Back Back Dossier

Het Groene Elftal: Duurzame maatregelen voor elke meeting

18 juni 2014

De Green Meetings Industry Council (GMIC) grijpt het wereldkampioenschap voetbal aan om duurzaamheid terug op de kaart te zetten. Zij lanceert in 2014 het Groene Elftal– elf spelers vertegenwoordigen ieder concrete, praktische tips die samen je duurzaamheidscore behoorlijk zullen verhogen. Ze kosten geen (of maar heel weinig) geld, weinig tijd en zijn zo simpel, dat je jezelf kan afvragen: ‘Hoe kan ik aan mezelf verantwoorden dat ik dit nog niet standard doe?’.

Sinds een aantal jaar staat duurzaamheid op de trendlijstjes binnen de evenementen industrie. Veel mensen praten over duurzame meetings en evenementen en hoe we een bijdrage kunnen leveren aan verbetering van milieu, maatschappij en winstgevendheid. Toch is er in al die tijd relatief weinig gebeurd. Ondanks een berg aan digitale inspiratie, tips en workshops zijn er nog steeds een aantal factoren die onze groene ambities tegen houden.

In de aankomende weken zullen we je de kans geven de spelers van het groene elftal beter te leren kennen.

Speler 3
Lamp van Led: Vraag naar zuinige verlichting
Met de eerste 2 spelers in de verdediging van het Groene Elftal heb je geleerd hoe de locatie en de cateraar je kunnen helpen om je bijeenkomst of evenement groener te maken. Daarnaast is er nog een derde simpele maatregel. In het geval dat de AV niet door je locatie verzorgd wordt, kan je namelijk zelf naar zuinige LED-verlichting vragen.

LED-verlichting wordt in steeds meer sectoren toegepast. De zuinige lampjes worden op steeds grotere schaal gebruikt voor straatverlichting, elektronica, tuinbouw en ook binnen de evenementenindustrie is er een grote opmars aan LED-lampen. Deze hebben namelijk meerdere voordelen ten opzichten van standaard gloeilampen.

De voordelen van LED
Ten eerste is LED-verlichting veel efficiënter. De doorsnee gloeilamp heeft een vermogen van 60 Watt en brandt niet langer dan 1000 uur. Een LED-lamp met een vermogen van 5 Watt en een vergelijkbare prestatie brandt meer dan tien jaar en verbruikt 55 kWh per jaar minder. Niet eens een spaarlamp brandt zo lang. Voor een stroomprijs van €0,22 scheelt dit ongeveer 12 Euro. Daarmee is de LED-lamp nog zuiniger dan een spaarlamp.

Ten tweede produceren LED-lampen geen warmte zoals gloeilampen en zorgen dus ook voor een beter klimaat in de zaal. Scheelt weer het energie verbruik en de kosten voor de airco!

Ten derde geeft LED-verlichting een wat rustiger lichtbeeld en zorgt dus ook voor een aangename sfeer in de ruimte. Met dit aspect kan je nog verder gaan spelen: LED-verlichting kan van kleur veranderen en makkelijk aangepast worden aan stemming een omstandigheden. Doordat LED-verlichting richtbaar en programmeerbaar is, kan de kan de kleurintensiteit en –menging snel aangepast worden.

Zorg dat de investering wordt terugverdiend
Het grote nadeel: LED-verlichting is niet geheel goedkoop. Sterker nog, ze is drie- tot tienmaal duurder in aankoopprijs dan andere verlichtingsbronnen. Evenementenlocaties doen dus een grote investering als ze hun gloeilampen vervangen voor LED. Help hun deze investering terug te verdienen en geef de voorkeur aan locaties met zuinige verlichting.

Wat moet je dus doen? Ofwel je gaat op zoek naar een meeting room waar LED-verlichting geïnstalleerd is, ofwel je vraagt je AV leverancier om voor zuinige lampen te zorgen. Veel AV bedrijven bieden deze mogelijkheid al lang aan. Laat hen zien dat er ook vraag naar is!

Speler 4
Krane Water: Serveer water van eigen tap
Met de introductie van de 4e speler van het Groene Elftal, komen we op het middenveld. Maak kennis met Krane Water. Naast een hete bak koffie is water waarschijnlijk het belangrijkste drankje dat gasten tijdens je meeting nodig zullen hebben. Vaak worden voor evenementen grote hoeveelheden water in flessen gekocht. Dit heeft grote nadelen voor het milieu en ook voor je budget.

Neem afscheid van plastic flessen
Voor de productie van plastic flessen is olie nodig, een fossiele brandstof die niet vervangen kan worden. Slechts 20 procent van de flessen worden gerecycled. De rest zwerft als afval door de ecosystemen en belast het milieu. De productie, bereiding en het vervoer van flessen water draagt op grote schaal bij aan de uitstoot van broeikasgassen. Bovendien zijn flessen water ook nog veel duurder dan gewoon kraanwater. Voor 15 eurocent krijg je tot 100 liter kraanwater, terwijl een fles Spa Blauw al 1 Euro kost. De extra kosten van de flessen zijn voor de verpakking, het merk en het transport.

Als je dus een flinke som geld wil besparen en ook nog goed voor het milieu wil zorgen, kan je de schadelijke flessen het best vervangen door gewoon kraanwater. Maak je geen zorgen dat je gasten dat niet chique genoeg vinden. In veel horecagelegenheden word al gratis kraanwater geschonken bij de koffie, bij de wijn en op verzoek van gasten. Steeds vaker blijkt dat gasten de voorkeur aan kraanwater geven en er soms zelfs voor moeten betalen. In de kwaliteit blijkt er ook weinig verschil te zijn tussen leidingwater en bronwater. Beide producten moeten aan hoge eisen voldoen en worden streng getest op bacteriën, gifstoffen, zuurgraad en hardheid.

In de praktijk: het beste kraanwater ter wereld
Tijdens het laatste GMIC congres in het Mövenpick Hotel Amsterdam City Centre was er geen plek voor flessen water. Op de tafels stonden gewoon wat glazen en mooie karaffen met kraanwater die regelmatig aangevuld werden door de bediening. Gasten reageerden positief. Door de karaffen was het niet alleen makkelijker om water te schenken, ook zagen ze er mooier uit dan halfvolle plastic flessen op tafel. Iedereen had zijn eigen glas om her te gebruiken, zodat er ook niet te veel afwas ontstond.

In Nederland kan je deze tip gerust toepassen. Wij hebben immers het beste kraanwater ter wereld! Als je evenementen in het buitenland organiseert zou je eerst moeten informeren of het water in de regio geschikt is om te drinken.

Heb je nog vragen over deze speler? Aarzel niet om contact op te nemen met het GMIC via GMICNL.org of @GMIC_NL.

Dit artikel maakt onderdeel uit van een uniek samenwerkingsproject tussen de Nederlandstalige vakmedia voor de congres- en evenementenbranche (Eventbranche.nl, Congreswereld.nl, Eventplanner.nl/be, Events.nl, QM, Meetings Magazine en GreaterVenues.com). Op al deze platformen verschijnen de artikelen over het Groene Elftal, aangeleverd door de Nederlandse afdeling van de Green Meetings Industry Council (GMIC).

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!