Back Back Nieuws

De ziel van Rotterdam is thuis

05 augustus 2008

Het majestueuze Stoomschip Rotterdam is op maandagavond rond 21.00 uur thuisgekomen in de haven van Rotterdam. Het historische vaartuig heeft de afgelopen twee jaar in het Duitse Wilhelmshaven gelegen voor een ingrijpende renovatie. Nu is het terug bij haar geboorteplek in de Maashaven; Het 3e Katendrechtse hoofd is de definitieve ligplaats van het voormalig vlaggenschip van de Holland-Amerika Lijn.

Een ribboot van Dolphin Maritime brengt mij dichter bij de SS Rotterdam, een imponerend passagiersschip dat met sleepboten de haven van Rotterdam binnen wordt getrokken. Honderden mensen staan langs de kades foto’s te maken van het groteske vaartuig dat met aanmoedigende scheepshoornen een warm onthaal krijgt in de Nederlandse wateren.

[afbeelding niet meer beschikbaar]

[afbeelding niet meer beschikbaar]

Met een snelheid van maximaal 2 knopen zien we de SS Rotterdam vanuit de ribboot op ons afkomen. Een prachtig tafereel steekt zich af tegen de glinsterende golven; vanuit alle hoeken komen plezierjachten, kleine stoomboten en schepen vol met oud-werknemers van de SS Rotterdam om de thuiskomst van ‘de ziel van Rotterdam’ te bewonderen.

De SS Rotterdam is het grootste passagiersschip dat ooit in Nederland is gebouwd en als een dobberend flatgebouw doet het deze titel eer aan. Inmiddels is het schip 50 jaar oud en heeft zij (volgens kenners is de SS Rotterdam vrouwelijk) een enorme facelift van ongeveer 175 miljoen euro ondergaan om aan de kade van Katendrecht te kunnen fungeren als ‘gebouw’ voor congres- en horecadoeleinden. De Grande Dame, met haar 13 verdiepingen, krijgt een nieuw leven; Het schip kan niet meer op eigen kracht varen, maar zal het lichaam zijn voor een hotel, 3 restaurants, 289 kamers, een conferentieruimte en een theater.

Hoogstwaarschijnlijk was dit de laatste keer dat SS Rotterdam – dan wel door sleepboten getrokken – de Rotterdamse Haven binnenkwam. Een moment dat bij veel Rotterdammers een emotie teweegbrengt. Ik kan mij, als semi-Rotterdammer, die emotie voorstellen en begrijp de mensen aan de kades die met hun camera’s deze historische gebeurtenis fotograferen. Zelf doe ik niet anders; Balancerend over de rubberen band van Dolphin Maritime’s ribboot probeer ik het voormalige stoomschip op de gevoelige plaat te leggen, vlak voordat zij voorgoed thuis zal zijn…

[afbeelding niet meer beschikbaar]

[afbeelding niet meer beschikbaar]

[afbeelding niet meer beschikbaar]

Foto’s: B. van Baarsel

Bekijk hier alle 115 foto’s op Flickr

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!