je die dag leren?
Over deze vraag heb ik lang moeten nadenken en ik kan er nog steeds geen zinnig antwoord op geven. Steek mij dan misschien maar een dag in de huid van een buitenaards wezen (ervan uitgaand dat er buitenaards leven bestaat natuurlijk). Een dag weg van de wereld zoals wij ‘m kennen. Waar houden zij zich zoal mee bezig, hoe gaan zij om met elkaar, hoe denken zij over ons aardelingen? Moet boeiend zijn volgens mij. En het zou gelijk de hele mythe rond buitenaards leven voor eens en voor altijd op punt stellen.

Wat was je grootste blunder?
Ik ben tot nu toe (gelukkig) van grote blunders gespaard gebleven, maar de offerte van klant A per ongeluk naar klant B sturen -toevallig voor hetzelfde project-, dat is wel al eens gebeurd.

Dit weet of verwacht bijna niemand van mij…
Hier moet ik jullie helaas teleurstellen. Ik ben nogal een open boek en deel al mijn gedachten en gevoelens gemakkelijk met anderen. Ik kan moeilijk een ‘pokerface’ houden. Ik kan dan ook niets verzinnen dat anderen niet van mij weten of verwachten…

Welke wijsheid wil je graag met je branchegenoten delen?
Leer van elkaar en neem iets aan van een ander. Vroeger vertelden oudere mensen mij wel eens ‘Ik moest nog eens zo jong zijn als jij, maar wel evenveel weten als ik nu weet’. Naarmate je ouder wordt, besef je dat er veel waarheid in die leuze zit.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!