Back Back Nieuws

Het rookverbod, 6 maanden later…

29 december 2008

Toegegeven, hier spreekt een fervent niet-roker… Dus eigenlijk hebben we al direct te maken met een gekleurde mening, die ik natuurlijk graag uit op dit weblog: Ik ben ontzettend blij met het rookverbod dat op 1 juli is ingegaan. Dat gezegd hebbende, ben ik de beroerdste niet… ik gun iedere roker zijn sigaretje of eigen gedraaid zware shaggie. En, ik zou er zelf ook niet op gekomen zijn om een verbod te leggen op het roken in openbare ruimtes. Alleen, nu het wel zover gekomen is, ben ik er eigenlijk best tevreden over. 

[afbeelding niet meer beschikbaar]

Maar, een redacteur zou geen redacteur zijn als zij niet even polshoogte ging nemen bij horecagelegenheden waar het sinds 6 maanden rookvrij dient te zijn. En wat tekent zich daar af? Er wordt eigenlijk nog volop gerookt! Ik vind het een bijzondere beweging om te zien: Het trappen tegen 'heilige huisjes' zoals de provo's in de jaren '60 deden met hun happenings rondom het Lieverdje op het Spui in Amsterdam. In kroegen mag je voor 1 euro een asbak bestellen en er zijn zelfs rookpalen waar geld in gedeponeerd kan worden. Op die manier betaalt de roker alvast mee aan de boete die boven het hoofd van de kroegbaas hangt. Ook in grote evenementenlocaties wordt nog volop gerookt door bezoekers, zo blijkt vandaag uit de bijna 3.000 reacties die binnen zijn gekomen bij Steunpunt Rookvrije Horeca van Clean Air Nederland. Tja, als één iemand het doet, doen al gauw tien, twintig, dertig, veertig….(etc.)… mensen mee! Minister Ab Klink ziet het rookverbod in rook opgaan, zo 6 maanden na de invoering. 

Even realistisch: Een verandering brengt natuurijk altijd tegenstanders met zich mee. Zo mocht er vroeger nog gerookt worden in treinen en in de Schouwburg, maar dat mag al lang niet meer, en dat zie je dan ook niemand meer doen. Ik vraag me af hoe lang het deze keer gaat duren voordat men (lees: rokers) gewend is aan het totale rookverbod in openbare ruimten. Voorlopig staat er een koude winter voor de deur, dus ik schat in dat horeca-ondernemers en evenementenlocaties de asbakken nog wel even nodig hebben… (helaas…).

Bekijk op Events.tv hoe de branche tegen het rookverbod aankeek op 1 juli 2008

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!