Back Back Locaties

Landal Orveltermarke decor van EK ballonvaren

23 september 2015

Als futuristische bollen hangen ze in de lucht, hun weg zoekend tussen hemel en aarde, gebruikmakend van de wind. De geest van schrijver en toekomst voorspeller Jules Verne lijkt een kleine week lang rond te waren op het terrein van Landal Orveltermarke in Witteveen tijdens het EK ballonvaren voor vrouwen. Dertig kleurrijke ballonnen gaan er tussen 14 en 19 september regelmatig de lucht in vanaf een speciaal voor deze gelegenheid ontworpen semi-permanent evenemententerrein.

Park Landal Orveltermarke ligt op het hoogste punt van Drenthe, in een vriendelijk natuurgebied halverwege Beilen en Emmen. Het park ademt Drenthe: de bungalows van het vijf jaar jonge park hebben de uitstraling van Drentse boerderijen. Houten spanten en klinkers op de weg. De rust en ruimte voelen weldadig aan.
Op een voormalig schapenweiland aan de achterkant van het park heerst bedrijvigheid. Een groep vrouwen is er, samen met hun crew, druk in de weer met mand en ballon. Ze bekijken luchtkaarten, checken GPS-apparatuur, bespreken de verschillende weerscenario’s en nemen de tactiek door.

Compact en sfeervol
Sommigen kennen de regio redelijk goed, want er zijn vaker toernooien geweest. Maar de locatie is nieuw voor hen en bevalt goed. Organisator van het EK Ballonvaren Bert Stuiver telt zijn zegeningen: ‘We zochten een compacte locatie met een aansprekende entourage. Beide aspecten zijn hier aanwezig. De deelnemers slapen in de bungalows en kunnen ’s ochtends vanuit hun bed binnen een minuut in de briefing tent of op het startveld staan. Ander voordeel van deze locatie is de logistiek: er is een aparte aanrijdroute naar het startveld, zodat de trailers en volgauto’s niet door het park hoeven te rijden. Ook de uitstraling van het park spreekt aan. Dat is belangrijk, want deze vrouwen vormen een sociale groep en hechten veel waarde aan een leuke sfeer.’

Locatie en organisatie: partners in crime
De organisatie van het EK ballonvaren en Landal Orveltemarke hebben als partners intensief samengewerkt voor dit evenement. ‘Om van de schapenweide achter het park een semi-permanent evenemententerrein te maken hebben we een waterpartij dichtgegooid,’ vertelt Parkmanager Folker Frommeyer. ‘Dit terrein kan voortaan voor meerdere kleine en middelgrote evenementen gebruikt worden, zoals jazz- en popconcerten en festivals tot 500 personen.’ Ook heeft Landal Orveltemarke de organisatie van het EK Ballonvaren geholpen met gunstige sponsordeals met lokale leveranciers, zoals Boels, Dokkummer Vlaggencentrale en de lokale elektricien.

Van ontspanning naar totale focus
De sfeer tussen de ballonvaarders is aangenaam. Op de openingsdag begroet iedereen elkaar vriendelijk en amicaal. Rangen en standen vallen weg bij deze beoefenaren van de oudste vorm van luchtvaart. Er wordt ontspannen op los gekeuveld, alsof het een reünie betreft, maar op de wedstrijddagen, zodra het ‘game on’ is, zien we een andere kant van de deelnemers: totale focus en concentratie. Voor het zover is, hebben de deelnemers geduld nodig. De eerste dagen zien we nauwelijks een ballon opstijgen. ‘De wind in de hogere luchtlagen is te onstuimig,’ legt Bert Stuiver uit. ‘Dat is te gevaarlijk.’

Bij ballonvaren in wedstrijdverband gaat het om wie het beste kan navigeren. In de lucht dienen de deelnemers in de mand allerlei opdrachten uit te voeren, zoals zo dicht mogelijk rondom een bepaald object varen of een lint laten vallen bij een doel in een weiland. Dat gebeurt soms op wel een kilometer hoogte. Ballonvaren is een teamspel: terwijl de piloot in de mand op hoogte opdrachten uitvoert, krijgt zij instructies en informatie van de navigator, die de ballon volgt in een volgauto. De stevige wind betekent een aanpassing van de taktiek. ‘Je snel sneller handelen en hebt minder bedenktijd,’ legt de Nederlandse deelnemer Annelotte Tolboom uit. De deelnemers houden gedurende het evenement schietgebedjes voor acceptabel vaarweer. Zes vluchten wordt afgelast, maar er kan gelukkig genoeg gevaren worden om een geldig klassement op te maken.

Mooi vaargebied
Voor de ballonvaarders is het een prettig vaargebied. Bert Stuiver: ‘Er zijn nauwelijks stippen op de kaart waar je niet overheen mag varen, zoals vliegvelden en militaire bases.’ Tijdens een verkenningsvlucht mag ik het zelf beleven. Hoog in de lucht vallen de geluiden van de aarde weg. Zelfs de vogels hoor je niet meer. Het uitzicht vanuit de mand is adembenemend: we ontwaren een gevarieerd coulissen landschap: houtwallen, bossen, vennen, weilanden, akkers. De ruilverkaveling heeft hier nog niet toegeslagen: het landschap oogt vanuit de lucht als een pittoreske lappendeken, zonder horizonvervuiling, zoals hoogspanningsmasten. Na een week ballonvaren is de Poolse Prawicke-Linke de vrij verrassende winnares van het EK.

Geschikt voor meerdaagse evenementen met overnachting
Landal Orveltermarke timmert aan de weg wat het huisvesten en organiseren van titeltoernooien betreft. Eind augustus was er al het EK Pitch & Putt en in november huisvest Orveltermarke de deelnemers aan het (jeugd) WK dammen in Beilen. ‘Orveltermarke is met name geschikt voor bedrijven en organisaties, die een meerdaags evenement organiseren en daarbij overnachting zoeken,’ legt Folker Frommeyer uit. ‘We hebben bungalows in alle soorten en maten. Zoals 12 persoons bungalows, die door een geïsoleerde schuifwand geschakeld kunnen worden tot 24 bungalows met in totaal 12 badkamers. Geschikt voor bijvoorbeeld de organisatie, wedstrijdleiding of juryleden van een (sport)evenement. In totaal hebben we elf van deze 24 persoons bungalows, plus daarnaast nog eens 51 bungalows voor acht personen. Ideaal voor zowel particuliere als zakelijke groepen. Het park kan ook in z’n geheel afgehuurd worden: we beschikken in totaal over 1.544 bedden.’ In de omgeving van Landal Orveltermarke is bovendien van alles te beleven: tussen de uitgestrekte natuur en de legio fietspaden bevinden zich op een steenworp afstand museumdorp Orvelte, Geopark Hondsrug en natuurgebied Orvelterzand.

Facts & Figures Landal Orveltermarke
» 
drie kilometer van Westerbork, twaalf kilometer van Beilen, Emmen en Hoogeveen
» vlakbij museumdorp Orvelte en natuurgebied Orvelterzand
» nabij Geopark de Hondsrug
» omvang 25 hectare, 227 bungalows in stijl van Drentse boerderijen
» diverse soorten bungalows: onder meer 12-persoons bungalows, die geschakeld kunnen worden tot 24-persoons bungalows
» in totaal 1544 bedden
» gratis Wifi
» multifunctioneel speel- en sportpark
» semi-permanent evenemententerrein met eigen aanrijdroute
» Pitch & Putt golfbaan
» Indoor zwembad en speelplaats
» Outdoor biologisch natuurbad
» restaurant
» fietsverhuur
» Green Key gecertificeerd

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!