Back Back Achter de schermen

Boom Chicago, Ellen ten Damme en prinses Máxima kleuren NY 400

15 september 2009

Huh…platbodems, poffertjes en Hazes' De Vlieger' in New York?? Momenteel maken Nederlandse artiesten furore in New York en laten bij Yankees de wenkbrauwen optrekken en de mondhoeken omhoog krullen. Een jaar lang evenementen, en een week lang, tot en met de 20e september, zelfs een Parade-achtig festival in het kader van het Henry Hudson jubileumjaar. Ook Boom Chicago directeur/eigenaar Saskia Maas is aanwezig in de voormalige Nederlandse handelspost, Boom speelt samen met Oerol en de Parade op Governors Island, op het New Island festival. Elke avond om 22:00 uur speelt Ellen ten Damme aan de lange tafel en ook Halina Reyn speelt met toneelgroep Amsterdam. Dit festival is samen met het Theater Instituut georganiseerd in het kader van de viering 400 jaar New York. Een verslag.

 
'Governors Island is een prachtig eiland met historische veelal Nederlandse gebouwen. Sinds 1996 is het niet meer bewoond en het wordt nu veelal gebruikt in het weekend om te wandelen, te picknicken en meer en meer om er een festival te bezoeken. Het is maar een korte ferrytrip vanuit Manhattan. De ferryterminal is deze week prachtig versierd met Nederlandse vlaggetjes. Als je aankomt op het eiland loop je tussen de historische gebouwen door naar de centrale plek Boulevard of Broken Dreams dat helemaal is ingericht in de stijl van de Parade. Een gigantisch lange tafel van 150 meter lang en 2 meter breed is de plek om elke avond te eten en te drinken. Vanuit het eiland heb je een schitterend uitzicht op Lower Manhattan. Dat is deze week een beetje meer bijzonder omdat op de plek waar het WTC stond nu twee enorme blauwe lichtbundels schijnen elke avond. en dat is na 8 jaar toch wel heel bijzonder.
 
Onze speellocatie is de kapel op het eiland. Het is een grote ruimte waar we bijna 200 mensen in kwijt kunnen. Het is tegenwoordig in het weekend in gebruik als een soort kindermuseum dus het ruikt een beetje naar klei. Het eerste weekend was het zulk slecht weer met regen en wind dat de eerste festivaldag werd afgeblazen. Jammer!!! Dan maar naar de bioscoop want buiten is het echt geen pretje. Zaterdag was het gelukkig droog, maar wel bewolkt. Gelukkig maar want prins Willem Alexander en prinses Máxima kwamen naar Governors Island om het festival te bezoeken.Máxima in haar jasje van postzakken jute en rode schoentjes, Willem alexander in een gestreepte bloes en witte broek. Ze liepen er ontspannen bij wat ik redelijk onverklaarbaar vond want wat een toestand rondom die twee mensen. Cameraploegen, van royaltykenner Peter van der Vorst tot aan paparazzi fotograaf Edwin Smulders, ze stonden massaal om het koninklijk paar heen. Na een half uurtje wat dingen te hebben bekeken op het Festival of Broken Dreams terrein van de silent disco tot aan Ellen ten Damme, ging hun tocht verder naar het strand van de watertaxi waar Armin van Buren draaide op een dancefeest.
 
Boom Chicago speelde zaterdag en zondag drie keer per dag de voorstelling Holland Globetrotters voor nu gelukkig volle zalen. Zaterdag was er een delegatie van de Amsterdamse gemeente op het festival en bij onze show. Wethouder Culturele Zaken Carolien Gehrels was er met een aantal gasten en de avond werd afgesloten in de tent van de levende jukebox waar met heel veel plezier werd meegezongen op verzoek nummers als de Vlieger van André Hazes. Nederlandse gezelligheid met wijn en poffertjes waar Amerikanen met verbazing naar keken. Die gekke Hollanders!

 

Zondagavond was het helemaal bijzonder want twee oud-acteurs die inmiddels wekelijks te zien zijn bij het gerenommeerde comedyprogramma Saturday Night Live, Seth Meyers en Jason Sudeikis, speelden mee met ons op het podium. Het publiek was er massaal op afgekomen en het werd een fantastische avond. Nu is het met veel spanning uitkijken naar het volgende, laatste weekend.

 

Qua pers is het Festival ook in New York goed onder de aandacht gebracht met o.a. een mooi groot artikel in de New York Times en een stuk en een hilarisch videootje op het  Wallstreet Journal blog.

 

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!