Back Back Interview

Barbara Kalksma : ‘Ik heb mijn plekje wel moeten bevechten’

29 mei 2013

Waar halen je branchegenoten hun inspiratie vandaan? Wat is hun droom? En in wiens schoenen zouden ze graag een dagje willen staan? In Event Personality leer je je branchegenoten pas echt kennen! Dit keer maak je kennis met Barbara Kalksma van De Boer Structures.

Wie is Barbara Kalksma?
Barbara Kalksma in het kort: 4 november 1976, voor het leven verkering met Harro, eenjarige zoon Quinten, nog geen huisdieren, een hond op het verlanglijstje.

Wat is typisch ‘Barbara Kalksma’?
Ik ben recht door zee, open, enthousiast en positief. Dat is ook mijn kracht in mijn werk; enthousiasme is belangrijk in commerciële functies. Daarnaast merk ik dat recht door zee juist nu wordt gewaardeerd. Ik stel regelmatig voor alles maar gewoon op tafel te leggen; dat is nu eenmaal eerlijker dan heel lang praten en nergens op uitkomen. Binnen De Boer ben ik een van de personen die vooral de vaste relaties onderhoudt, ik denk ook dat dat een teken is dat ik open en eerlijk communiceer. Zeker in de huidige markt is dat een absolute voorwaarde, ja.

Beroep en bedrijf?
De Boer is dé partner als het gaat om tijdelijke accommodaties en aanvullende voorzieningen, klimaatbeheersing, sanitair en compleet geoutilleerde ruimtes. Onze activiteiten zijn erop gericht de opdrachtgever te ontzorgen. Van oudsher doen we veel in de publieks- en bedrijfsevenementen, maar we zijn ook actief op het gebied van tijdelijke logistieke ondersteuning, opslagruimtes en bijvoorbeeld tijdelijke winkelruimtes. Zelf begon ik in 2000 bij De Boer, als projectmanager. Inmiddels werk ik al acht jaar in de buitendienst, tegenwoordig als senior accountmanager.

Waarom deze branche?
Toen ik nog studeerde aan de hogere hotelschool, werkte ik in de catering bij VanderLOO en tijdens een van de evenementen kwam ik in contact met de familie De Boer. Zij vroegen me wat ik deed en wat ik van plan was, maar ik had geen idee. Ja, ik wist wel wat ik niet wilde, maar verder… Nou, zeiden ze toen, jij moest maar eens in de tentjes komen werken. Nog geen maand nadat ik mijn opleiding had afgerond, begon ik bij De Boer en nu, dertien jaar later, bevalt me dat nog steeds erg goed. Mijn baan biedt me voldoende uitdaging, we hebben een mooi team, we hebben een fantastisch product en we werken voor interessante opdrachtgevers.

Mooiste evenement waaraan je hebt meegewerkt?
De Grand Départ van de Tour de France, drie jaar geleden in Rotterdam. We moesten op drie locaties in de stad hospitalityruimte neerzetten, voor in totaal achtduizend gasten. Dat was echt een enorme logistieke uitdaging. Omdat de locaties middenin de stad lagen, moesten we heel goed kijken wat we met de beschikbare ruimte konden doen. De Willemsbrug bijvoorbeeld, die moest natuurlijk zo lang mogelijk open blijven. Wij hebben midden in de nacht opgebouwd, het leek wel een militaire operatie. Ook de locatie langs de Boompjes was een uitdaging, omdat we daar tot tweeënhalve meter hoogte moesten opstoppen om het niveau van de weg te bereiken. Alles speelde zich binnen een kort tijdsbestek af, het was echt hectisch. Maar de energie en het enthousiasme van het publiek maakten al die hectiek meer dan goed.

Mooiste evenement dat je hebt bijgewoond?
De opening van Maasvlakte 2, in 2012. Het meest bijzondere vond ik dat we op een stuk land stonden dat tot een paar weken geleden nog zee was. Volgens mijn routeplanner reed ik recht de zee in! Hollands glorie, ja, dat gevoel kreeg ik er wel bij. Ook het hele evenement was zeer de moeite waard, maar vooral dat land- en zeegevoel is me bijgebleven.

Wat inspireert jou?
Volgens mijn verkering Harro is hij dat, tenminste, dat hoort hij me graag zeggen. Hij heeft natúúrlijk gelijk, maar eigenlijk vind ik mensen altijd heel inspirerend. Collega’s, mensen die ik door mijn werk ontmoet, maar ook vrienden en bijvoorbeeld de mensen die we tijdens onze reizen ontmoeten. Hoe diverser, hoe interessanter en inspirerender.

Waar droom je nog van?
Ik zou graag een keer op wereldreis willen, met Harro en onze kleine man. Reizen langs al die prachtige continenten op deze mooie aarde. We hebben al veel gereisd, maar er staat nog genoeg op het verlanglijstje. Tot nu toe heeft Azië op mij het meeste indruk gemaakt, en Vietnam in het bijzonder. De prachtige landschappen, de heftige geschiedenis, en vooral de gastvrijheid van de mensen. Ze zijn zo vriendelijk en open, dat vond ik heel bijzonder.

Hoe ziet de branche er over vijf jaar uit?
Ik verwacht dat internet en de sociale media ervoor zorgen dat de branche steeds transparanter wordt. Daarnaast denk ik dat je als bedrijf moet blijven innoveren, anders red je het niet. Die transparantie juich ik overigens wel toe. Het dwingt je ertoe goed na te denken over waar je nu eigenlijk echt voor staat. Als je dat weet en in je bedrijfsvoering opneemt, sta je sterker.

Stel: je mag een dag in iemands schoenen staan… Wie kies je en wat doe je die dag?
Ik zou graag een dagje in de schoenen van Neelie Kroes willen staan. Ik vind haar een krachtig en inspirerend mens. Naar mijn gevoel is ze heel eigen, integer en doelgericht, waardoor ze veel bereikt. Ze is ook een vrouw in een mannenwereld, net als ik eigenlijk. Ja, de tentenwereld is wel een mannenwereld, hoor. Toen ik op een gegeven aangaf dat ik graag de buitendienst in wilde, was dat echt not done. Ik heb mijn plekje wel moeten bevechten.

Wat was je grootste blunder?
We hebben hier een gevleugelde uitspraak: geen centen, geen tenten. Ik heb me daar één keer niet aan kunnen houden en dat vond ik heel naar, ik ben daar echt ziek van geweest. Ik moet het nog steeds wel eens horen natuurlijk, maar de scherpe randjes zijn er gelukkig vanaf. Maar toch, leuk was het niet.

Dit weet of verwacht bijna niemand van mij…
Dat ik niet wil en niet kan koken! Harro is echt de chef in huis en ik sta er altijd heel gezellig naast met een glas wijn. Ik word wel heel blij van lekker eten, maar als Harro niet thuis is, wordt het dus een gebakken eitje.

Welke wijsheid wil je graag met je branchegenoten delen?
Voor mijzelf werkt deze altijd: zonder strijd geen overwinning. Het gaat erom dat je jezelf een doel stelt en ervoor gaat, zakelijk én privé. En blijf bij jezelf, want dan straal je kracht uit.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!