Back Back Nieuws

'De horeca wordt rookvrij, uitgezonderd café's en discotheken'

18 april 2007
Minister Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
(VWS) en Jeu Claes, directeur van Koninklijk Horeca Nederland hebben gisteren uitgebreid gesproken over de wijze waarop het rookbeleid in de
Nederlandse horeca kan worden uitgewerkt. Hierbij is nadrukkelijk ook
aandacht besteed aan de mogelijke negatieve effecten van rookvrije
horeca.

Koninklijk Horeca Nederland heeft de minister een nieuw pakket
aangeboden, waarbij de horeca rookvrij is en waarin voor de cafés en
discotheken een uitzonderingspositie geldt tot 2011. Net zoals in
overheidsgebouwen, openbare ruimten en bedrijven gebruikelijk is, kan
in horecagelegenheden een rookruimte worden gecreëerd. In deze
rookruimte wordt dan niet door medewerkers aan gasten geserveerd, zodat
een rookvrije werkplek gewaarborgd is.

Het nieuwe pakket dat
door Koninklijk Horeca Nederland aan de minister is aangeboden heeft
als inzet: 'Rookvrij, tenzij'. Nu is het nog zo dat roken in de
Nederlandse horeca mag, tenzij dit specifiek anders wordt aangegeven.
Koninklijk Horeca Nederland wil dit omkeren. ‘De horeca zou rookvrij
moeten zijn, behalve op plaatsen waar wordt afgesproken dat er nog wel
mag worden gerookt’.

Jeu Claes: "Dit is een keerpunt in onze
benadering van het rookbeleid. Vooral in sectoren waar wordt gegeten en
in de hotels, heeft Koninklijk Horeca Nederland de wens bij zowel
horecaondernemers als hun gasten zien groeien om verder te gaan dan
alleen het creëren van rookvrije zones. Deze sectoren worden dus
rookvrij."

Tegelijkertijd constateert Koninklijk Horeca
Nederland dat de zogeheten 'natte horeca', zoals cafés en discotheken,
nog niet klaar is voor een totaal rookverbod. Claes: "Wel is hier de
wens om door te gaan met een geleidelijke afbouw zodat binnen enkele
jaren een situatie is bereikt, waarin ook deze sectoren rookvrij zullen
zijn."

Minister Klink heeft met veel interesse kennis genomen
van de voorstellen van Koninklijk Horeca Nederland. De
brancheorganisatie heeft in het gesprek enkele knelpunten benadrukt,
waaronder omzetverlies, een daling van het aantal gasten dat mede zijn
toevlucht zoekt in illegale horeca en overlast op straat door
verplaatsing van rokende gasten naar buiten. Daarnaast zijn er ca.
10.000 zelfstandige horecabedrijven zonder personeel, die op basis van
hun rechtsvorm geen rekening hoeven te houden met een rookvrije
werkplek. Dat leidt in de praktijk tot onduidelijke situaties.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!