Loopbaanadviseur en journalist Jolan Douwes geeft raadLoopbaanadviseur en journalist Jolan Douwes geeft raad
Back Back Nieuws

Loopbaanadviseur en journalist Jolan Douwes geeft raad

15 januari 2020

Online spotten we vaak interessante tips en tricks. Zo ook deze column van Jolan Douwes voor Villamedia, die we graag met onze freelancers delen. Handig toch? Om te weten wat je aan moet trekken om die mega-fantastische-gave-goedbetalende opdracht binnen te slepen.

Wat trek je aan als je een sollicitatiegesprek hebt? Hip of een jasje? Sneakers of nette schoenen? Post via LinkedIn om 10 uur ’s avonds: ‘Ik ben uitgenodigd voor een gesprek bij een productiebedrijf voor de functie van redacteur. Enig idee wat ik moet aantrekken?’ Melvin* (38) is na een reorganisatie freelancer, maar hij wil graag weer een vaste baan.

Gelaat, Gewaad, Gepraat

Iedereen weet dat een eerste indruk niet alleen afhangt van snedige antwoorden en slimme vragen. Al dan niet bewust spelen gezichtsuitdrukking, lichaamshouding, stem, geur, kleding en kapsel ook een rol. Volgens etiquette-deskundige Reinildis van Ditzhuyzen letten mensen op de drie G’s: Gelaat, Gewaad, Gepraat. Mijn eerste advies aan Melvin is dat hij zich voor een sollicitatiegesprek iets minder casual mag kleden dan hij gewend is. Al kunnen de gesprekspartners er verbazingwekkend slobberig bij zitten, ze verwachten dat kandidaten hebben nagedacht over hun uitstraling. Die moet uiteraard passen bij de functie en organisatie waar zij solliciteren.

Lak aan de dresscode

In het onlangs verschenen boek ‘Verpak je Succes!’ raadt imago-expert Sascha Bertus aan eerst vragen aan jezelf te stellen. Welke kwaliteiten worden van Melvin gevraagd in deze functie? Hoe wil hij zich presenteren? Heeft hij op de website een beeld gekregen van de werksfeer? Wil hij vooral laten zien hoe eigenwijs en creatief hij is, dan kan hij lak hebben aan de dresscode. Maar ik ben het met de auteur eens dat hij verder komt als hij aansluiting zoekt.
‘Kleding moet niet te veel afleiden van je gezicht’, schrijft Bertus. Daar weet ik alles van sinds ik ooit een te strak appelgroen truitje aantrok voor de tweede sollicitatieronde. De ogen van de mannen tegenover mij dwaalden zo vaak af dat ik het gesprek met gekruiste armen vervolgde. Funest voor mijn concentratievermogen, al kreeg ik de baan.

Bruin: het nieuwe zwart

Kleur is sowieso iets om rekening mee te houden. Bij Melvins blauwe ogen staan kleren in dezelfde tint goed. Zakelijk gezien maakt hij dan een betrouwbare, ordelijke en gedisciplineerde indruk. Volgens de imago-expert is blauw wel minder geschikt voor mensen die creativiteit willen uitstralen. Dan passen donkerpaars of groen beter. Bruin – het nieuwe zwart – raadt ze aan ‘als je wilt dat mensen zich openstellen, bijvoorbeeld als journalist’.
Het belangrijkste is dat Melvin zijn verhaal met zijn uitstraling onderstreept. Hij hoeft daarvoor geen metamorfose te ondergaan. Anders overkomt hem hetzelfde als een collega van me. Ze werd niet herkend op haar eerste werkdag, omdat haar afro-haar niet meer in een strakke knot zat.

*Om privacyredenen is Melvin een gefingeerde naam.

Wat trek je aan bij een sollicitatie?

• Bepaal je doel: wat wil je uitstralen?
• Onderzoek de dresscode bij de betreffende organisatie.
• Laat de aandacht niet afleiden van je gezicht (bijvoorbeeld met te veel bloot, dominante tatoeages, slechte pasvorm of afgetrapte schoenen).
• Zorg dat je lijkt op de foto op je CV en LinkedIn

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!