Back Back Column

EventsBlog Robert Spakman: ‘Wanneer is een reviewsite betrouwbaar?’

22 mei 2016

Als je een review leest wil je er wel van op aan kunnen dat de inhoud van de review ook echt de waarheid is. Uit buitenlandse jurisprudentie blijkt dat rechters ook van mening zijn dat je mag aannemen dat reviews betrouwbaar zijn. Misbruik is in landen zoals de VS al strafbaar! Bedrijven en privépersonen hebben daar forse boetes gekregen voor fraude met reviews. En dat is natuurlijk een goede zaak: je moet op online klantervaringen kunnen vertrouwen bij de aankoop van een product of dienst.

Maar wat is nu belangrijk bij betrouwbare reviewsites?
Als eerste wil je graag weten of de reviewer een echt persoon is met een echte persoonlijke ervaring met het product of dienst. Een reviewsite waar je anoniem reviews kan plaatsen heeft dus een groot betrouwbaarheidsrisico.

Tevens kan de website bij niet-geregistreerde reviewers geen juridische stappen nemen om de bedrijven die ten onrechte door de reviews worden benadeeld te voorzien van contactgegevens. Een registratie voorafgaand aan het publiceren van een review, bijvoorbeeld via social login en het accepteren van gebruiksvoorwaarden, zijn dus minimale vereisten.

Reageren
Op het moment dat de review is gepubliceerd dient de ontvanger daarvan een kennisgeving te krijgen, maar ook de mogelijkheid om online te reageren. Mocht een reviewer bijvoorbeeld op basis van de reactie van de aanbieder nog iets willen veranderen dan zou dit mogelijk moeten zijn.

Datum
Vervolgens is ook de datum van de klant- of gastervaring belangrijk. Een ervaring van 2 jaar geleden is minder representatief dan een recente ervaring. De reviewsite zou hier rekening mee moeten houden door bijvoorbeeld het toekennen van een wegingsfactor. Recente reviews wegen dan zwaarder. In 2 jaar kan er een hoop verbeteren, of verslechteren natuurlijk.

Weging
Tot slot wil je ook reviewers die vaker een review schrijven (meer vergelijkingsmateriaal) en waarvan de reviews door de ontvanger als waardevolle feedback worden gezien (nuttige reviews) een zwaardere weging geven. Ervaring telt. Dit wordt voor een bezoeker van de site bijvoorbeeld duidelijk door een vermelding van het aantal reviews die de reviewer heeft geschreven of door een status van de reviewer.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!