Back Back Achter de schermen

GG 2010 l Berry Holtslag: Het zijn grote jongens, ik ben geen partij

04 maart 2010

Deze genomineerde heeft een korte inleiding nodig
Uitgaan, recreëren en ontspannen is geen privilege. Ook mensen die dagelijks zijn aangewezen op intensieve zorg moeten hiertoe de gelegenheid krijgen. Met die visie werd in april 2008 Stichting De Belevenis officieel opgericht. Nog geen jaar later ging een lang gekoesterde wens in vervulling en opende De Belevenis haar (tent)deuren in Amsterdam; een wereldwijd uniek uitgaanscentrum, dat veel publiciteit kreeg in de media. En nu kijkt de stichting reikhalzend uit naar de Gouden Giraffe Awards waar zij voor genomineerd is. 

Stel je eens voor…
Je hebt een meervoudig gehandicapte dochter van 14 jaar. Al die jaren denk je dat zij prikkels nodig heeft in de vorm van harde muziek, veel kleuren en activiteiten. En tijdens een dag in De Belevenis kom je erachter dat zij helemaal tot rust komt in een serene ruimte, een sprookjesboom, waar slechts een hartslag te horen is: boem boem… boem boem… En na die ervaring maak je een foto van jouw dochter. Ze staat er voor het eerst in haar leven lachend op.

Eerste kennismaking
Dit is slechts een voorbeeld van velen, die ik helaas niet allemaal kwijt kan op het weblog. Wat ik wel kwijt kan is het verhaal van Stichting De Belevenis. Waarom organiseert een kleine groep mensen vanuit een bijgebouw van de kerk op de Nieuwendammerdijk in Amsterdam een groots evenement voor meervoudig gehandicapten en diep dementerenden? En hoe komt zo’n stichting op de genomineerdenlijst van de Gouden Giraffe Awards? En bovenal: Wat is het hogere doel dat zij dienen?

Begin februari sta ik voor het eerst op de stoep bij Stichting De Belevenis om oprichter Berry Holtslag voor de camera van Events.tv het heugelijke nieuws te melden dat hij genomineerd is voor de Gouden Giraffe in de categorie MVO. Woorden schieten te kort, Berry hoopte er zo op…

Na een paar weken kom ik weer langs. Berry is bijgekomen van de schrik, terwijl hij nu alweer druk in de voorbereidingen zit van de tweede editie van De Belevenis. Na Amsterdam doen zij dit jaar Limburg aan.

Waarom ben je zo blij met de nominatie?
Het betekent een erkenning als cultureel evenement. Mensen zeggen dat we zorg of therapie bieden en dat is ons pijnpunt. Je hebt in Nederland  25.000 ernstig meervoudige gehandicapten en  25.000 diep dementerende ouderen en dat aantal groeit. Niemand van deze mensen kan terecht in een reguliere uitgaansgelegenheid. Er wordt gedacht dat wanneer je veel geld kost aan zorg je geen aanspraak hoeft te maken op het geld dat er voor cultuur is. Ons gaat het dus om gelijke kansen, want uitgaan is geen privilege. Daarom hebben we de Gouden Giraffe nodig!

Het gaat dus om de erkenning zodat je draagvlak creëert?
Juist ja. Op het moment dat je maatschappelijk draagvlak krijgt, is er ook een toekomst. Ik wed dat je na het zien van De Belevenis  zegt: ‘Dit is het mooiste evenement dat ik ooit gezien heb, met hele mooie momenten.’

Daar zeg je wat… de concurrenten in deze categorie zijn: CD LaLaLaLa en Het Majoor Bosshardt Gala.
Ik ben er ook heel trots op dat ik naast Frank Wentink mag staan en hoop dat hij voldoende op zijn plankje heeft staan, want ik zag op Events.tv dat hij al wat Giraffes heeft… Het zijn hele grote jongens, ik ben geen party. Maar ik hoop wel dat (demissionair) Minister Plasterk in de zaal zit want dan zou ik heel graag even mijn tong uit willen steken. Dit is cultuur! En natuurlijk is het ook zorg, maar zeker ook cultuur.

Het gaat er uiteindelijk om wat de jury vindt…
Ja, en ik hoop dat ze het grotere doel zien.  De twee andere evenementen in deze categorie zijn ook hartstikke mooi. Ik denk alleen dat wij hem verdienen omdat we bezig zijn met een groter plan, met een toekomstvisie. Anderzijds kan ik me voorstellen dat de jury twijfels heeft over de budgetten. Elke keer hebben we weer een half miljoen nodig, terwijl de jury graag duurzaamheid terugziet. Ik besef dat daar de twijfel zit, onder andere bij die dame van Fortis. Ik zag haar denken: ‘Wat zijn ze nou eigenlijk aan het doen…’

Ja, wat doen jullie precies? Leg eens uit.
De belevenis is een reizend uitgaanscentrum. Enerzijds omdat de mensen niet naar ons kunnen komen vanwege reistijd en anderzijds heeft het als doel om mensen te laten zien wie de doelgroep is. En wat wij doen is die mensen een dag verwennen in De Belevenis, want ze kunnen allemaal, in beginsel, genieten. In de tent van zestienhonderd vierkante meter maken de bezoekers kennis met acht sprookjesachtige themawerelden. Een kunstzinnige en inspirerende omgeving, waar niets moet en alles mag. Denk daarbij aan een vliegend tapijtbed, een trampolinebed, de Vertroetelnis waar mensen gemasseerd worden, de Lekkernis waar alles om lekker eten drinken draait (inclusief wanden die behangen zijn met spekjes en zoetigheid, waar gewoon van gesmuld mag worden). En ga zo maar door… De rust en de omgeving daagt uit tot communicatie.

Wat ga jij communiceren als je de Gouden Giraffe wint?
Dat weet ik niet. Je moet spreken vanuit je hart op zo’n moment. Nee, dat weet ik niet… Nee…

Spreek eens vanuit je hart
Het is toch kut aan alle kanten dat ik met een collectebus rond moet om ervoor te zorgen dat deze mensen uit kunnen!? Dan heb je het over een soort van goede doelen organisatie, want zo zien ze ons. Dan denk ik: sodemieter op. Hallo, dit hoort bij het leven. Ieder mens heeft recht op wonen, werken, recreëren. Dat is het.

En als je ‘m niet wint, ben je dan teleurgesteld?
Ja (stilte…)

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!