Back Back Achter de schermen

De kopgroep van Gouden Giraffe Effectief aan de tand gevoeld in Spant!

28 februari 2013

Te midden van een woonwijk in het Gooise Bussum rijst tussen de sportvelden en de oude eiken Spant! boven de huizen uit. Mede dankzij de flexibele zalen, ruimtelijke foyers en de industriële, doch warme look & feel, heeft Spant! een grote aantrekkingskracht op merken als Hunkemöller, Nike, Peugeot, McDonald’s, Coca-Cola en… de Gouden Giraffe.

Wie maken kans?
Gisteren vond in ‘de kameleon van de evenementenlocaties’ een belangrijke Gouden Giraffe jurybijeenkomst plaats. De ingezonden cases van vijf categorieën werden door de afzonderlijke jury’s met argusogen bekeken en vervolgens beoordeeld: welke inzenders behoren tot de kopgroep die op 8 maart hun cases mondeling mogen beargumenteren en welke bureaus maken helaas geen kans meer op de felbegeerde Gouden Giraffe Awards, die op 15 april a.s. in Taets Art & Event Park uitgereikt zullen worden?

Live Sessie Gouden Giraffe Effectief
Voor één categorie was het met name zweten geblazen: De jury van de Gouden Giraffe Effectief liet de kanshebbers gisteren al langskomen om hun case tijdens een live sessie nog eens te verduidelijken. Rob Captijn, voorzitter van deze categorie, liet weten deze kopgroep aan de tand te voelen met een fluwelen handschoen, maar zonder verdoving… “Vandaag zullen we zien wie tijdens de presentatie boven zichzelf uitstijgt of door het ijs zakt tijdens de vraagstelling.”

De cases worden met hart en ziel beargumenteerd en gepresenteerd

Rake vragen
Bij de besloten live sessies luisterden de juryleden (inclusief twee meejurerende studenten van de Fontys Academy for Creative Industries) aandachtig naar de behaalde marketing- en/of communicatiedoelstellingen van de bureaus en diens opdrachtgevers. Jurylid Alex van der Weide, Strategy & Brand Director Alex inc., was vooral geïnteresseerd in de merkbeleving, terwijl Rob Captijn, Strategy Director BENG! Amsterdam en New York meer wilde weten over de kwantitatieve en kwalitatieve cijfers. Rake vragen kwamen ook van Fred van Dijk, die in het dagelijks leven als Event Manager bij Delta Lloyd, aan de opdrachtgeverkant zit. Alsof het een ‘wisdom of the crowd’ betrof stelden ook de twee studenten vragen die er in de branche toe doen en zaten zelfs na het individueel beoordelen van de cases dezelfde inzendingen in het toplijstje van de studenten als in die van de professionals die al jarenlang ervaring hebben in zowel de live communicatiebranche als in de Gouden Giraffe jurering.

Wie komt boven drijven en wie zakt door het ijs?!
Sinds een aantal jaar bestaat het fenomeen ‘live sessie’ in de voorrondes van de Gouden Giraffe, Live Communication Awards. Wie kan beter uitleggen dan Rob Captijn, inmiddels de hoeder van de historie van de Gouden Giraffe, wat het belang is van deze live sessies? “Je hebt als inzender van een case op een inschrijfformulier de beperkte ruimte om je waarde aan te tonen. Sommigen doen dat goed en weten de kern te omschrijven, anderen doen dat klungelig en daar moet je dan doorheen lezen als jury. Het komt voor dat op papier meerdere partijen evenveel recht hebben op een nominatie. Dankzij de live sessies zien we wie boven komt drijven en wie door het ijs zakt! Het voordeel van de sessies is dat mensen ontspannen kunnen verhalen hoe hun live communicatieproject gegaan is. Na een paar kritische vragen van onze kant heb je er altijd wel 1 of 2 tussen zitten waarvan je achteraf denkt: had maar niets gezegd! Ja, dat is dan ook verhelderend… Daarmee zijn de live sessies een zeer waardevol instrument.”

Live sessies overige categorieën
De jury van de Gouden Giraffe Effectief heeft na de live sessies besloten wie genomineerd wordt; het is nog even wachten op hun verdict, want pas op 8 maart zullen – wederom in Spant! – de andere categorieën (Creatief, Maatschappelijk Betrokken, Beurs, Deelname en Congres) aandachtig beluisterd worden tijdens hun geselecteerde ‘eredivisie in de live communicatie’. Niet veel later zullen alle genomineerden bekendgemaakt worden.

Uitreiking en kaartverkoop
Op 15 april 2013 wordt in Taets Art & Event Park in Zaandam bekendgemaakt wie de felbegeerde Gouden Giraffe Awards in ontvangst mogen nemen. Kaarten voor deze bijzondere avond zijn via www.gouden-giraffe.nl te verkrijgen voor € 65,00 excl. BTW, maar tot en met 15 maart geldt een ‘early bird-tarief’ van € 55,00 excl. BTW per kaart.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!