Back Back Achter de schermen

Dat wordt smirten in de beer garden!

21 maart 2008

Oke, oke, eigenlijk ben ik gewoon ontzettend blij met onze Ab. Minister Ab (Abraham) Klink van Volksgezondheid Welzijn en Sport die het voor elkaar heeft gekregen dat de horeca per 1 juli 2008 rookvrij wordt. Voor mij als niet-roker een droom, voor de rokers (die zich nu al vaak als een stomende kudde verstoten voelen van de rest) een nachtmerrie. Voor de branche veel rompslomp?

[afbeelding niet meer beschikbaar] Voor de horeca is het vrij duidelijk: hotels, cafés, restaurants, discotheken, sportkantines en poppodia moeten vanaf die magistrale datum rookvrij zijn. Doel van dit alles; het personeel beschermen. Roken mag alleen in de open lucht, in privé-ruimten en in speciale rookruimten. Deze laatste rookruimte moet volledig afgesloten van de buitenwereld zijn en je moet niet hopen op een koel biertje van de bediening. Zij mogen hier niet komen.

Eerder peilde branchevereniging IDEA al wat meningen bij evenementenlocaties:

Sybren Ophof van De Fabrique in Maarsen: ‘”Ik denk zelfs dat het goed is voor de branche, ik zie het duidelijk als een pluspunt voor evenementen.”

Roland Rozenbroek van Hart van Holland in Nijkerk: “Niet-roken zal al snel bij het normale leven gaan horen. Als je geen keuze hebt, zoals in dit geval, levert je dat ook geen omzetverlies.”

Jordy Baumann van Wijnfort in Lent: “Er zal meer gedronken worden, minder schoonmaak kosten, minder kosten aan onderhoudsschilderwerk en je personeelskosten dalen omdat je geen asbakrondjes hoeft te maken.”
   
Paul Stiekema  van Heineken Music Hall in Amsterdam: “Wij zitten met grote mensenmassa’s; voor b-to-b gasten is het geen probleem, maar het ligt anders bij het rock & roll  publiek. Als er iemand midden in de zaal een sigaret opsteekt, moet ik ingrijpen en ik kan een boete krijgen. Vreemde zaak. Maar we gaan het wel doorvoeren.’ 

En wat doet de partycatering?[afbeelding niet meer beschikbaar]
De partycateraar vormt een bijzondere groep binnen het rookverbod. Neem nou een cateraar bij iemand  thuis (bij particulieren) daar mag dus gewoon gerookt worden maar verzorg je de catering op een bedrijfsfeestje of op je vaste cateringlocatie, vergeet het maar. Hier hangt voor jouw gasten en je personeel het rode bord van Ab; waag het niet een sigaret op te steken!

Handig is wel je personeel van te voren in te lichten dat er kans bestaat dat ze dus op een particulier  feestje in een rookruimte moeten werken. De Tabakswet zit niet zo in elkaar dat jouw werknemer in dit geval bij een particulier feestje een rookvrije werkplek kan eisen.      

Creatief met paffen
Ik zie het al helemaal voor mij. Wat is er nog mooier om de evenementenbranche deze Tabakswet op een creatieve wijze te laten integreren in evenementen! Er gaan al geluiden op over loopbanden die sappige biertjes vanaf de bar naar een aparte ruimte laten leiden. Of een bar bij een raam; want roken op het (verwarmd) terras is gewoon toegestaan en de bediening staat gewoon binnen. Dat worden niet zo maar bars, dat worden super gezellige, verwarmde, trendy afhaalfuiken! Voor hotels is het weer wat lastiger. Los van de aparte rookkamer in het hotel is een hotelkamer met balkon de beste oplossing. Dat werkt alleen weer oude romantische balkonscenes in de hand!

Met al die fantasievolle oplossingen binnen de branche wordt het straks denk ik zo erg dat niet-rokers jaloers worden op de rokers. In landen als Engeland waar het rookverbod al lang van kracht is, zijn er speciale ‘beer gardens’ achter cafés aangelegd. Smirten’: SMoke en flIRTEN, is daar een algemene term en de kweekvijver van menig huwelijk!

Even voorstellen dat mijn hart ook uitgaat naar de rokers (tenslotte behoren ze ook tot mijn vrienden, familie en collega’s). Ik denk dat door deze wet jullie (die toch al zo vaak buiten in de kou komen te staan) alleen maar in de watten worden gelegd met trendy rookhokken, spectaculaire robotbediening en andere creatieve oplossingen. Net zo creatief en innovatief als de Super Smoker?

Daar zorgt de branche wel voor! Toch?
       

Bronnen: Horeca Nederland, IDEA

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!