Back Back Interview

François Geurds: verliezers denken in excuses, winnaars in oplossingen

07 april 2015

Wie zijn je branchegenoten? Waar halen ze hun inspiratie vandaan en wat is hun droom? Waarom hebben ze voor deze branche gekozen en hoe zien ze de toekomst ervan? In Eventpersonality leer je je branchegenoten pas echt kennen! Dit keer maak je kennis met meesterkok François Geurds , patron-cuisinier van FG Restaurant** en FG Food Labs* en culinair adviseur Villa Thalia Rotterdam.

Wat is typisch François Geurds?
Spontaan, gezellig, vol humor, grensverleggend, nieuwsgierig, hardwerkend, een perfectionist.

Beroep en bedrijf?
François Geurds werkte als sous-chef in The Fat Duck in Engeland toen dat restaurant werd uitgeroepen tot ‘s werelds beste. In 2009 begon hij in Rotterdam een eigen restaurant (destijds Ivy, nu FG) waar hij binnen negen maanden een Michelinster binnenhaalde. In 2013 volgde de tweede Michelinster voor FG. In mei 2014 opende hij zijn tweede zaak in Rotterdam, het eigengereide Food Labs dat onlangs is bekroond met een Michelinster. Onder zijn supervisie draait de dinnershow in Villa Thalia Rotterdam.

Waarom deze branche?
Amper uit de luiers stond ik al te roeren in de pannen van mijn Arubaanse moeder. Al vroeg was duidelijk van wie ik mijn genen had geërfd: Ivy Geurds. Tot op de dag van vandaag geldt zij als mijn grootste inspiratiebron.

Mooiste evenement waaraan je hebt meegewerkt?
Een charity diner in Bangkok, zo’n anderhalf jaar geleden. Opbrengsten waren voor een Thais weeshuis. Aan dit liefdadigheidsevenement was een kookcompetitie gekoppeld en ik moest het hierin opnemen tegen een groot aantal topchefs uit Frankrijk. Op een goed moment moest er gedegraisseerd (het verwijderen van overtollig vet) worden, maar alle schuimspanen waren in beslag genomen. De oplossing vond ik in een toko verderop: een soort tuinslang. Al die klassieke chefs keken alsof ze water zagen branden. Stond ik ineens in een keuken vol ‘bange koks’, bang voor nieuwe kooktechnieken.

Wie deze wedstrijd heeft gewonnen?
Ik, maar dat is niet belangrijk. De ervaring telt.

Wat inspireert jou?
Alles wat leeft, alles wat ademt.

Waar droom je nog van?
Ik wil nog beter zijn, nog innovatiever.

Stel: je mag een dag in iemands schoenen staan… Wie kies je?
Onze Koning, Willem-Alexander, met hem wil ik graag een dag ruilen. Zijn rol is nogal complex, en daarom interessant. Ik zou wel eens willen weten hoe zijn werkschema er uitziet.

Met wie uit de branche wil je graag een avondje uit eten, en waarom?
Alain Ducasse, The Godfather van de Franse gastronomie. Hij is een grootheid. Wat zijn drijfveren zijn, daar ben ik benieuwd naar. Een etentje met Joël Robuchon zou ik om dezelfde redenen niet afslaan.

Dit weet of verwacht bijna niemand van mij …
Dat ik heel weinig slaap. Vier à vijf uur gemiddeld per nacht.

Welke wijsheid wil je graag met je branchegenoten delen?
Verliezers denken in excuses, winnaars denken in oplossingen.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!