Back Back Achter de schermen

Color events: Wat zijn het en waar komen ze vandaan?

18 juli 2013

De laatste maanden zie je via (sociale) media regelmatig kleurrijke foto's voorbij komen. Mensen die onder de kleurenpoeder zitten na een 10 kilometerloop, vrolijk uitgedoste festivalgangers die nog even extra versierd worden met prachtige heldere kleuren. Waar komt deze hype vandaan? Festivak heeft het uitgezocht…

De afkomst: Kleuren zijn heilig
Het Holifeest, Holi-Phagwa, is een Hindoeïstisch feest dat jaarlijks rond de maand maart gevierd wordt en in feite een combinatie is van een lentefeest, een feest van de overwinning van het goede op het kwade en een Nieuwjaarsfeest.

Waarom?
Volgens de Gregoriaanse kalender wordt het in het voorjaar gevierd en in de Hindoekalender op de dag na de volle maan van de maand Phaalguna. Naar deze maand is dit feest ook genoemd, Phagua/Phagwa. Op de dag van de volle maan vindt Holikadahan plaats. Bastantpanchami, Shivaratri, Holikadahan en Holi zijn Hndoe-gedenkdagen in het Hindoeïstische jaargetijde Basant. Het Holifeest kenmerkt zich door dans, zang, versnaperingen en het strooien met gekleurd poeder, parfum (Goellaal). Ook wordt gekleurd water (Abier) gesprenkeld.

Color Run op TV
Net5 en The Color Run brengen hardlopen en entertainment samen. Veel muziek, vrolijke mensen en na vijf kilometer een kleurrijk feestje. De enthousiaste hardlopers kunnen door hun deelname tevens kleur brengen in het leven van meiden in Nepal door de samenwerking met Plan Nederland. Door middel van diverse initiatieven rondom The Color Run wordt Plan Nederland gesteund.

Colorboost: voor de Fun!
Color Boost is een kleurrijk hardloopevenement waar alles draait om plezier in plaats van prestatie. In 5 kilometer verander je van een blanco canvas in een gekleurd meesterwerk. Het is simpel: jij rent, racet of jogt en  de organisatie staat je bij vier verschillende kleurstations op te wachten voor een flinke color boost.

MUMBAI: Kleurrijk Festival
Nog 2 maanden geduld tot de kleurenexplosie! Met o.a. Olivier Weiter, Benny Rodrigues & SHMLSS wordt er een kleurrijk feest van gemaakt.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!