Back Back Achter de schermen

De Zesdaagse van Amsterdam: Sensationeel dicht bij de wielrenners

19 oktober 2012

Terwijl de Rabobank vandaag liet weten per 31 december te stoppen met de sponsoring van professionele wielerploegen is één van Nederlands grootste wielerevenementen gaande in de hoofdstad: De Zesdaagse van Amsterdam in Velodrome. Deze baanwielrentempel is sinds afgelopen maandag het strijdtoneel voor zowel nationale als internationale renners in verschillende disciplines.

Toprenners aan de start
De twintigste editie van de Zesdaagse van Amsterdam staat in het teken van groei. Wedstrijdleider Patrick Sercu en organisator Frank Boelé zijn dan ook trots op de toprenners die zij aan de start hebben, zoals regerend nationaal kampioen op de weg: Niki Terpstra, maar ook Michael Morkov, één van de smaakmakers tijdens de Tour de France en de Belg Iljo Keisse, die dit jaar de titel pakte in de Ronde van Turkije. Kortom, tijdens dit sportevenement kom je ogen en oren tekort.

Sport geeft energie en verbindt
Helemaal voor een leek als ik, iemand die weleens naar de Tour kijkt en haar man aanmoedigt bij de finish van wielerrondes, maar zelf nog nooit op een wielerfiets gezeten heeft, laat staan enig benul heeft van een koppelkoers of derny race (best bijzonder overigens: oude, vaak dikke mannen die op een kinderbrommer de wind uit de zeilen halen voor de renners, voor diegene die dit ook niet wisten…). En toch raakt deze sport je, het is benaderbaar en zelfs sensationeel spannend. Binnen een kwartier stond ik op de perstribune Niki aan te moedigen alsof ik hem al jaren ken… En dat is wat sport met mensen doet: het geeft energie en het verbindt.

Zelden sta je zo dicht bij de renners…
Dat moeten de vele aanwezigen in het middenvak, het b2b-gedeelte, ook gedacht hebben; ‘Samen met relaties maken we er een constructief netwerkevenement van’. Sponsors als Kia en Giant maken dit mogelijk. Zelden sta je zo dicht bij de renners die tussen de races door hun gear laten inspecteren en voorzien worden van een natje en een droogje, zelden vliegen de derny’s je zo dichtbij om de oren en word je opgehitst door de Amsterdamse klanken van Peter Beense met een Amstelbiertje en een broodje warm vlees van Deelen Verswaren in de hand. Dit is een sportevenement dat je met elkaar moet beleven; sporters, sponsors, business, sportliefhebbers en de vele vrijwilligers. Helaas zal Rabobank hier geen deel meer van uitmaken in 2013, maar aan de wilskracht van de renners zal het zeker niet liggen: zij blijven ook dan zorgen voor sportprestaties die de moeite waard zijn!        

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!