Back Back Achter de schermen

De sky is de limit voor seminars in De Abdij van La Ramée

04 april 2011

Bij Chateauform’ is de sky letterlijk de limit. Bij één van de locaties, te weten De Abdij van La Ramée in het Belgische Jodoigne, heeft De Post dat onlangs zelf mogen ervaren. Eric Maury, Eventmanager bij het Vlaamse postbedrijf bedacht een seminar, gekoppeld aan een wel heel bijzondere buitenactiviteit dat de teambuilding stimuleert: een ballonvlucht voor alle medewerkers.

Eric Maury, u hebt gekozen om uw laatste seminar bij de Abdij van la Ramée te organiseren, waarom heeft u voor Châteauform’ gekozen?
Ik heb al twee keer eerder gebruikt gemaakt van de faciliteiten van Châteauform’ voor zeer verschillende vergaderingen. Iedere keer is het resultaat uitstekend geweest. Ik heb de extreme flexibiliteit in het behandelen van bijzondere vragen hier altijd gewaardeerd en deze sluit nauw aan bij de visie van onze organisatie voor de totale service voor onze klanten. Ik denk in het bijzonder aan de aanvraag die gedaan is bij ons laatste seminar, het opnemen van films met digitale camera’s. Aan die aanvraag is voldaan zonder enig probleem, dit heeft me natuurlijk verleid.

Wat was de doelstelling van het seminar?
De doelstelling van het nieuwe management team in de regio Brussel was om zich na veranderingen in onze organisatie te herpositioneren. Het doel van het spel was het samenkomen in een aangename omgeving waar ze op een efficiënte manier kunnen werken, om elkaar te leren kennen, om te leren samen te werken, maar ook om elkaar te waarderen, dit is de manier om vervolgens hun efficiëntie te verbeteren.

U had een teambuilding activiteit voorzien voor uw team, kunt u daar iets over vertellen?
Wij wilden een activiteit buiten de formele werksfeer. Iets buitengewoons dat een sterke herinnering zou achterlaten bij de deelnemers. Wij hebben ons erg snel georiënteerd op een activiteit die in 20 jaar ervaring nog nooit binnen het bedrijf georganiseerd is; een rondvaart in een luchtballon.

Na een vergelijking van de voorstellen van drie potentiële partners, hebben we gekozen voor het advies van Châteauform’. Voornamelijk omdat deze partner één ballonvaart voorstelde voor het gehele team. Het was interessant voor ons aangezien we dan onze groep niet in tweeën hoefden te splitsen. Het is een ware gezamenlijke belevenis geworden die, denk ik, nog lang in ieders geheugen blijft hangen. We konden zelfs vertrekken vanuit het mooie binnenplein van de Adbij van La Ramée die groot genoeg was en dat was een groot voordeel ten opzichte van een opstijging vanaf een locatie verder weg van de Abdij van La Ramée.

Iedereen heeft meegeholpen met het openvouwen van de ballon, bij het opblazen. Was de teambuilding al begonnen voor het vertrek van de ballonvaart?

Dat is wat een luchtballonvaart zo bijzonder maakt. Het is niet zoals een vliegtuig of een helikopter waar je alleen maar in hoeft te stappen. Hier is er echt teamwerk nodig voor vertrek. Erg amusant was dat we het gewicht van onze deelnemers moesten vertellen om een goed evenwicht in de mand te krijgen. We hadden de kans om in de grootste luchtballon van België te varen, geschikt voor maximaal 20 personen.

Waren uw deelnemers op de hoogte dat ze een ballonvaart gingen maken?
Ja, omdat we wilden voorkomen dat ze een activiteit zouden ontdekken waar ze geen zin in hadden om aan deel te nemen. Sommige mensen hebben de ballonvaart niet gedaan, maar dat weerhield hen niet om interessante discussies over het werk en de manier van samenwerken te hebben. Ze konden deelnemen aan compleet andere discussies. Ik denk dat de locatie een ontspanning meebrengt waardoor de mensen vrijer praten en discussiëren: dit voldeed volledig aan onze doelstelling om op een professionele manier de mensen nader tot elkaar te laten komen.

Wat waren de indrukken van de deelnemers over het concept van Châteauform’, wat betreft de sfeer ‘net zoals thuis’?
Ik heb op de dag zelf veel deelnemers ondervraagd. Wij hebben een gemixt publiek, met jonge mensen en wat oudere mensen met veel werkervaring en jongeren met een universitair diploma, een mix van mensen die zeer interessant is, maar zij kunnen op hetzelfde moment ook compleet verschillende wensen hebben. Ik heb gemerkt dat iedereen op de zelfde golflengte zat, iedereen waardeerde de keuze die gemaakt is om naar Châteauform’ te komen.

Vooral de flexibiliteit van Châteauform’ is ons bijgebleven. Ik ken weinig hotels die om 22:30 in de avond nog een maaltijd aan de deelnemers zouden serveren, dat wil zeggen op het moment dat we terugkwamen van de ballonvaart. Een late maaltijd, geserveerd aan tafel en zonder bijbetaling noch stress. Ik hou van dit systematische aanpassingsvermogen en dat het gebeurt zonder dat ze me komen vertellen: ‘Ja, maar dan valt u buiten het prijspakket’… Bij jullie bestaat dat niet. Bij Châteauform’ is alles inclusief.

Is de doelstelling van uw seminar voor u bereikt?
Ik denk zeer zeker van wel. De professionele doelstelling is bereikt door de creatie van een nieuwe strategie, de definitie van onze KPI (Key Performance Indicators) en het nieuwe ontwerp voor onze operationele processen. Aan de andere kant, de doelstelling ‘elkaar beter leren kennen’, ‘leren samen te werken’, ‘je angsten overwinnen’, op het moment van de ballonvaart werd dit bijvoorbeeld volledig naar tevredenheid bereikt. Ik denk vooral aan een deelnemer die gevoelig was voor duizeligheid en die toch durfde deel te nemen. Ik ben er zeker van dat het team in de regio Brussel/Brabant nu gewapend en gemotiveerd is om voortreffelijke operationele resultaten te leveren.

Contact
Voor meer informatie over vergaderingen, seminars of activiteiten en beschikbaarheid in De Abdij van La Ramée, kunt u contact opnemen met Inge Kroonenberg via ikroonenberg@chateauform.com.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!