Back Back Nieuws

Het nieuwe ondernemen volgens Jean-Paul Close

09 april 2009

Nederland heeft dertig jaar geleefd in een luchtballon, die gericht was op economische groei. Bij 95% van de bedrijven draait het alleen om geld verdienen. De prijs die we daarvoor nu betalen is sociale en ecologische stress; typisch verschijnselen van een hebzuchtcrisis, van een welvaartinfarct. De huidige crisis is een Amerikaans probleem, maar daarvoor bestaat een Nederlandse oplossing: het nieuwe ondernemen.

Dat betoogt Jean-Paul Close, filosoof, wetenschapper, ondernemerscoach en schrijver. Van zijn naam verscheen in 2005 het boek ‘het handboek voor toekomstig marktleiderschap’, in 2007 ‘succesgids voor ondernemers’ en onlangs ‘De geheimen van echte welvaart’. Jean-Paul Close is oprichter van de 5K Group, de ontwikkelaars van de 5K methode, ook wel de Marktleiderschap Methode.

Hij hield tijdens de tweede beursdag van Event 09 een inspirerende lezing over het nieuwe ondernemen. Jean-Paul Close is een ex-pat, die na 25 jaar in het buitenland geleefd te hebben (Engeland, Spanje en Zweden) in 2001 terugkeerde in Nederland. Met stijgende verbazing keek hij naar de veranderingen in ons land. Wat bij zijn vertrek in 1976 een warm, sociaal land was, was veranderd in een land, dat is doorgedraaid in zijn zucht naar groei en geldelijk gewin en dat zich in zijn decadente overvloed verliest in nutteloze luxe discussies. “Ik hoorde in Nederland voor het eerst over allochtonen en autochtonen. Die woorden moest ik in het woordenboek opzoeken. Vervolgens kwam ik er achter dat ik zelf een allochtoon ben: mijn twee dochters hebben namelijk een buitenlandse moeder, want ik was eerst getrouwd met een Spaanse en later met een Braziliaanse vrouw.”

Close raakte in het veranderde Nederland in een persoonlijke crisis, zijn Braziliaanse vrouw al helemaal, en nadat hij zijn vrouw en baan kwijtraakte, zat hij helemaal aan de grond en moest hij onderduiken. “Maar een crisis is heel normaal en gezond, die hoort bij de cyclus van de evolutie. Je hebt altijd de cyclus van ontwikkeling naar vooruitgang tot aftakeling en verval naar zingeving. Een crisis ontstaat altijd uit overvloed, en dat is een toestand waaruit nooit vernieuwing is gekomen. Een crisis daarentegen zet wel aan tot vernieuwing. Zoals Einstein al zei: ‘We kunnen onze problemen niet oplossen met dezelfde manier van denken als die we gebruikten om ze te creëren’. Eerst heb je een lijdensweg, vervolgens ga je nadenken en ten slotte begin je opnieuw. Samen met alle nationale en internationale crises bij elkaar heb ik zeker in tien crises gezeten en het heeft mijn zelfvertrouwen alleen maar goed gedaan. Uit een crisis kom je altijd sterker tevoorschijn. In het diepst van een crisis kom je het meest bij jezelf.”

Jean-Paul Close richtte in Nederland zijn Centrum voor Welvaart Creatie op. Welvaart definieert hij als een toestand van rijkdom in combinatie met een hoog moreel besef, van waarden als gelijkwaardigheid, identiteit en emancipatie. Ontbreken die waarden, maar is er wel sprake van rijkdom, dan vervalt een land tot hebzucht (zoals in Nederland de afgelopen 30 jaar), en dat is een uiterst kwetsbare economie, want gevoelig voor welvaartsziektes, zoals culturele conflicten, overmaat, sociale onrust en dergelijke. Ontbreekt niet alleen de morele waarden, maar ook de rijkdom, dan vervalt een land tot chaos, tot het recht van de sterkste, van economisch Darwinisme (zoals Amerika).

Volgens Jean-Paul Close gaat het momenteel dus niet goed met Nederland, maar gelukkig zijn de vooruitzichten hier beter dan waar ook. “Om te beginnen is de binnenlandse economie in Nederland (=50% van de economie) redelijk goed. Alleen de Nederlandse economie die afhankelijk is van andere landen heeft momenteel te lijden onder de crisis. Maar Nederland heeft alles in zich voor een duurzame welvaart; namelijk naast een toestand van redelijke rijkdom ook de waarden als gelijkwaardigheid, identiteit en emancipatie. Heel nadrukkelijk zeg ik erbij dat een waarde als tolerantie hierin NIET past: de Nederlandse rijkdom heeft in de loop der jaren mensen uit andere culturen aangetrokken. Dat is prima, maar Nederland mag nooit concessies doen aan waarden als bijvoorbeeld gelijkwaardigheid en emancipatie.”

Nederland kan volgens Jean-Paul Close op verschillende vlakken winst boeken. “Allereerst op het gebied van gezondheid en vitaliteit. Daaronder vallen zaken als het universeel- en het milieubewustzijn, samenwerking, veiligheid, gelijkwaardigheid en dergelijke. Als het land gezond en vitaal is, werkt dat dubbel door in de economie. De tweede winst is de ecologische winst. We dienen te innoveren om minder afhankelijk te worden van de kritische grondstoffen. En we dienen het ondernemerschap meer waarde te geven door duurzaamheid en een hogere servicegraad.”

De jaarlijkse Eventlezing werd mogelijk gemaakt door het EventPlatform (waarin de brancheverenigingen HSMAI, VVEM, Vebon, Vecta, CLC, Erkend Congresbedrijf, MPI, NBTC, IDEA, PMO&E en Genootschap voor Eventmanagers) en event 09.

 

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!