Back Back Nieuws

Bio-beurs in IJsselhallen geopend door Jonnie en Thérèse Boer

21 januari 2016
Biologisch is razend populair. De vraag is: is er wel voldoende aanbod? Zijn er voldoende biologische boeren en tuinders? Daarom is het thema van Bio-beurs 2016: ‘Groen groeit’. De beurs werd geopend door de Zwolse topkok Jonnie Boer en zijn vrouw Thérèse van de Librije en vindt plaats op 20 en 21 januari in de Libéma locatie, de IJsselhallen Zwolle.

De Bio-beurs is er niet alleen om meer te weten te komen over de biologisch sector, het is voor branchegenoten tevens de ideale gelegenheid om collega’s, (potentiële) klanten en relaties te ontmoeten. Van boer tot bord: iedereen uit de biologische sector is aanwezig.

Voedselbank
Voedsel dat twee dagen op de Bio-beurs is tentoongesteld, mag niet meer verkocht worden. De producten zijn echter nog wel 100 procent geschikt om op te eten. Bij de meeste beurzen wordt dit voedsel weggegooid. Bionext en IJsselhallen vinden dat verspilling. Daarom zijn Bionext en de IJsselhallen een samenwerking aangegaan met Voedselbank Zwolle. Na afloop van de Bio-beurs kunnen de standhouders hun overgebleven producten daarom afgeven bij een speciaal inzamelingspunt in IJsselhallen Zwolle.

1.000 klanten
Vanuit Voedselbank Zwolle (290 huishoudens/728 personen) gaan er om de twee weken ook voedselpakketten naar de uitdeelpunten in de gemeente Zwartewaterland/Hasselt (42 huishoudens/105 personen) en naar de gemeente Dalfsen (37 huishoudens/91 personen). Hierbij zijn zo’n 76 vrijwilligers betrokken. Tijdens de eerstvolgende uitdeelronde genieten de ongeveer duizend cliënten van de Voedselbank Zwolle dus ook van biologische producten.

Samenwerking
Voedselbank Zwolle wil echter ook graag in contact komen met de producenten om te bezien of er samenwerking mogelijk is. Woordvoerder Frits Dillingh daarover: ‘Dat heeft voordelen voor beide partijen. De telers en producenten kunnen (tijdelijk) overbodige spullen zo een goede bestemming geven. Wij als Voedselbank kunnen onze cliënten namelijk in een kortere tijd bedienen dan telers/fabrikanten hun uiteindelijke consumenten. De Voedselbank kan daarom nog artikelen gebruiken die anders waarschijnlijk om hun houdbaarheidsduur niet meer aan de eerstelijns klanten verkocht kunnen worden. Omdat terugdringen van voedselverspilling bij zowel de leveranciers als de Voedselbank een doelstelling is, hebben we elkaar nodig. Wij willen onze cliënten graag kwaliteitsproducten leveren, waarbij ook groenten en fruit een belangrijke rol spelen. Dus niet zomaar eten geven, maar gezond eten. We denken dat de Bio-beurs en de daaruit mogelijk voortvloeiende contacten daarbij van grote waarde kunnen zijn.’

Foto: De Zwolse topkok Jonnie Boer opende vandaag samen met zijn vrouw Thérèse de Bio-beurs 2016 die ook nog eens aandacht heeft voor de Voedselbank Zwolle en omstreken. Links op de foto Bavo van den Idsert directeur van Bionext, rechts Willem Uitentuis van IJsselhallen/Libéma (foto: Bio-beurs/Jan Peter Fiering).

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!