Back Back Nieuws

Kees Janssen's La Día in september in première

14 februari 2007
Het Nederlandse theaterpubliek kan vanaf september 2007 kennismaken met een vorm van theater wat nog nooit eerder is vertoond in dit land. La Día is een unieke totaaltheatervoorstelling die door het Nederlandse productiebedrijf Kees Janssen Theatre Productions is ontwikkeld. Na een lange weg van voorbereidingen, het samenstellen van een creatief team en het contracteren van musicalster Frédérique Sluyterman van Loo begint La Dia steeds meer vorm te krijgen.

Kees Janssen: "Het speciale van deze nieuwe theatershow is dat de voorstelling zo
gemaakt is dat het zich perfect laat aanpassen voor besloten
gezelschappen en voor events. We kunnen de voorstelling inkorten en
aanpassen met speciale aspecten voor corporate events."

Komende maandag vindt de auditie plaats voor de hoofdrol Isabelle
in La Día. Janssen: "Maar liefst 15 topvrouwen hebben zich op basis van een
uitnodiging gemeld. Niet de minste zal ik maar zeggen. Een week later
worden er drie (wellicht meer) aan Frédérique gekoppeld om te zien
en te horen hoe de kandidaten met Frédérique matchen. Ze spelen een
dialoog en zingen een duet. Aansluitend maken we bekend wie de begeerde
hoofdrol krijgt. We maken de keuze niet alleen op basis van 'naam' maar doen vooral aan type-casting. In de succesvolle
musicalversie van Billy Elliot is bewezen dat zo'n benadering geweldig
kan scoren. God-zij-dank komt het publiek op topkwaliteit af en niet
alleen op namen."


La Dia wordt een combinatie tussen musical, Cirque du Soleil achtige acts, fysiek theater en muziektheater. Dit alles gegoten in een enerverend verhaal over een vrouw die door haar gehaaste levensstijl niet meer kan dromen, maar door een aantal bijzondere gebeurtenissen haar dromen terugkrijgt . De volledige cast wordt in de loop van dit jaar bekendgemaakt.

Ontstaansgeschiedenis
Na afloop van een theatervoorstelling, die speciaal werd ontwikkeld ter gelegenheid van de opening van de nieuwe schouwburg Opheus in Apeldoorn, is het idee ontstaan om een selectie van voorstellingen, die Kees Janssen Theatre Productions eerder maakte, aan een kleine groep theaterdirecteuren te presenteren. De bedoeling was om af te tasten of er voor de specifieke vorm van totaaltheater behoefte bestaat en of het een gewenste aanvulling zou kunnen zijn op het bestaande theateraanbod. Die presentatie viel dermate goed dat in die bewuste bijeenkomst werd afgesproken om een nieuwe, meer op het regulier publiek gerichte, voorstelling te creëren. De productie La Día was geboren.

Inmiddels is de samenstelling van het creatieve team afgerond en is de eerste hoofdrol gecast. De keuze voor deze mensen is niet alleen verrassend maar vooral ook gebaseerd op individuele kwaliteiten en hun ervaring binnen eerder door Kees Janssen Theatre Productions gemaakte producties.

Verhaal
Als de succesvolle Isabelle zich realiseert dat zij morgen 30 wordt, voelt zij zich bedrukt in plaats van vrolijk. Dan vindt zij bij de post een mysterieus pakje. Het is een dagboek. Als Isabelle het openslaat blijkt het een magische uitnodiging te zijn om haar verjaardag in Italië te komen vieren. Het dagboek laat haar zo haar droomverjaardag invliegen!
Tussen waanzinnige muziek en belevenissen door krijgt ze van iedereen een cadeau. Het ene cadeau nog idioter en fantasierijker dan het andere. En met ieder cadeau komt ze dichter bij de vrouw die ze ooit was: Het kind dat kon dromen... Het feest groeit naar een hoogtepunt als de gasten haar in het tafellaken jonassen. Onder de klanken van prachtige muziek vliegt ze langzaam omhoog. En als ze weer landt zijn de tafel en het tafellaken weer haar bed.

Ze ligt in haar bed met een glimlach...Ze heeft haar dromen terug...

Dreamin’ in the Park with Alice
Het Nederlandse theaterpubliek heeft alvast van een voorproefje op La Dia kunnen genieten bij de bijzondere voorstellingsreeks Dreamin’ in the Park with Alice. Deze voorstelling werd speciaal gemaakt voor de opening van de multifunctionele Philipszaal in het Eindhovense Parktheater. Pers en publiek waren unaniem laaiend enthousiast over het format van Dreamin’ in the Park with Alice wat grote lijnen vertoond met dat van La Dia.

Creatieve team
Idee & artistiek producent Kees Janssen, Regie Marc Krone, Script & teksten Erik Brey, Muziek Paul M. van Brugge, Muzikale leiding Frank Bilsen, Choreografie Saskia Gardien, Productie Caroline Janssen.

La Dia is vanaf september 2007 in de grotere Nederlandse theaters te zien. Voor meer informatie, het laatste nieuws en een speellijst: www.ladia.nl en www.ruuddegraaf.nl.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!