Back Back Column

EventsBlog Edwin Kool: All Blacks!

06 november 2015

We hebben ongetwijfeld allemaal mooie events gedraaid de afgelopen 7 weken, maar by far het mooiste event was in mijn ogen de RWC. Rugby World Cup 2015. Een spektakel van de buitencategorie dat op alle goede knoppen drukt. Kerels van 2 meter en 120 kilo die de 100 meter toch in 10.8 blijken te kunnen lopen en die niet liggen te piepen wanneer een schouder uit de kom schiet. Gewoon doorspelen want er moet een try worden gescoord. Kerels ook die ‘yes sir’ tegen de scheidsrechter zeggen en nooit in discussie gaan. Ze zijn hard. Spijkerhard. Ze zijn groot. Getraind en delen allemaal diezelfde mentaliteit en instelling: winnen. Maar fair tot op het bot. Supporters van verschillende landen zitten door elkaar en genieten 80 minuten lang samen van het spel, zingen elkaars volkslied en feliciteren elkaar wanneer de andere partij heeft gewonnen. En ik genoot mee.

En spannend was het, deze editie van de Rugby World Cup waarin het Nieuw Zeelandse team, de All Blacks, in de finale aartsrivaal Australie het nakijken gaf. Voor volk en vaderland, met een haka, de traditionele oorlogsdans van de maori’s, als introductie. 80 minuten lang wordt er gebeukt, gegooid, getackled, geschoten en gedrukt. Koppen slaan tegen elkaar, bloed komt uit neusgaten en wenkbrauwen en bij 34-17 juichen de All Blacks

Tijdens de ereronde op de heilige grond van Twickenham, schiet een jochie van 14 van de tribune op zoek naar zijn held, Sonny Bill Williams. Boom van een kerel, 120 kilo spieren, winnaar van zes profgevechten in het boksen en superster van het Nieuw Zeelandse team. Het jochie wordt door een steward naar de grond gewerkt maar Sonny Bill ontfermt zich over het ventje. Hij begrijpt de passie want die heeft hij zelf ook. Met een stevige arm om zijn schouder wordt de jongen door Sonny Bill terug naar zijn ouders gebracht en krijgt de medaille die zojuist is uitgereikt om zijn nek gehangen. Een medaille die Sonny heeft gewonnen door 7 weken de meest intense en heftige wedstrijden van zijn leven te hebben gespeeld. Die je eens in de vier jaar kan winnen en die een onsterfelijke status heeft en geeft. En hij geeft hem weg omdat hij vindt dat iemand die zo graag zijn helden wil omarmen ook een medaille verdient. Zonder enige terughoudendheid en met volle overtuiging. Dat heet een Real Champ. En daarom alleen al het mooiste event van 2015.

» Wat: Rugby World Cup
» Waar: Engeland en Wales
» Hoe lang: 6 weken
» Wanneer: Om de vier jaar
» Waarom: Zuiverheid van het spel en de spelers
» Dus: https://youtu.be/o1efwKglwZU

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!