Back Back Achter de schermen

I’m a believer, na het zien van Shrek de Musical

05 november 2012

Dit najaar werd een groengekleurd contract tussen de directie van Amsterdam RAI en Albert Verlinde Entertainment getekend. De overeenkomst bezegelde de samenwerking voor Shrek de Musical die gisteren onder toeziend oog van toute BN’er-land, 17 cameraploegen, 40 fotografen, 180 journalisten en ondergetekende feestelijk in première ging in het RAI Theater.

Groene touch
Al in P7 van de RAI klonken de herkenbare tunes van Shrek door de speakers over de daken van de auto’s en nog voor je goed en wel uit de garage was, vonden je groene pumps de zachte ondergrond van kunstgras dat als een ‘rode loper’ was uitgerold voor de vele genodigden, die allen de moeite hadden genomen hun dress-code black-tie op te leuken met een groene touch.

De wereld van Shrek komt tot leven
In een interview dat ik enige tijd geleden met Albert Verlinde en algemeen directeur van de RAI, Hans Bakker, had, zei Verlinde: “Ik wil dat de bezoeker in een andere wereld terechtkomt; deze voorstelling is meer dan een musical alleen. Dankzij het verhaal, de modernste technieken in de zaal, de vele projecties , het grote ensemble en het imposante decor komt de wereld van Shrek tot leven.” Zo zat ik gisteravond dus op stoel 2, rij 9, met hoge verwachtingen, te wachten op een spektakel. En ja, dat kwam er. Het decor was schitterend, de verlichting bracht ‘de Wereld Wervelend Mooi’ tot leven en het geluid kwam diep in het hart binnen. Dat kan overigens alleen als de noten ook allemaal ‘spot on’ zijn, en dat waren ze! De kwaliteit van het ensemble is groots te noemen. Kim-Lian van der Meij, alias Prinses Fiona, weet de zaal meerdere keren te ontroeren en te verrassen met haar krachtige en gevoelige stem, zo ook de jongere versie van Fiona, die gespeeld wordt door de veertienjarige Vajen van den Bosch. William Spaaij, die de rol van Shrek vertolkt, is een heuse zangtovenaar en ook Rogier Komproe, de drukke Ezel en Paul Groot, de valse heer Farquaad (die tientallen keren de zaal plat krijgt met humoristische elementen, niet in de minste plaats vanwege zijn lengte…), weten keer op keer het publiek mee te krijgen op de noten van de muziek. De stem van de indrukwekkende draak was die van Berget Lewis en als zij haar gouden keeltje opent besef je pas echt wat een muzikaal talent ons land bezit! Achterovergedrukt in de zachte stoelen van het RAI Theater word je meegenomen naar een groene wereld, hier ver vandaan…  

“Fantastisch geluid”
Tijdens de pauze, waarin heerlijke wraps van geitenkaas en zongedroogde tomaten klaarstonden op de groengekleurde statafels, sprak ik een enthousiaste Ad de Haan, creatief directeur bij LiveLab. Het bedrijf uit Leiden produceerde onlangs onder meer de concerten van Jan Smit in Ahoy en wist de Gouden Giraffe uitreiking maar liefst vier keer naar een hoger plan te tillen, waarvan twee edities in het RAI Theater plaatsvonden. “Het geluid is fantastisch in deze locatie. In veel theaters blijft het vlak, maar hier is het heel dynamisch. Ook de cast is wat mij betreft van groot niveau,” aldus Ad, die vervolgens snel met zijn dochter in de zaal plaatsnam om de tweede akte te beleven.

Raakvlakken met de zakelijke markt
Albert Verlinde liet in het vorige interview al weten dat er raakvlakken met Shrek en de zakelijke markt zijn en ook dit inzicht openbaarde zich tijdens de show. Uitspraken als ‘Ons handelsmerk maakt ons speciaal’ en ‘I’m a believer’ zijn één op één te vertalen naar de corporate business. Corina Dercksen, eigenaresse van F&B Department en partner van Event Department, was ook te spreken over de show: “Deze voorstelling zit goed in elkaar en is absoluut geschikt voor de zakelijke markt. Ik vind het van lef getuigen om in deze tijden in zo een grootse en waanzinnige productie te investeren.” En dat de productie groots is, mag duidelijk zijn. De musical heeft maar liefst drie miljoen euro gekost en is daarmee de duurste  productie voor Albert Verlinde Entertainment.

Out-of-the-box evenement
Shrek de Musical is een voorstelling zonder einde en heeft zijn bestaansrecht voor onbepaalde tijd gisteravond bewezen in het RAI Theater. Een volwassen voorstelling van formaat, die uiterst geschikt is voor zowel de consument als de zakelijke markt. Zoals Hans Bakker het in een eerder interview zei: “Het is een out-of-the-box evenement; iets anders dan een voetbalwedstrijd in een skybox of een bowlingavond. In een inspirerende omgeving kunnen bedrijven hun relaties verrassen en verblijden.” Albert Verlinde voegde hier aan toe: “En juist omdat iedereen er naartoe kan hoop ik dat het chantabele element een rol gaat spelen bij kinderen. Want juist bij dit soort relatievoorstellingen zijn er bijna geen no shows. Je kunt als papa en mama nog zo moe zijn, maar als je kind op de bank klaar zit met groene oortjes, ga je!”

Zakelijke arrangementen: juist nu…
Voor Shrek de Musical zijn arrangementen ontwikkeld die bij BOOKX in beheer zijn – er is voor ieder wat wils en een arrangement kan op maat gemaakt worden. Een avond vol humor, strijd, liefde, vriendschappen, wilskracht en uiteraard komt alles samen in een happy end, iets wat we allemaal goed kunnen gebruiken in deze tijden…

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!