Back Back Achter de schermen

Drakenboot Festival als bakermat van Festival Strand

02 juli 2014

‘Ideale events voor een mix tussen bedrijfsleven en particulieren’

Door » Barbara van Baarsel

Zes jaar geleden werd het eerste Drakenboot Festival georganiseerd aan en op de Haarrijnseplas, langs de A2, letterlijk in het midden van het land. Jan Willem Steunenberg, eigenaar van Summerhill en initiator van het Drakenboot Festival: ‘Het festival staat garant voor een sportieve en actieve dag en dankzij een groot aantal sponsors en partners, waaronder de Gemeente Utrecht en Rabobank Utrecht kunnen zowel bedrijventeams als buurtteams (circa 40) de strijd met elkaar aangaan in traditionele Chinese drakenboten op het water.’ De eerstvolgende editie staat gepland op 31 augustus 2014, van 10.00 uur tot 19.00 uur.

Drakenboot Festival trekt 10.000 bezoekers
Steunenberg organiseerde het Drakenboot Festival in eerste instantie vanuit de plaatselijke Rotary: ‘Een jaar of twaalf geleden kwam ik na wat omzwervingen met het gezin terug in het midden van het land en bedacht dat ik graag mee wilde werken aan dit in ontwikkeling zijnde gebied. Vanuit mijn lidmaatschap van de Rotary Utrecht Fletiomare, met als voornaamste doelstelling iets te doen voor de omgeving, is het Drakenboot Festival ontstaan. Het is een (gratis) evenement dat wordt gedragen door het bedrijfsleven en de bewoners uit het gebied Utrecht Leidsche Rijn en is gegroeid naar maar liefst 10.000 bezoekers.’ Inmiddels is het Drakenboot Festival een zelfstandige entiteit, met nog altijd het streven iets moois neer te zetten voor de omgeving.

FILM DRAKENBOOT FESTIVAL:
 

Infrastructuur inzetten voor extra evenement
Juist vanuit dat oogpunt zijn sponsors uit de omgeving Leidsche Rijn aangetrokken tot het Drakenboot Festival. Zo liet oud-wethouder Ruimtelijke Ordening, Gilberg Isabella, in 2012 weten dat hij het idee om gebruik te maken van de infrastructuur ten behoeve van een aansluitend evenement, omarmde: ‘Het lijkt mij een geweldig idee en mijn steun heb je.’

Festival Strand – 30 augsutus 2014
Steunenberg heeft direct actie ondernomen vanuit zijn bedrijf Summerhill en in 2013 het commerciële Festival Strand gelanceerd, een dag voorafgaand aan het zo populaire Drakenboot Festival. De Haarrijnseplas stond op deze dag muzikaal in het teken van de jaren ’80 en ’90, met onder andere optredens van 2 Brothers on the 4th Floor. Op 30 augustus 2014 staat de tweede editie gepland, van 15.00 tot 01.00 uur, met een line-up waar Utrecht Leidsche Rijn trots op kan zijn: van 2 Unlimited en het Foute Uur van Q Music tot Studio 54 en van T-Spoon tot SoulBeach, onder de bezielende presentatie van DJ Jarno.

Wouter Zick: ‘Het moet goed smoelen en kwaliteit is ‘key’’
Wouter Zick, ‎eigenaar van Zicon Hospitality & Event Management, en de man die we kennen van onder meer zijn rol bij Amsterdam Fashion Week, Cuisine on Tour en De Boer, is nauw betrokken bij beide festivals. Op de vraag wat Festival Strand nu zo uniek maakt, antwoord Zick: ‘Het is een groot aangelegd strand met een zeer goede bereikbaarheid, veel parkeergelegenheid en een goede infrastructuur. We doen er alles aan om het de bezoeker zo goed mogelijk naar zijn zin te maken, onder andere met de drie pijlers: kwaliteit, presentatie en logistiek. Het moet dus goed zijn, maar ook goed smoelen.’ Ook op het gebied van catering zal het de bezoekers aan niets ontbreken: De organisatie werkt met Grolsch en heeft een centrale arena gecreëerd waar alle faciliteiten aanwezig zullen zijn, zoals een food court waar biologisch friet van cateraar Pomms wordt geserveerd, maar ook Pickles – Burgers & Wines en The Village Coffee (de beste koffiezaak van Nederland in 2013 – AD test) in samenwerking met Bond & Smolders, Patissier en Chocolatier uit Utrecht geeft ook acte de presence. ‘Uitsluitend de beste Quality Food & Drinks concepten krijgen een plek op Festival Strand.’

Sunset Package voor Sun Deck

Die kwaliteit komt ook tot uiting op het Sun Deck, een speciaal verhoogd terras, half over het water, waar gasten met een Sunset Package alles net even beter kunnen zien en meer features krijgen dan de bezoekers die met hun voetjes in het zand genieten van de tunes uit de eighties en nineties. ‘Boven de centrale area hebben we stretch doeken opgehangen, zowel gunstig tegen de felle zon als tegen eventuele regen,’ aldus Steunenberg. Zick vult aan: ‘Het geheel krijgt een open uitstraling, maar we creëren ook zeker plekken waar iedereen droog kan blijven bij slechter weer, hoewel we uitgaan van een wederom zonnige editie, zoals het geval is geweest bij alle Drakenboot Festivals en ook bij het eerste Festival Strand in 2013!’

Meer informatie
Voor meer informatie over het Drakenboot Festival en de mogelijkheid tot het sponsoren, dan wel deelnemen in één van de boten (vanaf 750 euro): vikingrace@gmail.com.

Voor meer informatie over Festival Strand, sponsormogelijkheden en de Sunset Packages voor groepen: info@festivalstrand.nl. Beide festivals zijn telefonisch bereikbaar via (030) 755 5358.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!