Back Back Nieuws

Clausules ‘Deelnemen is op eigen risico’ zijn nutteloos

02 maart 2009

Wist U dat het (laten) tekenen van een verklaring 'u neemt deel op eigen risico' bij sportieve activiteiten of gemotoriseerde evenementen bij de rechter, als het er op aankomt nul, komma, nul waarde heeft?

Zodra een deelnemer aan een evenement letsel oploopt, werpt een rechter zo'n clausule meteen in de prullenbak, omdat hij het in strijd acht met de redelijkheid en billijkheid. Op grond van de wet weegt de zorgplicht die een bedrijf voor een werknemer heeft en goed werkgeverschap zwaarder dan een éigen risico' clausule van een deelnemer. Heeft zo'n papiertje dan helemaal geen zin? Wellicht een beetje, het kan deelnemers voorzichtiger maken. En het kan gedupeerden weerhouden gerechtelijke stappen te ondernemen.

[afbeelding niet meer beschikbaar]  Foto: Sumplusfoto.nl

‘Het recht is (veel) strenger dan u denkt’, was de boodschap van Peter van den Broek en Petra Oskam, twee advocaten van het Amsterdamse advocatenkantoor Kennedy Van der Laan, vorige week, tijdens een bijeenkomst van het Genootschap voor Eventmanagers in Librije’s Hotel in Zwolle.

Eigenlijk kun je als event organizer zo’n beetje voor alles wat er mis gaat tijdens een evenement aansprakelijk gesteld worden, ook als onomstotelijk vaststaat dat je geen blaam of verwijt treft. Je kunt zelfs ruim tien jaar na dato nog een claim aan je broek krijgen als een deelnemer haar pols heeft gebroken.

 

Lichtere kost

Dat is geen vrolijke boodschap, maar gelukkig hadden de twee advocaten ook slimme tips om de aansprakelijkheidsrisico’s redelijk goed af te dekken, door vooruit te zien, voorzorgsmaatregelen te nemen, slimme contracten af te sluiten en slim te verzekeren. In de komende Events duiken we dieper op aansprakelijkheidsrisico’s tijdens evenementen.

De Eventmanagers (ik telde er ruim 60) gingen na de serieuze kost over op lichtere kost: het ene deel kookte, onder begeleiding van een topkok in de keuken van restaurant De Librije en een ander deel deed zich te goed aan een wijnproeverij.

 

 

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!