Back Back Nieuws

De Hermitage: ‘een reden om een dag langer in Amsterdam te blijven’

19 juni 2009

 Er zijn van die dagen dat je blij bent journalist te zijn. Bijvoorbeeld als je als eerste getuige mag zijn van iets heel moois. Zoals deze week van de opening van de Hermitage (www.hermitage.nl) in Amsterdam. Vandaag zal Koningin Beatrix en de Russische president Medvedev dit Russische museum in de Amstelhof officieel openen. Kijk vanavond maar naar het journaal of menige actualiteitenrubriek. Komend weekend gaat deze trekpleister van jewelste open voor het publiek.

[afbeelding niet meer beschikbaar]
Maar voordat Beatrix en Medvedev de lintjes vanavond mogen doorknippen, kregen 450 journalisten uit binnen- en buitenland een preview. Dat voelde als Sjakie in de Chocoladefabriek. Wat een tentoonstelling! Het leven aan het hof van de Russische tsaren uit de Romanov dynastie (die duurde van begin zeventiende eeuw tot begin twintigste eeuw) komt er tot leven. Via schilderijen, pentekeningen, kostuums, sieraden, accessoires, wapens, cadeaus, enzovoort.  De schatkamer van de Russische cultuur geopenbaard in een voormalig verzorgingstehuis aan de Amstel. Met per jaar twee verschillende tentoonstellingen: de aftrap is met de tentoonstelling ‘Aan het Russische hof. Paleis in protocol in de 19e eeuw.’

Wie de Hermitage in Amsterdam de komende jaren niet bezoekt, begaat eigenlijk een misdrijf. Dit is iets wat iedereen gezien moet hebben. De directeur van de ‘echte’ Hermitage uit St. Petersburg, Mikhail Priotrovski, heeft dat feilloos door: “Toeristen hebben vanaf nu een reden om een dag langer in Amsterdam te blijven.”
Even uitleg voor wie de Hermitage niets zegt. De Hermitage is het Winterpaleis dat tsaar Peter de Grote (ja, die man die vier eeuwen geleden naar Nederland reisde om hier les te krijgen in de schepenbouw) liet bouwen in de stad St. Petersburg (deze stad is vanwege het verblijf van tsaar Peter de Grote in Nederland planologisch geïnspireerd op Amsterdam).  Drie eeuwen lang was de Hermitage de regeringszetel en het hof van de tsaren. Na de Russische revolutie in 1917 en de val van het tsarendom werd de Hermitage een gigantisch museum (zes miljoen objecten, als je ze allemaal een minuut wilt bekijken ben je negen maanden lang acht uur per dag bezig) met  – vooral- Russische kunst (maar er hangen bijvoorbeeld ook Hollandse en Vlaamse meesters en andere buitenlandse kunst).  De Hermitage uit St. Petersburg wilde meer mensen in het westen de gelegenheid geven te snuffelen aan de Russische kunst. Om een lang verhaal kort te maken: dat werd Amsterdam en na twaalf jaar voorbereiding heeft Amsterdam zijn eigen Hermitage.

En in wat voor een locatie! De Amstelhof is een voormalig verzorgingstehuis (ter oriëntatie, aan de Amstel, niet ver van Carré), dat volledig is gerenoveerd. Vanbuiten is het een robuust, classicistisch gebouw (met een mooie, grote binnentuin, waar vind je dat nog in het centrum van Amsterdam?), vanbinnen straalt het pand een en al licht, lucht en ruimte. Binnen is alles spierwit geschilderd, overal is er daglicht (zelfs vanuit het dak). En er kunnen bedrijfsbijeenkomsten en evenementen gehouden worden. Uiteraard niet overal, maar wel bijvoorbeeld in het auditorium, in het moderne, strak ingerichte restaurant Neva en in enkele kleine vergaderzaaltjes. Ik denk dat het bedrijfsleven en evenementenbureaus staan te trappelen!

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!