Back Back Column

EventsBlog Willemijn van Hussen: Kippenvel

18 november 2015

Het is bijna 20 jaar geleden, maar ik herinner het me als de dag van gisteren. Kippenvel, tot tranen toe geroerd. Niet in mijn eentje maar met een hele volle grote zaal van het Concertgebouw samen, eensgezind. Nikolai Lugansky, Concertgebouworkest, Het derde pianoconcert van Rachmaninov. Ik had het op CD zeker al 100 keer gehoord, flarden ervan zelf gespeeld, maar toch, die bewuste avond vergeet ik nooit meer.

Of dat onverwachte moment van pure euforie in een bomvol Ahoy. Een vriendinnetje had via haar werk kaartjes voor Eros Ramazotti. Ik dacht aan mierzoete Italiaanse kitsch, en lacherig betraden we het veld. Wat we kregen was een show die zijn weerga niet kende: één grote fantastische jamsessie, met Eros als toetsenist, gitarist en drummer.

En zo kan ik nog wel even doorgaan: Jamiroquai tijdens North Sea Jazz, de DJ op ons huwelijksfeest die niet het dak eraf, maar de tent-vloer kapot draaide, Typhoon die 200 bankiers op de stoelen krijgt. Kippenvel, wow-momenten.

Dit zijn momenten die voor u als event-organisator niet zomaar een plus zijn, maar in mijn ogen een must. Want wat is het mooie: van die momenten herinner je je niet alleen het moment zelf, maar wat eraan vooraf ging en wat erop volgde. De autorit naar het Concertgebouw, de broodjes die we aten in de auto in de file, wat daarop zat, waar we geparkeerd hadden en het verhaal dat mijn buurvrouw mij vertelde.

Er is steeds meer wetenschappelijk onderzoek naar het effect van muziek op het menselijk brein. Linker-en rechter hersenhelft worden gelijktijdig aangesproken. Je staat ‘aan’, je hoofd is open en je lijf reageert. Van geen enkele andere kunstvorm is dat zo overduidelijk. Onderstaand filmpje geeft dit goed weer.

Dus, die speech van de CEO, het product dat je wil promoten, de boodschap die je wil laden… programeer dat rondom en associeer het met dat wow- of kippenvelmoment en het kan niet meer stuk.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!