Back Back Achter de schermen

Eten op niveau, en nog betaalbaar ook

28 mei 2008

Door Jan Jacobs

Koken op niveau, in een mobiele, intieme setting. Met een topkok die gepassioneerd uitlegt hoe de ambachtelijk bereide en daardoor culinair hoogstaande gerechten tot stand zijn gekomen. En met rondom de tafel drie beeldschermen, waarop de actie in de open keuken te zien is, waarop het menu staat afgebeeld, waar een smaakfilm draait. Op de achtergrond kun je de koks live aan het werk zien.

Het culinaire concept SMAAK (www.smaakverleiding.nl) van Van der Linde Party Productions (www.llp.nl) biedt iets nieuws op catering gebied, zo stelde de redactie van High Profile vast na een bezoek aan een inspiratiediner dat Van der Linde Party Productions afgelopen maandag in de Schiecentrale organiseerde.

[afbeelding niet meer beschikbaar]

Soms word je aangenaam verrast door innovaties. Zeker als het in de partycatering plaatsvindt. Anderhalf jaar geleden schreef ik een dossier in Events over de toekomstperspectieven van de partycatering en na een reeks interviews met onder meer marktleiders en kleinere spelers luidde de conclusie dat in Nederland eigenlijk vrijwel geen bedrijf puur van partycatering kan leven, vanwege de schaalgrootte en de bezetting. Opdrachtgevers wenden zich steeds meer tot thuisrestaurants, kookstudio’s, traiteurs en tot bedrijven die zonder kookorganisatie, maar mét topkoks een scherper geprijsd en kwalitatief hoogstaander product konden aanbieden dan de traditionele partycateraars, die  in de loop der jaren eigenlijk meer verhuisbedrijven waren geworden, die in kookfabrieken convenience producten voorbereiden.

Dan is het een verademing tijdens een evenement weer eens op hoog niveau te dineren. In een gezellige, intieme setting. Met veel interactie. Met deskundige uitleg over de bereiding van de gerechten door een meester kok. Waarbij je de koks door de open keuken en op schermen her en der aan het werk ziet. Waarbij je aan de koks relaxt vragen kunt stellen als je iets meer over het gerecht wilt weten. In een vorm die tussen een sit down dinner en een running dinner in zit.

Ja, natúúrlijk was dat tot nu toe al mogelijk (hoewel, iets wat op deze schermen lijkt, zag ik zeven jaar geleden voor het eerst in de Verenigde Staten en pas sinds kort in Nederland), maar dit alles is zo exclusief dat het meteen als héél duur en kostbaar klinkt. Het leuke is dat het concept van SMAAK van Van der Linde Party Productions dat juist niet is. Dit concept is slechts 5-10% duurder dan traditionele partycatering, terwijl het cateringproduct (nog los van de aangename setting, ik heb het puur over het eten zelf) van veel hoger niveau is. Rara, hoe kan dat? “Dat kan omdat de kosten van catering slechts voor 30% in food zit,” vertelt Robin van der Schuyt, commercieel manager van Van der Linde Party Productions. Met andere woorden: als je slim en flexibel bent, kun je de kosten aardig drukken.

[afbeelding niet meer beschikbaar]

Ik blijft het knap vinden, want het is een wezenlijk andere vorm van catering. Niks geen associaties meer met de ‘gaarkeuken’ (het voorbereiden en voorkoken van maaltijden in een productiekeuken, ver weg van de evenementenlocatie), maar ter plekke koks aan het werk zien, zoals het ambacht betaamt: met liefde voor het koken. En dat proef je.

Tijdens het inspiratiediner afgelopen maandag legde meesterkok Angelique Schmeinck de gasten (zo’n 25 event organizers, leveranciers en opdrachtgevers) uit wat we aten. Voordat we met een amuse van krab en coquille begonnen, pakte ze een paar levende krabben in haar handen. Terwijl de passie uit haar ogen spoot, vertelde ze: “Als jullie normaal gesproken krab eten, dan eten jullie meestal surimi. Dat is geen echte krab, dat is de frikandel van de zee, want dat product bestaat voor het grootste deel uit koolvis. Vandaag eten jullie echte krab. Ervaar het verschil. Dan ga je anti-surimi naar huis en neem je nooit meer genoegen met namaak.” Twee hapjes, en ik was om. O, zó smaakt echte krab? Als ik voortaan krab bestel, wil ik eerst weten of het echte krab is.

Het concept SMAAK komt zijn beste tot zijn recht voor groepen tussen 50 en 150, en kan tot 200. Ter plekke bedacht een van de gasten dat dit concept ook zeer geschikt is als vergader arrangement. Op niveau aangenaam happen tussen het vergaderen door.

Met SMAAK gaat Van der Linde Party Productions back tot the roots. Robin van der Schuyt: “We willen ons vooral focussen op eten en drinken en gastvrijheid, en alle andere onderdelen van evenementen willen we zoveel mogelijk bij andere professionals neerleggen.” Wie volgt?

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!