Back Back Locaties

Luigi Prins (Cobraspen): De oude suikerfabriek moest worden gered

11 mei 2016

SugarCity, een beeldbepalende evenementenlocatie

Cobraspen Vastgoedontwikkeling is specialist in het restaureren en hergebruik van monumenten, met name in Haarlem en Amsterdam. Het doel: cultureel en industrieel erfgoed een nieuw leven geven, zodat hun toekomst behouden kan blijven.

 

Hoe het begon…
Die missie ontpopte dertig jaar geleden toen Luigi Prins zich strijdlustig inzette voor het behoud van de toren van de Spaarnekerk in Haarlem. Prins kocht – op slechts 26-jarige leeftijd – de torenspits en behoedde het daarmee van de sloop. Zo werd het begin van de firma Cobraspen ingeluid.

‘Een pand heeft een verhaal, een ziel. Vaak heeft het een rijke staat van dienst verworven en heeft zich daarmee voor de toekomst bewezen,’ vertelt Luigi Prins. Het is de rode draad in het 30-jarig bestaan van Cobraspen. En zo kreeg ik een inkijk in het dynamische bedrijf, tijdens een uitgebreid gesprek op het hoofdkantoor van Cobraspen; een statig – en eveneens ‘gered’ landhuis in Overveen, genaamd Elswout. Ik kom er om alles te weten te komen over SugarCity. De iconische oude suikerfabriek in Halfweg, want sinds 2014 is het hier een komen en gaan van evenementenpartijen. Maar voordat we zo ver komen, laat ik mij graag alles vertellen over het respect dat Cobraspen gebouwen teruggeeft. ‘We zorgen ervoor dat er weer naar deze panden gekeken wordt.’ Het is dan ook niet voor niets dat er veel aandacht is in media voor de projecten van Luigi Prins.

Luigi Prins" width="465" height="349" srcset="http://weblog.events.nl/wp-content/uploads/2016/05/vg_LuigiPrins_02-blog.jpg 465w, http://weblog.events.nl/wp-content/uploads/2016/05/vg_LuigiPrins_02-blog-300x225.jpg 300w" sizes="(max-width: 465px) 100vw, 465px" />

Foto > Luigi Prins

Tegen de stroming in: SugarCity
Juist de oude suikerfabriek is een heel goed voorbeeld van de werkwijze van Cobraspen. Iedereen was het erover eens dat er geen toekomst was voor de 50.000 vierkante meter aan historisch industrieel erfgoed. Er moest nieuwbouw komen. Cobraspen besloot de fabriek en de beeldbepalende suikersilo’s in stand te houden en te herontwikkelen.

Met als resultaat hypermoderne kantoorruimtes en showrooms in de suikersilo’s en 10.000 vierkante meter aan evenementenruimte (binnenkort zelfs meer dan 20.000 vierkante meters, red.). In 2012 werd dit project bekroond door de Internationale Vastgoed Federatie FIABCI en nationaal sleepte Cobraspen de eerste prijs in de wacht, wereldwijd ook nog de tweede prijs. De fabriek van 21.000 vierkante meter is volledig getransformeerd met behoud van het DNA, de ziel, waaronder vele installaties zoals de kookketels. Het braakliggende terrein wordt nog aangepakt en zeer binnenkort ontwikkeld tot onder andere een factory outlet center.

Showreel
Krijg een goed beeld van hoe een event of festival geladen kan worden in het rauwe SugarCity

Match tussen gebruiker en gebouw
Het wordt mij na een lang en plezierig gesprek met Luigi Prins duidelijk dat hij het verhaal van elk uniek pand graag doorgeeft aan de nieuwe gebruiker, welke bewust kiest voor de juiste uitstraling voor haar bedrijf. ‘Zo ontstaat een match tussen gebruiker en gebouw en is een nieuwe ambassadeur voor het erfgoed opgestaan.’ Binnenkort lees je hier meer over het ‘nieuwe leven’ van SugarCity!

Filmpje Corporate Events:
Bekijk hier een voorbeeld van een zakelijk event waarbij alle facetten van aan bod komen; van break-out room tot presentatie en van barbecue tot volledige binnenkeuken. Met uiteraard borrelen en een spetterend dansfeest!

Wie de toekomst ziet, kan het verleden waarderen

Facts & figures SugarCity
Sinds 2014 operationeel
Totaal 20.000 vierkante meter
Momenteel 10.000 vierkante meter gereed als evenementen ruimte waarvan:

Middenfabriek (begane grond en eerste verdieping)
3.525 vierkante meter / 3.000 man

Pulppersloods:
1.000 vierkante meter / 1.400 man

Binnenstraat
850 vierkante meter / 900 man

Tubrinehal
320 vierkante meter / 50 man

Silo West vergaderzaal
170 vierkante meter / 80 man

Extra features
Parkeren tot 400 auto’s
WiFi tot 350Mb
Ruim 1.000 KvA (1500 Ampère) aan stroom capaciteit

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!